Nogomet

Tulipani protiv Olsenove bande, prva bitka u "skupini smrti"

Marko Domljanović • subota, 09.06.2012.
Tulipani protiv Olsenove bande, prva bitka u "skupini smrti"
Foto: EPA

Drugi dan Europskog prvenstva rezerviran je za okršaje u skupini koju mnogi vide kao daleko najzvučniju na prvenstvu, a prvi će na teren Nizozemci i Danci. U ovoj skupini svaki će bod biti iznimno važan pa borbenosti i požrtvovnosti danas ne bi trebalo nedostajati.

Danas se u Harkivu otvara 31. poglavlje u stoljetnoj priči o rivalstvu Nizozemske i Danske. Ove dvije reprezentacije tako će još jednom međusobnim susretom otvoriti natjecanje u skupini na nekom velikom natjecanju - prije dvije godine, na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, iste su momčadi otvorile natjecanje u skupini E, a na stadionu u Johannesburgu bolja je bila Nizozemska rezultatom 2:0. Danci su to natjecanje okončali već u skupini, dok su Tulipani otišli sve do velikog finala sa Španjolcima.

Što kažu brojke?

Današnji susret je 31. okršaj nogometnih reprezentacija Danske i Nizozemske, a omjer pobjeda je 12:8 za Oranje. Međutim, pomalo je nevjerojatan podatak da Danci u 90 minuta igre nisu uspjeli savladati Nizozemsku gotovo 45 godina, točnije od kvalifikacijskog susreta za Europsko prvenstvo u listopadu 1967 kada je u Kopenhagenu bilo 3:2 za domaćine. Posljednji put Danci su se radovali u polufinalu Eura 1992. godine kada su slavili nakon izvođenja jedanaesteraca, a najuvjerljiviju pobjedu u međusobnim susretima ostvarila je Nizozemska pobjedom od 6:0 iz 1984. godine.

Međutim, priča o Nizozemskoj i Danskoj seže puno dalje u prošlost, sve do 1912. godine i prvog dvoboja ovih reprezentacija koji se dogodio u polufinalu olimpijskog turnira u Stockholmu, a tu su bolji bili Danci s 4:1. Tijekom idućeg stoljeća obje su reprezentacije jednom podizale trofej namijenjen europskom prvaku, iako su Nizozemci puno češće dolazili nadomak borbe za pehar, ali 1988. godina ostala je njihovo jedino finale. Upravo su Danci bili ti koji su Van Bastena i društvo spriječili u obrani naslova četiri godine kasnije, izbacivši ih u polufinalu nakon kaznenih udaraca zahvaljujući Schmeichelovoj obrani Van Bastenova pokušaja, a potom su i sami došli do naslova u finalu protiv Njemačke.

Aktualni svjetski viceprvaci suvereno su prošli kvalifikacijsku skupinu ostvarivši devet pobjeda u prvih devet utakmica, a jedini poraz stigao je na gostovanju kod Švedske u posljednjem kolu koje Nizozemskoj nije bilo previše važno. Vrlo kvalitetne predstave koje Oranje u pravilu pružaju tijekom posljednjih nekoliko godina podigle su samopouzdanje, ali i očekivanja Van Marwijkovih igrača, a dobar dio nizozemske javnosti nada se još jednoj borbi za naslov prvaka. Za to su najzaslužniji fantastični nizozemski napadači koji su u kvalifikacijama za ovo Europsko prvenstvo zabili 37 golova što je bio najbolji učinak u cijelom ciklusu.

S druge strane, Danci nisu bili tako uvjerljivi u kvalifikacijama, ali su nakon klimavog starta dosegli zavidnu formu i u direktnom okršaju za prvo mjesto svladali Portugal. Iskusni izbornik Olsen sasvim je jasno definirao dansku igru, momčad se prilično iskristalizirala i pritom pokazala da su borbenost i upornost karakteristike koje je krase na travnjaku. To će posebno biti potrebno u obrani jer nizozemske napadače nikako nije jednostavno zaustaviti, ali igrači poput Aggera, Kjaera i Jacobsena svakako će imati tu nešto za reći.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Prva utakmica na ovakvim natjecanjima uvijek nosi iznimnu težinu jer je vremena za eventualni popravak jako malo, a i rezultat i ovog susreta dobrim dijelom će usmjeriti sudbinu ovih reprezentacija. S obzirom na status aktualnih viceprvaka svijeta, ali i nogometnu reputaciju posljednjih godina općenito, Nizozemci će ipak u ovu utakmicu u određenoj mjeri ući kao favoriti. Sve osim pobjede teško da bi zadovoljilo Tulipane, ali bi svakako donijelo razloga za brigu jer ispravljanje eventualnog kiksa protiv Portugala i Njemačke sigurno nije nešto što bi bilo koji izbornik poželio.

