Nogomet

Smuda: "Pritisak na našu mladu momčad bio je prevelik"

Igor Šestak • petak, 08.06.2012.
Smuda: "Pritisak na našu mladu momčad bio je prevelik"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon utakmice u kojoj su obje reprezentacije mogle do pobjede i u kojoj su obje reprezentacije gledale u oči porazu, bodom su zadovoljniji bili članovi grčkog tabora. Pozitivna promjena u drugom dijelu daje Grcima optimizam za preostale utakmice, dok je pad Poljske u drugom poluvremenu nadvio sumnje nad izbornika Franciszeka Smudu i njegove igrače.

Prvu utakmicu Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini odigrale su Poljska i Grčka na Nacionalnom stadionu u Varšavi, a uzbudljivi dvoboj je završio remijem 1:1. Poljska se pokazala u odličnom izdanju u prvom poluvremenu, nakon kojeg je vodila pogotkom Lewandowskog i imala igrača više nakon prilično strogog isključenja Papastathopoulosa. Poljaci su imali nekoliko dobrih prilika za povećanje vodstva, ali nisu bili precizni u završnici svojih akcija.

U nastavku se očekivao nastavak dominacije domaćina, ali je utakmicu dobrim potezom preokrenuo grčki izbornik Fernando Santos. Portugalac je u igru poslao Salpingidisa koji mu je uzvratio golom nakon samo šest minuta na travnjaku. Poljska igra iz prvog dijela je sasvim nestala, a priliku za pobjedu su dobili Grci kada je Szczesny srušio Salpingidisa u kaznenom prostoru i zaradio crveni karton. Poljskoj je bod spasio rezervni vratar Tyton, obranom Karagounisovog udarca s bijele točke.

Fernando Santos je bio zadovoljan nastupom svoje momčadi, osim u prvih 20 minuta: "U otvaranju utakmice smo radili sve što nismo trebali. Očekivali smo žestoke napade Poljske na startu i upozoravao sam igrače na opasnosti koje prijete od njihovih igrača. Na kraju smo primili gol iz jedne takve situacije."

Salpingidis: "Moramo biti zadovoljni"

Santos je na poluvremenu u svlačionici ostavio Ninisa, a na teren umjesto njega poslao Salpingidisa. Napadač PAOK-a je unio živost u grčku reprezentaciju, postigao izjednačujući pogodak i izborio kazneni udarac. "U prvom smo poluvremenu bili vrlo loši, a nismo imali ni sreće. Ipak, u drugom smo dali sve od sebe, izjednačili, a mogli smo i do pobjede. Ipak, moramo biti zadovoljni i s bodom. Očekuju nas dvije teške utakmice u kojima moramo biti pravi kako bismo prošli skupinu", izjavio je nakon utakmice grčki junak.

Zadovoljstvo je donekle pokvario promašeni kazneni udarac, ali Portugalac ipak nije očajavao: "Igrači su u drugom dijelu pokazali karakter i postigli izjednačujući pogodak. Imali smo priliku i za drugi pogodak koji bi odlučio utakmicu, ali ju nažalost nismo iskoristili. No, takav je nogomet."

Poljski izbornik Franciszek Smuda bio je zadovoljan što je njegova momčad izbjegla poraz: "Čestitao sam svojim igračima jer bilo bi za nas puno gore da smo izgubili. Nakon ovog remija naša skupina ostaje posve otvorena i preostaju nam još dvije utakmice. Trebamo sada zaboraviti što se dogodilo protiv Grčke i okrenuti se idućim utakmicama kako bismo stigli do bodova."

Prema mišljenju Smude, najveći problem njegovim igračima je bio pritisak s kojim se zbog neiskustva nisu znali nositi: "Pritisak pod kojim smo bili je bio preveliki uteg ovoj mladoj momčadi. Grci su već sudjelovali na velikim natjecanjima i to su iskustvo znali iskoristiti."

Smuda je začudio svojom odlukom da ne napravi ni jednu izmjenu, iako je Poljska u drugom poluvremenu znatno pala u igri. Jedini potez koji je povukao bilo je prisilno uvođenje rezervnog vratara nakon isključenja Szczesnyja. O toj temi Smuda je rekao: Prije nego je isključen naš vratar, želio sam uvesti Brozeka. Nakon crvenog kartona sam se predomislio."

Igračem utakmice proglašen je strijelac prvog gola na ovogodišnjem Euru, Robert Lewandowski. Poljski napadač je nakon utakmice izjavio: "Vrlo sam sretan zbog pogotka i nagrade koju sam primio, ali ne i raspletom utakmice. Dominirali smo i imali brojne prigode, a onda se dogodio taj Grčki pogodak koji je sve preokrenuo. No, ovo je tek početak natjecanja. Pred nama su još dvije utakmice u kojima moramo zaigrati kao u prvom dijelu protiv Grčke."

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Poljska1:1Grčka
Rusija4:1Češka
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • JeremijaX09.06.2012. u 13:06
    Kako mu je prezime, tako je i vodio jučer reprezentaciju. Preko neke stvari ilitiga sMuda
    JeremijaX
  • db09.06.2012. u 09:32
    nema to veze sa pritiskom ni mladošću, jednostavno prelimitirana momčad... navijao sam za njih, ali realno...da nisu domaćini, ne bi se ni kvalificirali na euro...
    db
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 23:58
    Zanimljivo prezime ima izbornik Poljske.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 23:56
    Vidilo se ipak i pored 50.000 navijaca u ledjima i prednosti od jednog gola i igracem vise da Poljaci ipak ne mogu vise. Bio sam za njih, ali su ipak limitirani.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 22:59
    Izlike, izlike... Da Grci nisu dali taj gol, priča bi bila sasvim drugačija...
    Obrisan korisnik