Nogomet

Advocaat: "Dobar rezultat, ali trebali smo zabiti i više"

Ivan Dominik • subota, 09.06.2012.
Advocaat: "Dobar rezultat, ali trebali smo zabiti i više"
Foto: EPA

Nakon izjava s terena koje su dali protagonisti susreta Rusije i Češke, koji se igrao u sklopu prvog kola skupine A, na konferenciji za medije su sve akteri utakmice bili "hladnije glave" i "duljega jezika". Rusi su u principu zadovoljni, no izbornik Dick Advocaat u maniri Jasmina Repeše nije do kraja zadovoljan viđenim od strane svoje ekipe te "secira" detalje, dok se Česima još uvijek miješaju osjećaji...

Rusija je u drugoj utakmici EP-a te drugoj utakmici skupine A nadvisila nejake Čehe s 4:1 zabivši po dva pogotka u svakom poluvremenu te ne dovevši svoju pobjedu u pitanje u gotovo nijednom trenutku. Alan Džagojev, talentirani i perspektivni ruski ofenzivac dvaput se upisivao u strijelce, dok su po jednom zabijali sjajni Roman Širokov, koji igra u životnoj formi te iskusni napadač Roman Pavljučenko. Gol koji je svojevremeno dao nadu Česima bio je djelo odličnog Vaclava Pilara, no to je bilo dovoljno samo za ublažavanje uvjerljivog poraza.

Iako je njegova momčad slavila i više nego uvjerljivo, tvorac fenomenalne i napadačke igre Rusa, Dick Advocaat, nije bio do kraja zadovoljan predstavom svojih izabranika: "Kada zabijete četiri gola protiv Češke to je jako dobar rezultat, ali morali smo zabiti i više. Kod rezultata 2:1 bilo je teško i moramo popraviti taj segment, moramo biti oštriji u završnici. Vjerojatno bi bolja momčad od Češke zabila više golova u našu mrežu, ali gledajući da je ovo bila prva utakmica, 4:1 je dobar rezultat.".

Michal Bilek, izbornik češke reprezentacije: "Pokušali smo promijeniti neke stvari nakon njihove bolje igre i rezultatske prednosti, ali nismo bili strpljivi pa smo gubili lopte. Uspjeli smo se nakratko vratiti u utakmicu i željeli smo drugačiji rezultat, no ponestalo je i snage i Rusija mora biti sretna zbog toga. U svakoj skupini se igraju po tri utakmice i svaki je ogled jednako važan. Nismo ostvarili dobar rezultat u prvoj utakmici, ali možemo to učiniti u preostale dvije. Jako smo razočarani, ali moramo prijeći preko tog rezultata te pokazati našu snagu, momčadski duh i mislim da naša momčad može pokazati bolju prezentaciju sebe u naredne dvije utakmice. Sada moramo gledati prema naprijed i upravo to radimo."

Tvorac "ruskog totalnog nogometa" nije bio toliko rezerviran u ocjeni igre svojih pojedinaca na terenu te je nekoliko njih izrazito pohvalio i istaknuo: "Andrej Aršavin je odigrao vrlo dobro, radio je teško i mislim da je za momčad jako važan ovaj način na koji on igra. Vrlo sam pozitivan što se njega tiče, a i cijele momčadi, no Alan Džagojev je velik talent, uvijek sam to govorio, čak i kroz čitav kvalifikacijski ciklus kroz koji je on prošao i u kojem je igrao. Samo dva i pol tjedna je u treningu, ali nasreću imamo Marata Izmailova i Aleksandra Kokorina, čijim ulascima možemo Džagojeva nadomjestiti ili ga pomaknuti na stranu."

Nizozemac je otkrio i neke svoje male tajne velikih majstora: "Vrlo je važno da treniramo samo jednom dnevno i da smo imali takav ritam treninga, jer su igrači odigrali sezonu i pol sa samo tjedan dana odmora. Oni ne bi mogli trčati da smo trenirali češće, bila je to oprezna odluka da se trenira samo jednom dnevno i na kraju se isplatila i protiv Italija i danas. Zato smo danas imali žetvu dobrih stvari" dodao je Advocaat te se kratko osvrnuo na sraz s Poljacima: "U utorak će biti još jedna zanimljiva utakmica za obje ekipe na drugom prekrasnom stadionu".