Danci su svjesni u kakvom se društvu nalaze i da bi njihov prolazak skupine predstavljao prilično iznenađenje, ali daleko od toga da uopće pomišljaju na predaju. Za momčad koja na ovom natjecanju nastupa prvi put nakon osam godina izbjegavanje poraza u prvom susretu bila bi sjajna podloga za nastavak natjecanja, a i samopouzdanje bi jako naraslo. Danci će sasvim sigurno znati biti strpljivi i tražiti svoju priliku preko neugodnog Rommedahla ili čekati trenutak inspiracije mladog Eriksena, ali najveći posao sigurno čeka dansku obranu koja će imati dosta posla sa sjajnim Nizozemcima.

Iskustvo je sasvim sigurno na strani Nizozemske jer se Danci tek vraćaju na veliku scenu nakon što su nekoliko godina bili bez nastupa na velikim natjecanjima, a to u ovakvim utakmicama može imati vrlo značajnu ulogu. Bez obzira na to, nema sumnje da će Danska na stadionu u Kharkivu imati bučnu podršku svojih navijača koji su nadaleko poznati po vjernosti i privrženosti svojoj reprezentaciji, s minimalnim brojem incidenata kroz povijest. Naravno, na tribinama neće nedostajati ni Nizozemaca koji će, unatoč velikoj udaljenosti, podržati momčad za koju vjeruju da ima velike izglede na ovom prvenstvu.

S trenerske ploče

Reprezentacija Danske prije Eura je u prijateljskim utakmicama upisala poraz od Brazila (1:3) i pobjedu protiv Australije (2:0). Iako je izbornik Olsen uoči prvog dvoboja bio vrlo zatvoren po pitanju taktike, dosta toga o igri Danaca se već sada zna - najistureniji bi trebao biti Bendtner uz kojeg će najveća opasnost biti Rommedahl, a za distribuciju lopti trebao bi biti zadužen mladi Eriksen. U obrani se tijekom kvalifikacija ustalio Kjaer koji bi uz Aggera trebao tvoriti čvrsti bedem ispred danskih vrata. Početna formacija obično je 4-2-3-1 koja se često u napadu mijenja u 4-3-3, ali za očekivati je da će prevladati prva varijanta s obzirom na opasnost nizozemskih napada. Što se tiče izostanaka, Dance je pogodila ozljeda iskusnog vratara Sorensena koji će morati propustiti prvenstvo.

Nizozemci su uoči Europskog prvenstva odigrali tri prijateljske utakmice koje su lijepo pokazale uspon njihove forme. Naime, nakon poraza od Bugarske (1:2), uslijedila je pobjeda protiv Slovačke (2:0), a u generalnoj probi Sjeverna Irska je inkasirala čak šest komada. Očekuje se da će Tulipani od prve minute zagospodariti terenom ponajprije zahvaljujući odličnom veznom redu koji predvode igrači poput Van der Vaarta, Sneijdera i Robbena, dok u napadu vrebaju sjajni Huntelaar i Van Persie Ipak, problemi sa sastavom nisu zaobišli ni ovu reprezentaciju, s obzirom na ozljede Boume i Mathijsena

Iz svlačionice

Izbornik nizozemske reprezentacije svjestan je da njegova momčad u susret ulazi kao favorit, ali iznimno poštuje svoje današnje protivnike. "Nizozemska i Danska se odlično poznaju i među nama nema velikih nepoznanica. U usporedbi s utakmicom od prije dvije godine nema nekih većih promjena kako u kadru tako i u taktičkom smislu. Radi se o vrlo sličnim momčadima koje koriste istu taktiku. Bit će to vrlo slična utakmica onoj iz Južne Afrike - vrlo teška i neizvjesna" , rekao je Van Marwijk.

S njim se slaže i njegov kolega Olsen koji također vidi Nizozemsku kao izrazitog favorita: "Nema sumnje da su oni favoriti jer imaju vrlo kvalitetne igrače na svim pozicijama, ali i na klupi. Oni s pravom pucaju na naslov prvaka, a mi bi smatrali velikim uspjehom i sam prolazak skupine."

Christian Eriksen iznimno je zadovoljan odrađenim pripremama i jedva čeka početak prve utakmice. "Pun sam energije i očekujem da ću se znati nositi s pritiskom. Što više igrate, veći je pritisak i stalno ste pod povećalom, a ja se nadam da će to što dulje potrajati. Naravno, ovo je nešto novo za mene jer nisam navikao da su sve oči uprte u mene na velikom natjecanju, ali to ne vidim kao problem."

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nizozemska0:1Danska
Njemačka1:0Portugal
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 19:53
    prvo kolo i več senzacija-Danci pobjedili
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 19:02
    Nizozemska- Danska 0-1 nakon 45 minuta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 19:01
    prvo poluvrijeme loše po Nizozemce.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 13:24
    joj sta bi volia vidit eliu da zaigra
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 12:51
    mali Ibrahim to rješava ;)
    Obrisan korisnik