EP 2012., Skupina D, 1. kolo, 11.06.2012, 20:45 h, Kijev, Olimpijski stadion, gledatelja: 64.290
Suci: Cuneyt Cakir, Bahattin Duran, Tarik Ongun (svi Turska)
Ukrajina
Ukrajina
Andrij Ševčenko 55', 61'
2:1(0:0) Švedska
Zlatan Ibrahimović 52'
Švedska

Video: Domaći junak Ševčenko s dva pogotka glavom odveo domaćine na čelo skupine

Igor Šestak • ponedjeljak, 11.06.2012.
Video: Domaći junak Ševčenko s dva pogotka glavom odveo domaćine na čelo skupine
Foto: EPA

Reprezentacija Ukrajine pobijedila je Švedsku i preuzela prvo mjesto u skupini D nakon prvog kola. Nakon što su Francuzi i Englezi remizirali u prvoj utakmici dana, Ukrajinci su u svom prvom nastupu na Europskim prvenstvima stigli i do prve pobjede, preokretom u samo devet minuta.

Ukrajina
Švedska
Ukrajina
Švedska
12
Andrij Pjatov
2
Jevhen Selin
3
Jevhen Hačeridi
4
Anatolij Tymoščuk
7
Andrij Ševčenko
(do 81')
9
Oleh Husjev
10
Andrij Voronin
(do 85')
11
Andrij Jarmolenko
17
Taras Myhalyk
18
Serhij Nazarenko
19
Jevhen Konopljanka
(do 90'+3')
Pričuvni igrači
 
Artem Milevskyj
81'
14
Ruslan Rotan
85'
 
Marko Dević
90'+3'
Trener
Oleg Blohin
1
Andreas Isaksson
2
Mikael Lustig
3
Olof Mellberg
4
Andreas Granqvist
5
Martin Olsson
6
Rasmus Elm
7
Sebastian Larsson
(do 68')
9
Kim Källström
10
Zlatan Ibrahimović
20
Ola Toivonen
(do 62')
22
Marcus Rosenberg
(do 71')
Pričuvni igrači
 
Anders Svensson
62'
 
Christian Wilhelmsson
68'
 
Johan Elmander
71'
Trener
Erik Hamren

Pred ispunjenim tribinama Olimpijskog stadiona u Kijevu Ukrajina je stigla do povijesne pobjede u svom prvom nastupu na Europskom prvenstvu od osamostaljenja. Junak domaćina bio je Andrij Ševčenko, koji je s dva pogotka preokrenuo vodstvo Švedske.

Nakon prilično nezanimljivog prvog poluvremena nije bilo golova. Švedska i Ukrajina su u drugom poluvremenu pružile puno bolju igru i tri pogotka. Šveđane je u vodstvo doveo Zlatan Ibrahimović u 52. minuti, a pobjedu Ukrajini donio je 35-godišnji Ševčenko. Napadač Dynama iz Kijeva je oba pogotka postigao glavom. Prvi za izjednačenje u 55. minuti, a drugi za pobjedu šest minuta kasnije.

Igrač utakmice

Legendarni napadač i prvi strijelac ukrajinske reprezentacije svih vremena donio je Ukrajini i prvu pobjedu u prvom nastupu na Europskom prvenstvu. Andrij Ševčenko je s dva odlična pogotka glavom u razmaku od samo sedam minuta preokrenuo vodstvo Švedske i odveo svoju momčad do pobjede. Iako na leđima nosi već 35 godina, kapetan Ukrajine je odigrao zaista kapetanski te pokazao klasu i na zalazu karijere.

Početne postave nisu znatno odstupale od najava. Ukrajinski izbornik Oleg Blohin ipak je u prvih 11 uvrstio Andrija Ševčenka, čiji je nastup od prve minute bio upitan zbog ozljede leđa. Iz najavljenog sastava je ispao Dević, a Ševčenkov partner u napadu bio je Voronin. U sredini veznog reda je uz Tymoščuka zaigrao Nazarenko, a s krila su prijetili Jarmolenko i Konopljanka. Vrata je branio Pjatov, a u obrani su zaigrali Husjev, Myhalyk, Hačeridi i Selin.

Erik Hamren je najviše problema imao sa sastavljanjem obrambene četvorke, koju su u konačnici činili Lustig, Mellberg, Granqvist i Martin Olson. U vezni red je postavio Elma, Källströma, Larssona i Toivonena, a Ibrahimoviću je u napadu pridružio Rosenberga, dok je oporavljeni Elmander ostao na klupi. Svoje mjesto na švedskim vratima zauzeo je standardni Isaksson.

