Nogomet

Veliki test njemačkih ambicija na početku Europskog prvenstva

Maj Gašparac • subota, 09.06.2012.
Veliki test njemačkih ambicija na početku Europskog prvenstva
Foto: EPA

Nogometna reprezentacija Njemačke, koja se smatra jednim od glavnih favorita za osvajanje Eura, imat će težak zadatak već na samom otvaranju natjecanja. Elfu će protivnik biti Portugal predvođen najvećom zvijezdom Europskog prvenstva, Cristianom Ronaldom.

Nijemci su na Europsko prvenstvo došli sa statusom jednog od najvećih favorita za osvajanje naslova, a već na samom startu natjecanja očekuje ih dvoboj koji će mnogo reći o realnosti njihovih ambicija.

"Ciljamo na naslov, no nismo napeti", rekao je njemački izbornik Joachim Löw čija je ekipa u kvalifikacijama zabilježila svih deset pobjeda u deset utakmica i s razlogom ju se smatra najozbiljnijim kandidatom za najviše postolje.

Nijemce u prvoj utakmici očekuje dvoboj s Portugalom, momčadi koju predvodi jedan od najboljih igrača na svijetu, Cristiano Ronaldo, koji također ima velike ambicije na Europskom prvenstvu.

"Možemo li se boriti za naslov? To ovisi o mnogo toga, ali zašto ne? Trebamo dobro započeti natjecanje", rekao je kapetan Portugala i potvrdio namjere svoje ekipe, koja će u subotu pokušati iznenaditi favorizirani Elf.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Obje momčadi svjesne su važnosti utakmice u Areni u Lvivu. Na najmanjem stadionu na turniru izabranici Paula Benta i Joachima Löwa nastojat će izboriti bodove s kojima bi jako porasle njihove šanse za prolaz u četvrtfinale. Pogotovo se to odnosi na Nijemce koje u sljedećem krugu očekuje težak dvoboj s Nizozemskom, dok će Portugalci igrati protiv Danske, barem na papiru lakšeg protivnika.

"Ako pobijedimo, to će nas nositi kroz cijeli turnir, a ako izgubimo, onda ćemo odmah biti pod pritiskom", prokomentirao je veliku važnost utakmice s Portugalom njemački napadač Lukas Podolski.

Iste momčadi susrele su se i na prošlom Europskom prvenstvu. U odličnom dvoboju na St. Jakob-Parku u Baselu tada su Nijemci slavili 3:2 te će zasigurno osveta za taj poraz biti motiv više za Portugalce. No, samopouzdanje u njemačkoj reprezentaciji je na vrlo visokom nivou, izbornik Löw je na novinarskoj konferenciji u petak izjavio kako jedva čeka da natjecanje počne: "Osjećamo se spremnima za sve", rekao je 52-godišnji trener i potvrdio dobro raspoloženje koje vlada u njegovoj ekipi.

S trenerske ploče

Sudeći po rezultatima u pripremnim susretima uoči Eura, Portugalci na natjecanje dolaze u vrlo slaboj formi. U posljednje tri utakmice nisu niti jednom pobijedili i postigli su samo jedan pogodak. Momčadi Paola Benta raspoloženje je posebno pokvarila utakmica protiv Turske, posljednja provjera uoči Eura, koju je Seleccao izgubio 1:3. No, portugalski izbornik ima vjere u dobar rezultat svoje momčadi te je loše rezultate u pripremnim utakmicama prokomentirao sljedećim riječima: "Nakon loše generalne probe uvijek dolazi dobra premijera."

Kažu brojke...

Uz već spomenutu utakmicu istih protivnika u četvrtfinalu prošlog Europskog prvenstva, Portugalci i Nijemci su se sastali još dva puta u prijašnjim izdanjima tog natjecanja. 2000. godine Portugalci su slavili s uvjerljivih 3:0, dok je utakmica odigrana 14 godina ranije završna bez pogodaka.

