Nogomet

Bilić: "Italija je sjajna, raznovrsna, veselimo se pravoj utakmici"

Iz Warke:Tomislav Pacak • ponedjeljak, 11.06.2012.
Bilić: "Italija je sjajna, raznovrsna, veselimo se pravoj utakmici"
Foto: Davor Sajko

Umoran, smiren, trezven, zadovoljan, optimističan i realan. Slaven Bilić imao je o čemu razgovarati nakon dopadljive predstave Hrvatske u Poznanu na otvaranju Eura, a fokus se brzo s Irske usmjerio na Italiju. Bilić izuzetno cijeni idućeg protivnika koji "igra po njegovom guštu", ali od te utakmice ne strahuje već joj se veseli…

Bilić nije htio previše "umirati" u ljepoti nastupa protiv Irske, ne želeći stavljati utakmicu u neku posebnu kategoriju, u top 5 ili top 10 nastupa. Hrvatska je, jednostavno, odigrala – odličnu utakmicu:

"Bitno je da smo mi odigrali 90 minuta na jako visokom nivou. Nismo imali slabog mjesta, to nas je dovelo do pobjede, uz par pojedinaca koji su ponudili u datim trenucima nešto ekstra, bez čega ne možeš pobijediti na ovakvom nivou."

Može li Hrvatska i bolje? To nije tema za Bilića jer "svaka momčad može bolje", no izbornik je realan u konstataciji da "puno bolje ne može": "Mi ni na jednoj poziciji nismo imali loše mjesto. Očekuju nas dva još jača protivnika, ali mi smo radili i planirali da napravimo ono po što smo došli – za početak proći prvi krug."

Realizacija je u dvoboju protiv Irske bila na visokom nivou, ali to se, kaže Bilić, "na ovakvoj razini i očekuje". Ni protiv Italije ne smije biti drugačije: "Mi smo pokušali biti aktivni. Prebacili smo težište igre na njihovu polovicu, radili smo ono što smo htjeli i zacrtali. Dali smo tri gola, imali još 3-4 prigode, a njima je nemoguće napraviti više prigoda od toga, mi smo tu napravili i više nego drugi. Ovo je nogomet vrhunskog nivoa; ako nama protiv Italije treba pet prigoda i ne realiziramo ih, onda mi nemamo šanse. Protivnici ovog nivoa ti ne poklone ni aut, moraš se izboriti za svaku sitnicu."

O Ivici Oliću: Ja sam izbornik, ja sam taj koji donosi odluke i povlači poteze. Kod njega je situacija kristalno jasna – na temelju dijagnoze liječničke komisije u kojoj je bio i njegov lječnik iz Bayerna, bilo je zaključeno da je izgubljen za prvi krug sto posto. Na temelju toga i razgovora s njim, ja sam zaključio da nam trebaju apsolutno zdravi igrači i zato je on otpao. Meni je to najviše žao.

Primljeni pogodak nešto je što će biti tema idućih dana na treninzima, Bilić zna da i protiv Italije prijete opasnosti iz prekida:

"Ja sam naravno ljut na pogodak, kad pogledaš na DVD-u i kažeš – čekaj, što je ovo? No, oni su tako zabili puno golova, mora se i Ircima dati kredit. Primili smo ga prelako, zona je morala biti postavljena puno bolje, jer slična situacija se ponovila i koju minutu kasnije. No, prekidi su stvar koju vi možete stalno vježbati, ali je pitanje trenutka i koncentracije, pa i protivnika."

Izbornik je otkrio kako se za varijantu sa Srnom na bekovskoj poziciji odlučio početkom tjedna, ali je prijateljske utakmice koristio za uigravanje s Vidom jer je već znao što opcija sa Srnom donosi, nije bilo potrebe za testiranjem te varijante. Iako su u pripremi utakmice u stručnom stožeru razmišljali i kako bi sa šestoricom ofenzivana imali dovoljno kvalitete za biti opasan, na kraju je prevagnula opcija u kojoj Srna dolazi iz drugog plana jer su ti Irci ranjivi, a kapetan to i tehnički i taktički može dobro odigrati.

