Nogomet

Ševčenko: "Ovako nešto nisam mogao ni sanjati"

Igor Šestak • utorak, 12.06.2012.
Ševčenko: "Ovako nešto nisam mogao ni sanjati"
Foto: EPA

Ukrajinska nogometna reprezentacija otvorila je svoj prvi nastup na Europskom prvenstvu pobjedom nad Švedskom 2:1 i nakon prvog kola u skupini D drži prvu poziciju. Pobjedu je domaćinima prvenstva s dva pogotka donio Andrij Ševčenko.

Uoči dvoboja Ukrajine i Švedske, veće su se šanse davale gostima iz Skandinavije, ali bodove su odnijeli Ukrajinci i svoj idući nastup protiv Francuske dočekuju na prvom mjestu svoje skupine.

U prvom poluvremenu mreže su mirovale, a najbliže pogotku bio je Zlatan Ibrahimović u 39. minuti, kada je glavom pogodio vratnicu. Švedski napadač je bio uspješniji u sedmoj minuti drugog dijela kada je doveo svoju momčad u vodstvo dobrom reakcijom na asistenciju Källströma. No, vodstvo Švedske nije dugo trajalo, a za to se pobrinuo Andrij Ševčenko.

Najbolji strijelac ukrajinske reprezentacije izjednačio je u 55. minuti, a samo šest minuta kasnije je postigao odlučujući pogodak za prvu pobjedu Ukrajine na Europskim prvenstvima. Ševčenko je oba pogotka postigao glavom, odličnim reakcijama na ubačaje Jarmolenka i Konopljanke.

Nakon utakmice, dvostruki strijelac nije krio oduševljenje svojim nastupom i rezultatom, a nije zaboravio ni one koji su mu pomogli da večeras zaigra: "Nisam ni sanjao da bi ova večer mogla biti ovako dobra. Nakon ovakve utakmice osjećam se deset godina mlađim i vrlo sam sretan. Želim zahvaliti svima koji su radili sa mnom u posljednjih pola godine. Imao sam puno problema s koljenom i leđima i zaista nisam očekivao da ću danas igrati. Mnogi su mi davali podršku u teškim trenucima i hvala im na tome."

Vrlo zadovoljan bio je i ukrajinski izbornik Oleg Blohin, čak i igrom u prvih 45 minuta: "U prvom smo dijelu imali prednost, bili smo bolji, iako je najbolja šansa pripala Ibrahimoviću. Švedska se više orijentirala na čuvanje neriješenog rezultata, a preko Zlatana je pokušala stvoriti kontranapade."

Blohina je posebno oduševila reakcija igrača kod negativnog rezultata: "Igračima moram zahvaliti na odličnoj reakciji nakon primljenog gola, čime su nam omogućili preokret. Nezadovoljan sam jedino igrom u završnim minutama jer je bio preveliki pritisak na našu obranu. Šveđani su dobra momčad i protiv njih će biti teško i ostalim reprezentacijama u našoj grupi."

Ipak, zasmetao ga je potez Šveđana kod njihovog jedinog pogotka. Naime, Šveđani su svoju akciju odigrali do kraja iako je jedan ukrajinski reprezentativac bio na zemlji. "Mislim da kod pogotka nisu reagirali u duhu fair playa jer je naš igrač ležao na travnjaku i igra je trebala biti zaustavljena kako bi mu se ukazala pomoć. Mogli su izbaciti loptu ili je sudac trebao zaustaviti igru, a Šveđani su nastavili svoj napad i postigli pogodak", izjavio je Blohin.

Švedski izbornik Erik Hamren smatra da je utakmicu odlučilo rano izjednačenje: "Ukrajina je izjednačila vrlo brzo nakon našeg vodstva i to im je izjednačenje dalo mentalnu snagu za nastavak utakmice."

"Ukrajina nas nije ničim iznenadila, igrali su onako kako smo očekivali da će igrati. Mislim da uzroci poraza leže u lošem nastupu naše reprezentacije. Rekao sam prije natjecanja da nam za uspjeh treba svih 11 igrača na visokoj razini, a mi smo danas imali pet ili šest igrača na tom nivou. U posljednjih 20 minuta utakmice, kada nismo imali što izgubiti, smo zaigrali na način koji sam priželjkivao od početka utakmice. Stvorili smo neke odlične šanse, ali ih nažalost nismo realizirali", izjavio je nezadovoljni Šveđanin.

Natjecanje u skupini D nastavlja se u petak kada igraju Ukrajina i Francuska te Švedska i Engleska.

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Francuska1:1Engleska
Ukrajina2:1Švedska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 16:17
    Ševa tata mata
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8812.06.2012. u 12:39
    Klasa ostaje klasa usprkos godinama! Sheva legenda
    Dalmatinac88
  • Mithrandir12.06.2012. u 11:56
    Koji stari majstor!!!! Nevjerojatno, tako nešto mogu samo največe klase.Kapa do poda.
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 11:53
    pa taman sam zaboravio da taj igrac postoji i onda se rodi sa toliko godina i zabije 2 na ovakvom natjecanju i ovakav nacin svaka cast,jos jedan dokaz da velikani nikada ne umiru
    Obrisan korisnik
  • antitalent9112.06.2012. u 10:55
    Ispravite naslov u "Ovakvo nešto nisam mogao ni sanjati". To fantomsko "v" će me uvijek fascinirati, a nije baš mala greška. Ševa uvijek dobro dođe :D
    antitalent91