Šveđani su u utakmicu krenuli prilično agresivno i od prve minute napadali ukrajinsku zadnju liniju, ali je taj pritisak popustio nakon samo nekoliko minuta. Momčadi su u prvih desetak minuta uspostavile ravnotežu, a neopasne udarce iz daljine su Konopljanka i Källström. Utakmicom su u početnoj fazi dominirale česte pogreške u predaji lopte i prekidi, koje ni jedni nisu dobro koristili.

Prvu opasnu situaciju na utakmici kreirao je Zlatan Ibrahimović ubačajem s lijeve strane u 17. minuti. Pjatov je odbio loptu, a nitko od Šveđana ju nije uspio primiriti i poslati u mrežu. Utakmica je nakon dvadesetak minuta ispitivanja snaga napokon malo živnula. Obje su momčadi odigrale nekoliko bržih i konkretnijih akcija, a jedan dobar ukrajinski kontranapad je lošim udarcem zapečatio Ševčenko.

Ključni događaj

Ukrajinski reprezentativci su nakon primljenog pogotka odlično reagirali i u samo devet minuta preokrenuli rezultat u svoju korist. Utakmicu Ukrajine i Švedske obilježio je dvoboj udarnih napadača ovih reprezentacija, bivše i sadašnje zvijezde Milana, Andrija Ševčenka i Zlatana Ibrahimovića. Iako su se obojica upisala u strijelce u periodu od 52. do 61. minute utakmice, Ukrajinac je zabio dva pogotka i tako nadmašio mlađeg kolegu u švedskim redovima.

Nakon još jednog nezanimljivog perioda, krajem prvog poluvremena su konačno krenuli udarci na vrata. Isaksson je imao poteškoća s jednim dalekometnim projektilom Voronina, Jarmolenko je nakon gužve u švedskom kaznenom prostoru pucao u blok, a Šveđani su odgovorili vratnicom Ibrahimovića nakon udarca glavom iz dobre pozicije.

Ukrajinci su u prvom dijelu imali veći posjed lopte i više pokušaja prema suparničkim vratima, ali je u igri i jednih i drugi bilo previše opreza pa su mreže ostale netaknute.

Reprezentacije su u drugo poluvrijeme ušle s nepromijenjenim sastavima, a nakon sedam minuta igre zatresla se ukrajinska mreža. Iako je domaći igrač ostao ležati na travnjaku, Šveđani su nastavili svoju akciju. Ukrajinska obrana nije dobro reagirala na ubačaj s desne strane, Källström je na suprotnoj strani prihvatio loptu i uposlio Ibrahimovića koji je s nekoliko metara od gola svladao Pjatova.

Samo tri minute kasnije Ukrajina je izjednačila, a Olimpijski stadion proključao. Jarmolenko je s desne strane ubacio loptu na rub Isakssonovog peterca, gdje je ispred Mellberga pravovremeno utrčao Ševčenko i glavom pogodio za 1:1.

Utakmica se u potpunosti rasplamsala, a devet minuta nakon Ibrahimovićevog gola na semaforu je zasvijetlilo 2:1 za Ukrajinu. Konopljanka je odlično izveo udarac iz kuta, a svoj drugi gol glavom postigao je Andrij Ševčenko.

UKRAJINA - ŠVEDSKA

Udarci: 13/12
Udarci u okvir: 5/6
Posjed lopte: 66%/34%
Prekršaji: 12/20
Udarci iz kuta: 3/2

Hamren je odmah reagirao na negativan rezultat i u razmaku od desetak minuta uveo Andersa Svenssona, Christiana Wilhelmssona i Johana Elmandera umjesto neraspoloženih Toivonena, Larssona i Rosenberga.

Najbliže izjednačenju Šveđani su bili nakon snažnog šuta Ibrahimovića u 76. minuti, ali je Pjatov fantastičnom reakcijom obranio udarac. U 81. minuti igru je uz veliki aplauz domaće publike napustio Ševčenko, a njegovo mjesto je popunio Artem Milevskyj.

Posljednju priliku za Švedsku je propustio Elmander u 90. minuti utakmice. Švedski napadač je izašao pred Pjatova i loše pucao preko gola. Šveđani su tako nakon prvog kola na posljednjem mjestu skupine D i priliku za prolaz u četvrtfinale će morati tražiti u susretima s Engleskom i Francuskom. U dvoboje s istim protivnicima puno zadovoljnija ulazi Ukrajina nakon uvodne pobjede.


EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Francuska1:1Engleska
Ukrajina2:1Švedska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 09:19
    bolje si ni sam nije mogao poželjeti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 09:19
    nagrada za uspješnu karijeru
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 00:59
    Legende nikad ne umiru!!! Bravo Sheva care...pokazi svima da si jos uvijek majstor!!!
    Obrisan korisnik
  • cameosis12.06.2012. u 00:26
    koja je legenda ovaj sevcenko! ma, svaka ti dala, majstore!!!!
    cameosis
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 00:23
    Sta volim kad ovi stari majstori trpaju!
    Obrisan korisnik