EP 2012., Skupina A, 1. kolo, 08.06.2012, 18:00 h, Varšava, Nacionalni stadion, gledatelja: 50.000
Suci: Carlos V. Carballo, Roberto Fernández, Juan Jiménez, David Borbalán, Carlos Gómez (svi Španjolska)
Poljska
Poljska
Robert Lewandowski 17'
1:1(1:0) Grčka
Dimitris Salpingidis 51'
Grčka

Video: Poljaci promašivali, a Grci potvrdili da su "mačka s devet života"

Piše:Mišo Gulić • petak, 08.06.2012.
Video: Poljaci promašivali, a Grci potvrdili da su "mačka s devet života"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Otvaranje Europskog prvenstva između Poljske i Grčke, usprkos bojazni mnogih zbog neatraktivnih protivnika i njihovog tradicionalno zatvorenijeg stila igre, na kraju je rezultiralo sjajnom, dramatičnom i napetom utakmicom koja je završena remijem. Iako su Poljaci nakon prvog dijela imali vodstvo i igrača više, nastavak susreta ponovno je ponudio povratak "mačke s devet života" Grčke "iz mrtvih", koja je, da paradoks bude i veći, zbog promašenog jedanaesterca Karagounisa imala više razloga žaliti za sva tri boda.

Poljska
Grčka
Poljska
Grčka
1
Wojciech Szczesny
2
Sebastian Boenisch
7
Eugen Polanski
8
Maciej Rybus
(do 70')
9
Robert Lewandowski
10
Ludovic Obraniak
11
Rafal Murawski
13
Marcin Wasilewski
15
Damien Perquis
16
Jakub Blaszczykowski
20
Lukasz Piszczek
Pričuvni igrači
 
Przemyslaw Tyton
70'
 
 
Trener
Franciszek Smuda
1
Kostas Chalkias
2
Giannis Maniatis
7
Giorgos Samaras
8
Avraam Papadopoulos
(do 37')
10
Giorgos Karagounis
15
Vassilis Torossidis
17
Theofanis Gekas
(do 68')
18
Sotiris Ninis
(do 46')
19
Sokratis Papastathopoulos
20
José Cholevas
21
Kostas Katsouranis
Pričuvni igrači
5
Kyriakos Papadopoulos
37'
14
Dimitris Salpingidis
46'
22
Kostas Fortounis
68'
Trener
Fernando Santos

Poljaci su na samom početku jurnuli i prilično iznenadili Grke koji nisu imali odgovora na njihovu brzu igru, a najviše problema dolazilo je s desne "Borussijine" strane, što je rezultiralo i vodstvom u ranom dijelu utakmice, dok je nastavak ponudio sasvim drugačiju sliku i odnos snaga te novi nevjerojatan povratak Grčke koja je usto bila i bliže punom plijenu.

Nakon nekoliko uvodnih minuta glavometa u kojima su obje reprezentacije vrebale šansu vjerujući da će im se sreća osmjehnuti kroz početnu nervozu protivnika, prva prava prilika viđena je pred grčkim vratima u četvrtoj minuti.

Kapetan Blaszczykowski je krasno prošao po desnoj strani, ubacio u sredinu gdje je grčka obrana blokirala udarac Lewandowskog s osam metara, a odbijanac je na vrhu šesnaesterca prihvatio Murawski, snažno odapeo pod prečku, ali Chalkias je efektnom paradom loptu izbio u korner.

Igrač utakmice:

Robert Lewandowski

Odlično je sjajni Borussijin napadač izgledao u prvoj utakmici na prvenstvu, iako je u nastavku ostao bez konkretnije pomoći suigrača. Pravovremen na svakoj lopti, precizan, odličnih kretanja i čitanja igre, a još je stigao i pripomoći obrani. Pravo je čudo da još koji nabačaj s desne strane nije pospremio iza leđa grčkog vratara. U svakom slučaju je potvrdio neospornu klasu i odlično odgovorio na velika očekivanja koja su mu Poljaci nametnuli.

Juriš Poljaka nastavio se i u narednim minutama, jasna je bila njihova intencija postizanja brzog zgoditka, čime bi dodatno otvorili Grke te preko brzih krila i spretnog Lewandowskog jurili u brze kontre i polukontre.

Tek nakon 12 minuta igre Grci su pokazali da su "živi". Slobodan udarac s 40-ak metara od gola izveo je Karagounis, Gekas je pobjegao svom čuvaru i pucao glavom, no lopta je promašila okvir gola.

Veliku priliku za vodstvo domaći su imali u 14. minuti utakmice kada su sjajno na desnoj strani kombinirali Piszczek i Blaszczykowski, ali završnica izuzetno obećavajuće akcije ipak nije rezultirala upošljavanjem izuzetno opasnog i dobro postavljenog Lewandowskog.

