EP 2012., Skupina B, 1. kolo, 09.06.2012, 20:45 h, Lviv, Arena Lviv, gledatelja: 35.000
Suci: Stéphane Lannoy (FRA); Frédéric Cano, Michael Annonier, Fredy Fautrel, Ruddy Buquet (FRA)
Njemačka
Njemačka
Mario Gomez 72'
1:0(0:0) Portugal
Portugal

Video: Nijemcima se ukazao Gomez i osigurao prvu pobjedu na putu prema naslovu

Damir Žbulj • subota, 09.06.2012.
Video: Nijemcima se ukazao Gomez i osigurao prvu pobjedu na putu prema naslovu
Foto: EPA

U drugom susretu prvog kola skupine B Europskog prvenstva, u dvoboju Njemačke i Portugala sve ono najvažnije dogodilo se u posljednjih 20 minuta dvoboja. Nijemci su do vodstva stigli pogotkom Gomeza u 72. minuti utakmice, dok su Portugalci do kraja dvoboja promašili nekoliko izglednih prilika, čime su bodovi ipak ostali u rukama Elfa.

Njemačka
Portugal
Njemačka
Portugal
1
Manuel Neuer
20
Jerome Boateng
5
Mats Hummels
14
Holger Badstuber
16
Philipp Lahm
6
Sami Khedira
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
(do 87')
13
Thomas Müller
(do 90'+2')
10
Lukas Podolski
23
Mario Gomez
(do 80')
Pričuvni igrači
11
Miroslav Klose
80'
18
Toni Kroos
87'
 
Lars Bender
90'+2'
Trener
Joachim Löw
12
Rui Patrício
21
Joao Pereira
2
Bruno Alves
3
Pepe
5
Fabio Coentrao
4
Miguel Veloso
8
Joao Moutinho
16
Raul Meireles
(do 81')
17
Nani
7
Cristiano Ronaldo
23
Helder Postiga
(do 70')
Pričuvni igrači
 
Nelson Oliveira
70'
18
Silvestre Varela
81'
 
Trener
Paulo Bento

U prvom pravom velikom okršaju na Europskom prvenstvu, u kojem su snage u skupini B odmjerile reprezentacije Njemačke i Portugala očekivala se čvrsta i borbena utakmica, ali s obzirom na napadački arsenal s obje strane terena očekivali su se i golovi. No, prvih 45 minuta zaključeno je bez pogodaka.

Njemačka je dominirala u posjedu lopte, kombinatorici, dok su se Portugalci povukli i odličnim pokrivanjem prostora zaustavljali većinu opasnih napada njemačkih trupa. Iako su u nekoliko navrata opasno prijetili igrači izbornika Löwa, najveću prigodu u prvom dijelu propustio je portugalski branič Pepe, koji je na samom isteku prvih 45 minuta pogodio gredu, od koje se lopta odbila točno na gol liniju.

Igrač utakmice

Kada utakmica završi 1:0, nema puno dvojbi oko ove titule. Igrač dvoboja Nijemaca i Portugalaca je napadač Bayerna i njemačke nogometne reprezentacije, Mario Gomez, koji je put do portugalske mreže našao u 72. minuti susreta.

U nastavku susreta igra je živnula tek nakon pogotka Gomeza, 20-ak minuta prije kraja. Portugalci su tada zaredali s nekoliko izglednih prilika, Nani je poslao loptu u gredu, a Varela je u samoj završnici proslavio Neuera. Veliku pobjedu tako je ostvarila njemačka nogometna reprezentacija, koja sada s velikom dozom optimizma dočekuje Nizozemce, dok se Portugalci moraju vaditi na Dancima.

Nakon što su u prvom susretu skupine B Danci u Harkivu pomalo i iznenađujuće svladali Nizozemce, i unijeli potpunu pomutnju u očekivani poredak, Portugalci i Nijemci izašli su na travnjak Arene u Lvivu, nadajući se pobjedi koja bi ih izbacila prema vrhu poretka. Posljednji njihov međusobni dvoboj na velikim natjecanjima, prije četiri godine u četvrtfinalnom susretu u Švicarskoj, otišao je na stranu Nijemaca, koji su tada s 3:2 osigurali polufinale, čega su se danas prije novog dvoboja sigurno sjetili portugalski igrači.

Izbornika Paula Benta razveselila je vijest kako se za utakmicu ipak oporavio Nani, te ga je s kapetanom i sigurno glavnom zvijezdom turnira Cristianom Ronaldom postavio na krila iza isturenog Heldera Postige. Ostatak ekipe Portugala očekivan, s Realovim Pepeom i Coentraom u zadnjoj liniji te trojcem Meireles - Moutinho - Veloso u vezi.

Ključni događaj

Pogodak Gomeza u 72. minuti utakmice odlučio je pobjednika ovog susreta, ali ključnim se za slavlje Nijemaca može proglasiti i nekoliko fantastičnih obrana vratara Neuera u završnici dvoboja, pogotovo ona kada je zaustavio udarac Varele iz neposredne blizine.

Njemački izbornik Joachim Löw imao je nekoliko dvojbi prije početka ovog dvoboja. Ipak, zaigrao je u očekivanoj 4-2-3-1 formaciji, a procijenio je kako su mu pored oporavljenih Mertesackera u obrani te rođendanskog slavljenika Klosea u napadu, korisniji Hummels, odnosno Gomez. Kapetan Lahm zaigrao je na lijevoj strani obrane, dok je Boatenga smjestio na desnu stranu, gdje je trebao paziti na Cristiana Ronalda.