Bilić se nije htio previše baviti irskim nezadovoljstvom suđenjem i činjenicom da Trapattoni nije čestitao Hrvatskoj na pobjedi na službenoj konferenciji za medije: "Meni je čestitao i na terenu i u svlačionici. Ne bih komentirao, nisam ni dobro vidio ono na što se žale. Gol nije iz ofsajda, a što se prekršaja za jedanaesterac tiče… Možemo i mi govoriti o nekim odlukama koje su išle na našu štetu."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Irska je već u arhivi, ispred nas je ogled s vrlo jakom Italijom. Čak možda i jačom Italijom nego što su neki očekivali, sudeći barem po prvoj utakmici s europskim i svjetskim prvacima Španjolcima.

No, iako uoči Eura nije htio previše govoriti o bilo komu osim o Irskoj, Bilić izuzetno cijeni Talijane:

"Talijani su toliko jaki da neće mijenjati svoj koncept zbog nas, iako uvijek imaju respekt prema suparnicima, pa tako i prema nama. Bit će koncentrirani na sebe, imaju igru i igrače koji su u stanju zavladati terenom. Oni se meni ne čine slabijima od Španjolaca, posebno u zadnje dvije godine. Španjolci su bolji u onome što najbolje rade, ali Talijani su raznovrsniji. Koliko je Irska bila relativno lagana za analizu, tako je Italija jako teška. Morat ćemo opet biti na visokom nivou kako bi učinili to što želimo."

Irska je shvatljivo bila prvi prioritet u pripremanju reprezentacije za Euro, ali dio vremena posvećen je i Italiji, nešto manji Španjolskoj. Logika je jasna, te se reprezentacije mogu analizirati i prema prikazanom na Euru, jer te utakmice najbolji su pokazatelj i forme i sastava i načina igre neke reprezentacije.

Bilić bi volio još jedan "normalan" dan u Warki, jer reprezentacija je samo u utorak od jutra do mraka u svom kampu, već u srijedu putuje u Poznan: "Ne samo zbog tjelesne rekuperacije, već i psihološke, a kako smo mi emotivna nacija, nama treba malo dulje. Dobro je da igramo s Latinima pa je i njima isto. Imamo 2-3 načeta igrača, svi su umorni, vidjet ćemo što će i doktori reći, i vidjet ćemo kakve drugačije potrebe u utakmici imamo pa ćemo sastav prilagoditi tomu."

Talijani predstavljaju drugačiji izazov, samo u napadu imaju trojicu igrača najviše klase, Balotellija, Cassana i Di Natalea, a suvišno je i govoriti koliko su kvalitetniji i kreativniji u sredini terena u odnosu na Irsku. Bilić Talijane poštuje, ali šalje poruku kako Hrvatska prihvaća i veseli se tom izazovu:

"Bit će drugačija utakmica, ne samo zbog njih trojice koji su vrhunski. Meni su oni baš ekipa po mom guštu, ne nabijaju, igraju od noge do noge, ali ne spori "tika-taka", imaju i bokove i napadače koji su na granici zaleđa, baš su dobri. Ne plašimo ih se, jedva čekamo utakmicu, bit će prava."

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 20:08
    Italija i Španjolska su kukavički odigrali na nulu sa nekakvim formacijama 4-6-0, jer tako misle da će uz bod i uz sigurne bodove protiv iraca proc skupinu, a nas su podcijenili i zaboravili
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 16:36
    bravo za bilića odlično je postavio igrače dobro da nije stavio vidu jer bi bili skroz bezopasni, modrić je bio stalno na lopti i razigravao još da je iličević bili bi još opasniji sa dva brza moderna igrača perišićem i iličevićem
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 16:27
    A šta se vi ložite na taj post. Takvim osobama je najgore kad ih se ignorira. Siguran sam i da je Trapp ljut na pogotke koje je primio, objektivno i fortuna je sinoć uz sve drugo bila na našoj starni. Irci su dokazali da su najlošija momčad u skupini, nema tu nimalo kreacije, reprezentativni Stoke... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • uvik_zedan11.06.2012. u 16:16
    Žalosno je da ima hrvata koji su nesretni kad hrvatskoj dobro ide.
    uvik_zedan
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 16:06
    Jel se može pročitat ikoji članak na koji Vittorio82 ne kopira svoj dubokoumni rezime sinoćnje utakmice?
    Obrisan korisnik