Tenis

Federer preokrenuo 0:2 u setovima, Đoković spasio četiri meč lopte

Vedran Babić • utorak, 05.06.2012.
Federer preokrenuo 0:2 u setovima, Đoković spasio četiri meč lopte
Foto: EPA

Prvi polufinalni par Roland Garrosa isti je kao i lani, Novak Đoković - Roger Federer. Švicarac je bio u velikim problemima protiv Juana Martina Del Potra, ali je preokrenuo 0:2 u setovima i po sedmi put izborio polufinale pariškog Grand Slama, dok je Đoković anulirao ukupno četiri meč lopte u pobjedi nad Jo-Wilfriedom Tsongom u pet setova...

Drugu godinu u nizu za plasman u finale Roland Garrosa snage će odmjeriti Novak Đoković i Roger Federer. Obojica su prošli pravu muku te su pobjede izborili tek poslije pet setova. Federer je gubio 2:0 u setovima, a Đoković 2:1 u setovima te je u četvrtom setu spasio četiri meč lopte prije nego što je u petom setu slomio otpor neutješnog Jo-Wilfrieda Tsonge.

Federer je po sedmi put u svojoj karijeri nadoknadio je zaostatak od 2:0 u setovima. Po peti put ove sezone pobijedio je Juana Martina Del Potra i tako u međusobnom omjeru poveo 12-2. Bilo je 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:0, 6:3 poslije tri sata i 14 minuta.

Federer sustigao Connorsa

Pobjedom nad Del Potrom Federer je ušao u rekordno 31. polufinale na Grand Slam turnirima, čime je izjednačio podvig Amerikanca Jimmyja Connorsa.

Argentinac je zasluženo osvojio prvi i drugi set, no onda je Federer znatno povisio razinu svoje igre, a usto je Del Potra očito počelo smetati već otprije problematično lijevo koljeno. U preostala tri seta Švicarac je osvojio 18, a izgubio samo pet gemova.

"Nisam pronalazio svoj ritam, no polako sam se vraćao u meč i počeo osjećati bolje. Nastojao sam pronaći način kako igrati protiv čovjeka koji reternira iz tako daleke pozicije iza osnovne linije na sporom terenu. Miksanje servisa mi je na koncu donijelo uspjeh. Iako sam izgubio drugi set, bilo mi je drago što su prva dva seta trajala dugo jer mi je to pogodovalo u kasnijim fazama meča. Sretan sam načinom na koji sam započeo treći i četvrti set, čak i peti set, koji je bio najteži. To je bila njegova posljednja šansa i tu je njegov otpor bio najteži", izjavio je Federer.

Prema službenoj statistici, oba su tenisača napravila po 43 neprisiljene pogreške, no Federer je imao 26 izravnih poena više (59-33). Federer je realizirao osam od 18 break lopti, a Del Potro četiri od deset.

"Nisam servirao dobro, zato sam izgubio intenzitet u svojoj igri. Imao sam prilike, ali nisam ih iskoristio. On svoje jest i to je bila razlika. Bio je ovo sjajan turnir za mene. Jako sam sretan što sam dogurao do ove faze turnira. Ima pozitivnih stvari, ali i negativnih, na kojima moram poraditi", rekao je Del Potro.

Osvajač 16 Grand Slam turnira po treći put u svojoj karijeri nadoknadio je zaostatak od 2:0 u setovima na Roland Garrosu. 2001. godine u drugom kolu na taj način pobijedio je Armenca Sargisa Sargsiana (4:6, 3:6, 6:2, 6:4, 9:7), a 2009. u osmini finala Nijemca Tommyja Haasa (6:7 (4), 5:7, 6:4, 6:0, 6:2).

Te 2009. godine otišao je do kraja i osvojio naslov, a u polufinalu je preokrenuo 1:2 u setovima protiv Del Potra, koji ostaje na dva Grand Slam polufinala.

Federer je u prethodnih šest polufinalnih nastupa u Parizu samo jednom doživio poraz. Bilo je to 2005. godine protiv Rafaela Nadala. 2006., 2007., 2008. i 2011. godine od istog je čovjeka gubio u finalu, a 2009. osvojio je naslov.

U drugom četvrtfinalu Đoković je pokazao zašto je trenutno svjetski broj jedan. Protiv Tsonge je slavio 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (6), 6:1, ali je četiri puta bio na rubu poraza.