Kada se uzmu u obzir sve utakmice koje su međusobno odigrali Nijemci i Portugalci, Elf je mnogo uspješniji. U 16 utakmica Nijemci su slavili u njih osam, dok je Portugalcima pobjeda pripala tri puta. Pet dvoboja završeno je bez pobjednika.

Bajne rezultate uoči dolaska u Ukrajinu nisu zabilježili niti Nijemci, koji su u posljednje tri utakmice ostvarili tek jednu pobjedu i dva poraza od kojih je posebno neugodan bio onaj u kojemu su Švicarci slavili s visokih 5:3.

Uoči utakmice Benta je jako zabrinula vijest o ozljedi Nanija, napadača Manchester Uniteda koji igra bitnu ulogu u reprezentaciji. Njegov nastup bit će neizvjestan do samog početka utakmice: "Ako neće moći igrati, u momčad će ući igrač s različitim karakteristikama, no to neće promijeniti naš stil", izjavio je portugalski izbornik.

Neko vrijeme je bio upitan i nastup njemačkog braniča Pera Mertesackera, koji je dobio lakši udarac na treningu, no pretrage su pokazale da je s igračem Arsenala sve uredu te će konkurirati za susret protiv Portugala.

Ukoliko ne bude neočekivanih promjena, za Elf protiv Portugala bi trebali nastupiti sljedeći igrači: Neuer, Boateng, Mertesacker, Badsturber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Müller, Özil, Podolski i Klose.

S druge strane, pretpostavlja se da će Bento na teren poslati ovu momčad: Rui Particio, Pereira, Pepe, Alves, Coentrao, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Postga i Ronaldo.

Iz svlačionice

U obje ekipe vlada vrlo dobro raspoloženje uoći utakmice u Lvivu: "Svi znaju da je Njemačka veliki favorit na ovom Europskom prvenstvu. Prva utakmica protiv njih je veliki rizik koji moramo prihvatiti i ući u susret bez straha. Pobjeda bi bila fenomenalan rezultat i dala bi nam mnogo samopouzdanja za četvrtfinale", izjavio je Ronaldo uoči dvoboja.

Napadač Njemačke Lukas Podolski istaknuo je napdača Real Madrida kao igrača na kojeg će se njegovi momčadski kolege trebati posebno usredotočiti: "Moramo biti agresivni, smesti ga nekim grubljim prekršajima", izjavio je budući napadač Arsenala koji je siguran da njegova ekipa neće razočarana napustiti travnjak.

"Jedna stvar je sigurna, imamo puno igrača s velikim potencijalom. Njemačka će pobijediti Portugal 2:0", "predvidio" je 27-godišnjak.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nizozemska0:1Danska
Njemačka1:0Portugal
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 17:26
    Karikirao sam s Šukerom, valjda je to bilo jasno vidljivo. Ajmo ovako - Klose je ove godine dao 12 u Italiji, Gomez 26 u Njemačkoj! NE kažem da nije legenda elfa i igračina, ali da bih ga pretpostavio Gomezu - mlađem, snažnijem, bržem - e to ne bih.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 17:18
    hugo jesi li gledao klose-a prije 2 godine?=ili uopce ove godine? godine nemaju veze s njegovim skokom a ni zavrsnicom s ima 34,ako je to tebi isto sta i suker sta kazes na giggsa ili del piera onda?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 17:11
    To da je Klose bolji od Gomeza možeš objesiti mačku o rep. 34-godišnjak na zalazu karijere tebi je bolja opcija od Gomeza u naponu snage. Možda bi i Šuker trebao igrati umjesto Jelavića po toj logici.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 15:56
    u toj skupini sigurno je najteže Ronaldu-vjerovatno nacija od njega traži i nemoguče
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 15:54
    Taj prvi sudar odredit če puno toga u toj skupini
    Obrisan korisnik