Poljaci su bolju, direktniju i konkretniju igru okrunili već u 17. minuti utakmice golom njihovog najboljeg igrača Lewandowskog. Naime, ponovno je u akciji po desnoj strani briljirao Borussijin dvojac, Piszczek je ubacio oštru loptu u kazneni prostor, a najspretniji u skoku sa sedam - osam metara bio je Lewandowski koji je glavom loptu poslao iza leđa vratara Chalkisa.

Ključni događaj

44. minuta

Ključan trenutak zbio se minutu prije odlaska na odmor kada je sudac Carballo pokazao drugi žuti Papastathopoulosu, dakle i isključujući. Ništa tu ne bi bilo sporno da oba kartona u najmanju ruku nisu bila "nategnuta", što je izazvalo i salve protesta te samim time imalo i velikog utjecaja na utakmicu.

Grci su u tim trenutcima izgledali potpuno razbijeno, svaki napad Poljske "mirisao" je na novi zgoditak, međutim, uspjeli su (nekim čudom) prevladati krizu te barem djelomično udaljiti Poljake od svog gola, time dajući i prijeko potreban odmor svom vrataru.

Nenaviknuti na napade, Grci su sve do kraja prvog dijela isključivo pokušavali dugim loptama ili pak ubačajima iz kuta ugroziti protivnički gol, ali uspješno je sve njihove "svijeće" hvatao prilično mobilni poljski stoperski par i vratar Szczesny.

No, nisu to bile jedine brige za grčkog izbornika Fernanda Santosa, jer je Papadopulos u 35. minuti zbog ranije dobivenog udarca bio prisiljen napustiti igru, a još veći problemi stigli su minutu prije odlaska na odmor zbog, dojam je, preoštro dosuđenog drugog žutog, isključujućeg, kartona za Papastathopoulosa.

Sudac utakmice također je ostao nijem i dvije minute potom na igranje rukom poljskog igrača u vlastitom kaznenom prostoru, što je bio i zadnji detalj iz vrlo uzbudljivih prvih 45 euro minuta.

Grčki izbornik na poluvremenu je u svlačionici ostavio Ninisa, a priliku dao rutineru Salpingidisu, što mu je ovaj odmah vratio golom nakon svega šest minuta provedenih u igri.

Naime, Grci su dugo kombinirali na desnoj strani odakle je Torossidis centrirao u kazneni prostor, Szczesny odletio u prazno, a najspretniji bio je već spomenuti krilni napadač PAOK-a kojem nije bilo teško loptu poslati u praznu mrežu.

Poljaci su nakon primljenog gola izgledali prilično zbunjeno, nestala je njihova brza i direktna igra, što je rezultiralo sve opasnijim grčkim napadima. Rezultat takvog odnosa snaga bila je i nova velika prilika za Grčku u 62. minuti koju je zapucao Samaras.

No, pravi šok, a potom i veliko oduševljenje, za veći dio gledatelja na Nacionalnom stadionu u Varšavi, dogodio se u 69. minuti nakon što je Szczesny srušio Salpingidisa u kaznenom prostoru i za to dobio izravni crveni karton. Na poljska vrata potom je stao rezervni vratar Tyton, oči u oči s kapetanom Grčke Karagounisom, te obranom jedanaesterca postao "instant" junak.

Grci su nakon izjednačavanja snaga vrlo dobro parirali Poljacima, do kraja nekoliko puta opasno i zaprijetili, dok igra Poljske u drugom dijelu, pogotovo nakon primljenog zgoditka, nije bila ni sjena one iz prvog dijela kada su mogli i trebali riješiti pitanje pobjednika.

Za razliku od svog grčkog kolege koji je sve zamjene "ispucao" do 68. minute igre, poljski izbornik Smuda, izuzev prinudne promjene vratara, do kraja nije mijenjao, što je uistinu raritetan događaj.

Završne minute nisu ponudile veću dramu, obje momčadi su više pažnje posvećivale obrani vlastitog gola ne želeći prosuti i taj jedan bod na otvaranju, što jasno daje do znanja kako će ova skupina biti otvorena do samoga kraja.

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Poljska1:1Grčka
Rusija4:1Češka
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Wilson09.06.2012. u 19:43
    Wilson
  • cameosis09.06.2012. u 17:55
    k vragu, pobijedio si!
    cameosis
  • Wilson09.06.2012. u 13:24
    A kod mene je još i kapetan! Da te vidim sad! 
    Wilson
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 05:18
    nadam se da se ovakve katastrofalne greske vise nece ponavljati na prvenstvu jer ovake greske presudi o cijeloj utakmici i na kraju o prolasku skupine samo eto grcka je uspijela sjebat i suca i pola kladionicara :D
    Obrisan korisnik
  • LazialZD09.06.2012. u 00:21
    Grćka mačka sa devet života ha ha nzn ali po meni Grci su zaslužili ovaj bod a da su pogodili penal bilo bi i tri u vrići, ugodno su me iznenadili u nastavku biče je bilo dobre vike u svlačionici, Poljaci su pokazali da su nadarena ekipa sa potencijalom ali nakon ove utakmice visi in prolazak iako... [više na forumu]
    LazialZD