Svaki ključan poen srpski tenisač odigrao je maestralno. Kod 4:5 u četvrtom setu anulirao je 15-40, a kod 5:6 još dvije nevezane meč lopte. Od te četiri meč lopte Tsonga je svoju najveću priliku propustio na trećoj, kada je relativno lagani forhend zabio u mrežu.

U 13. igri posljednji francuski predstavnik vodio je 4-2, ali ni to mu nije bilo dovoljno. Đoković je s četiri uzastopna poena preokrenuo na 6-4, prokockao dvije set lopte, ali je onu treću, kod 7-6, realizirao i odveo meč u peti set. Tsonga se u završnici potpuno raspao, očito nije mogao zaboraviti propuštene prilike i Đoković je to kaznio s dva breaka.

"Za ovo se živi, za ovo se trenira svih ovih godina. Bio sam dijelom nevjerojatnog meča protiv domaćeg tenisača. Jako sam sretan što sam uspio pobijediti", oduševljeno je zborio Đoković.

Ranije u meču nije baš izgledalo da će se susret ovoliko odužiti. Naime, Đoković je dominantnom igrom poveo 6:1, 4:2 (pomogao mu je i Tsonga svojim pogreškama), no onda je Francuz na krilima podrške domaće publike počeo "puštati" ruku i postajati sve opasniji. Ostatak drugog seta i cijeli treći bili su vrlo kvalitetni s obje strane, a oba je osvojio Tsonga zahvaljujući breakovima u 12. gemu.

Đoković je tako ponovno "preživio" i ostao u igri za osvajanje svog prvog Roland Garrosa. U osmini finala gubio je 2:0 u setovima protiv Andreasa Seppija, no protiv Tsonge je bio baš na rubu poraza. Poslije meča istaknuo je psihološki aspekt kao jedan od ključnih faktora meča.

"Pokušavao sam biti psihički stabilan i vjerovati u svoje udarce. Pomoglo mi je iskustvo koje sam stekao posljednjih 5-6 godina igrajući na ovom nivou. Imao sam neke slične mečeve kada sam morao spašavati meč lopte."

S druge strane, Tsonga je bio vrlo razočaran poslije poraza. "Ovo je vjerojatno jedan od mojih najtežih poraza u karijeri. Nisam izgubio puno mečeva nakon ovakve borbe. Rijetko kada sam imao meč lopte, a na kraju izgubio meč. Nemam za čime žaliti, dao sam sve od sebe, borio sam se koliko sam mogao. Na kraju mi nije ostalo dovoljno snage u nogama. Što je tu je. Zatvorit ću ovo poglavlje i početi trenirati za travnati dio sezone. Ako mogu ugroziti najbolje igrače na zemlji, onda mogu još i više na travi."

Susret protiv Federera Đokoviću će biti četvrto polufinalno pojavljivanje u Parizu. Tražit će prvo finale nakon što je 2007. i 2008. u toj fazi gubio od Nadala, a prošle godine od Federera.

U međusobnom omjeru Švicarac vodi 14-11, od čega 5-4 na Grand Slamovima te 3-2 na zemlji.

Roland Garros, četvrtfinale (M):
Đoković (Srbija, 1) - Tsonga (Francuska, 5) 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (6), 6:1
Federer (Švicarska, 3) - Del Potro (Argentina, 9) 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:0, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 09:37
    Par dana puniš forum tezama da DelPo glumi ozljedu, kako je nekorektan , bezobrazan, etc. Sad odjednom kad ne ide u prilog tvojim razmišljanjima, kad Fedex briljantno odigra 3 seta i pokaže pravo lice - gle li čuda, DelPo ipak ne glumi. Niti DelPotru treba gluma da dobije Marina, niti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 02:19
    Hugo sanchez naporan si vise s tim soderlingom...svaki dan to pises pa vjerujem da ces i sutra nakon sto almagro uzme 3 gema...Vamos rafaaaa!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 01:24
    Svaka čast Fedu, ali dok je DelPo bio normalan fizički, Fed je bio na aparatima i nije bio ni blizu ove rapsodije iz zadnja tri seta. Kad je DelPo preočito prestao trčati i uopće kretati se (bio sam u krivu, očito je da ipak nije glumatao s koljenom protiv Čilića), Roger je počeo dolaziti do... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 01:14
    Pa nije bas 0%., nego 0,00003%
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 00:32
    Poanta je bila da Fedexu ne možeš dati 0 % šansi protiv bilo koga na bilo kojoj podlozi. Niko nije rekao da Nadal nije veliki favorit za naslov RG-a. Ne treba biti posebno mudar ni informiran za to ustvrditi.
    Obrisan korisnik