Jedan od glavnih junaka utakmice, Roman Širokov ponudio je svoju perspektivu s travnjaka: "Ključan faktor pobjede bio je taj što smo mi iskoristili svoje prilike. Zabili smo dva gola iz prve tri prilike i to nam je uvelike pomoglo. Nismo dobro počeli, ali smo nakon samo 25 minuta bili vodili 2:0, a nakon češkog gola je bilo malo teže zato što smo, iako smo si rekli i dogovorili se na poluvremenu da moramo odigrati dobro na početku drugog dijela, primili gol poslije samo sedam minuta u drugom poluvremenu. Igrali smo lijepo i stvarali šanse i lijepo je što smo se brzim golom oporavili od njihova smanjenja našeg vodstva. Željeli smo pobjedu i to uvjerljivu, ali nismo zamišljali da će sve proći tako dobro po nas."

Juri Žirkov, igrač ruske reprezentacije: "Uvijek je važno pobijediti u prvoj utakmici i uvijek je važno uzeti sva tri boda. Igrali smo prilično dobro u posljednje dvije utakmice, i u napadu i obrambeno - možda je to bio i ključan faktor što smo zabili i sedam golova u tim dvobojima." (plus utakmica s Italijom, op. a.)

Na drugoj su strani podosta ljuti, razočarani i "pokisli" bili češki igrači kao i njihov trener te su svoje emocije iznijeli poslije šokantno visoka poraza. " Završilo je jako ružno za nas. Zbilja smo željeli ostaviti dobar dojam na našoj prvoj utakmici turnira i, što je najvažnije, ne izgubiti je. No, mnogo smo griješili i nismo se dobro branili pa je zato ovo bila loša utakmica s naše strane. Dali smo im prostora da si razviju igru što je nedopustivo, znali smo da Rusija ima odlične napadače i mislim da smo mogli i trebali izaći s njima na kraj, ali bili su jednostavno bolji s loptom i nismo bili dovoljno jaki u situacijama jedan na jedan", riječi su najboljeg igrača Češke u ovoj utakmici i strijelca jedinog njihovog pogotka, Vaclava Pilara, koji je i dodao za kraj:

"Unatoč zabijenom golu nisam sretan. Bio bih mnogo zadovoljniji i daleko sretniji da smo ostvarili pozitivan rezultat. Vrlo smo ljuti sada, a još i više zbog poraza tolikom razlikom i samog rezultata", završio je ljuti Pilar.

Na svog suigrača iz reprezentacije, nadovezao se i "dirigent" u toj utakmici loše češke obrane Michal Kadlec te jedan od ponajboljih igrača Češke: " Očekivali smo da će Rusi startati u susret napadački i trkački od samog početka, ali izgleda da se dogodilo obrnuto. Mi smo bili ti koji smo bolje ušli u susret, ali smo se onda 'smrznuli', dapače, dva puta. Teško se podići nakon toga, nakon zabijenog gola primili smo još jedan i iako nismo igrali toliko loše koliko sugerira konačan rezultat. Međutim, treba krenuti dalje, moramo ovaj rezultat ostaviti iza sebe i analizirati naše greške kako ih ne bismo ponovili u idućem susretu. Još imamo dvije utakmice i moramo se popraviti", započeo je branič Bundesligaša Bayer Leverkusena.

"Teško je reći da je Rusija bila bolja od one koju smo očekivali, smatram da smo učinili previše pogrešaka, čak i neke koje nam se nisu dogodile u kvalifikacijama za ovaj Euro, a protivnik visoke kvalitete poput Rusije to je znao kazniti. I onda to ispadne visok i gorak poraz", dodao je Kadlec i osvrnuo se na ambijent u Wroclawu. "No, atmosfera je bila odlična moram se zahvaliti Česima koji su nas došli bodriti i čestitati im na tomu. Nadajmo se boljim utakmicama, to je nogomet i sport, nekad pobjeđuješ, nekad gubiš, ali mislim da možemo naučiti i da jesmo naučili iz naših grešaka i mislim da ćemo se uspjeti oporaviti od ovog poraza kao što smo uspijevali u prošlosti jer to je ono što čine karakterne momčadi poput naše", optimistično je zaključio češki branič.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 16:19
    Aleksandr Keržakov spasio čehe od večeg poraza
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 15:49
    Rusi odlični iznad očekivanja
    Obrisan korisnik