Nijemci su odlučnije i konkretnije otvorili susret pa je nakon odličnog prodora Boatenga po desnoj strani Gomez već na samom početku glavom mogao bolje reagirati i ugroziti portugalskog vratara. No, kroz prvih 20-ak minuta Portugalci su se odlično postavili na terenu. Oštrim presingom, te agresivnim pokrivanjem suparnika nisu dozvolili da njemačka razvije svoju igru.

Vrebali su svoju priliku iz ponekog protunapada, a jedini bljesak prve violine Portugala, Cristiana Ronalda, u njegovom karakterističnom prodoru, dogodio se nešto prije polovice prvog dijela. Uspio je nadmudriti Boatenga, ali u srcu kaznenog prostora, nije bilo koncentracije i vještine suigrača.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Prvih pola sa ta obilježila je velika dominacija Nijemaca u posjedu lopte, čak je 60 posto bila u nogama Elf, ali niti Özil, niti Khedira pa niti Müller jednostavno nisu pronalazili pukotinu u obrani protivnika. Mogao se u tim minutama istaknuti i proslaviti Podolski, no, s desetak metara, neometan, poslao je loptu visoko preko gola.

U završnici prvog dijela njemački nogometaši ipak su ubacili u brzinu više, a opasni us bili jedino kada je lopta preko bokova dolazila u kazneni prostor, uz pamtljiv pokušaj Müllera. Međutim, Portugal je bio taj koji je na odmor mogao u slavljeničkom raspoloženju.

Na ulasku u sudačku nadoknadu prvog poluvremena, nakon kornera Moutinha, Pepe loptu nogom šalje u spoj grede i vratnice, no odbija se udarac ravno na gol liniju, čime je rezultat ipak ostao onaj početni, nepopularni 0:0.

Sretan rođendan, Miro

Miroslav Klose nije počeo dvoboj od prve minute, priliku je dobio i iskoristio je Mario Gomez, no Klose je osim pobjede imao razloga za slavlje, jer je u igru ušao u samoj završnici, upisao svoj 117. nastup za Elf, a 9. lipnja proslavio je i 34. rođendan. Ukupno je za njemačku reprezentaciju postigao 63 pogotka, pet manje od legendarnog Gerda Müllera, ali imat će Klose i na ovom natjecanju priliku tresti suparničke mreže.

U nastavku utakmice, od doslovno prve sekunde, krenulo se opasnije prema protivničkim vratima, i s jedne i s druge strane terena. Živnula je igra te se ipak moglo pretpostaviti kako će se mreže ipak zatresti.

Ronaldo se ponovno ukazao tek nakon nešto više od sat vremena igre, kada ga je ipak u posljednji trenutak blokirao večeras odlični odlični Boateng, u izuzetno opasnoj situaciji u kaznenom prostoru.

Ipak, do pogotka su prvi stigli Nijemci. Jednu loptu Khedire na odličan je način glavom zahvatio Gomez te je u dugačkom luku poslao u suprotan kut portugalskih vrata.

Pokušao je Bento izmjenama probuditi ekipu, svim silama su krenuli u napad, što im se gotovo isplatilo i gotovo je nevjerojatno zašto na taj način nisu počeli igrati i ranije.

NJEMAČKA - PORTUGAL

Udarci: 12/11
Udarci u okvir: 4/7
Posjed lopte: 53% / 47%
Prekršaji: 14/19

Odlično je u završnici Neuer obranio dalekometni pokušaj Ronalda, Nani je pogodio gredu, dok je pred ulazak u sudačku nadoknadu dvoboja njemački vratar još jednom fantastično obranio portugalski pokušaj Varele iz neposredne blizine.

Uvodnom pobjedom Njemačka je napravila veliki korak prema vrhu ljestvice, u drugom kolu puni samopouzdanja idu na noge Nizozemcima, dok će Portugal svoje prve bodove tražiti protiv opasne Danske.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nizozemska0:1Danska
Njemačka1:0Portugal
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 14:36
    Moćni noćni,Da naravno da nakon naših navijam za Germane i za Talijane,i bavim se činjenicama.Smiri malo hormone,opusti živce i suoči se sa istinom,opusti malo pimpača možda ti lakše bude :)!!Jedva čekam srijedu kad će,najmanje jedan a nadam se oboji i Niz.i Portugal ispasti!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 11:52
    dabogda im oranje napunilo mrezu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 11:38
    Portugalci su se prestrašili Nijemaca, donekle s pravom, ali nije ova Njemačka toliko jaka koliko svi tvrde. Osvetilo im se i sad imaju minimalne šanse za prolaz dalje. P.S. Dario-- ti ko da navijaš za Njemačku, ajde smiri se sa tom drkicom na njih, braniš tu na forumu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 11:32
    Portugalci su se postavili čvrsto, no vidjelo se u zadnjih 20 minuta da su zapravo limitirali svoje ofenzivne sposobnosti... Mogli su otvorenom igrom pobjediti Njemačku, ovako su nakon primljenog gola postali žrtva vlastite taktike... Podolski je u reprezentaciji car, neće ga mijenjati koliko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 11:15
    mislim da je portugal zaslužio bod po svemu viđenom ali takav je nogomet
    Obrisan korisnik