Nogomet

Domaćini traže "iskupljenje" protiv uvjerljivih Rusa

Lovro Štrbinić • utorak, 12.06.2012.
Domaćini traže "iskupljenje" protiv uvjerljivih Rusa
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prvog dana drugog kola Europskog prvenstva na rasporedu je susret skupine A između Rusije i Poljske. Zbornaja je protiv Čeha pokazala kako je s pravom favorit ove skupine, dok Poljaci žele doći do prve pobjede i povećati si izglede za prolazak u drugi krug.

Na otvaranju Europskog nogometnog prvenstva proteklog petka Poljska je imala veliku priliku započeti natjecanje osvajanjem sva tri boda i tako stvoriti sjajnu atmosferu u svlačionici i na tribinama. Ipak, ni vodstvo ni igrač više nisu bili dovoljni da se slomi Grčka pa na kraju Smuda i igrači mogu biti i zadovoljni remijem.

Kažu brojke

Poljaci u ovaj susret ulaze s pet pobjeda i dva remija u posljednjih sedam dvoboja, a prije pogotka Salpingidisa 512 minuta nisu primili pogodak. Također, udarni igrač Lewandowski u posljednjih je pet susreta, što za klub, što za reprezentaciju, zabio sedam pogodaka i nada se nastavku niza.

Rusi su, pak, neporaženi u posljednjih 15 susreta, od 9. veljače 2011. i poraza od Irana, a u zadnjih 12 dvoboja primili su tri pogotka. Inače, u zadnja dva nastupa Širokov je postigao tri gola. Pavljučenku nedostaje pet pogodaka da postane najbolji ruski strijelac u povijesti, a Zbornaja se može pohvaliti i s najstarijom napadačkom linijom na Euru, u prosjeku 30 godina starom.

Posljednji međusobni susret Rusija i Poljska odigrale su prije pet godina, a završio je rezultatom 2:2.

Rusi su, pak, istog dana odradili svoj posao protiv Češke, može se reći u skladu s očekivanjima. Konačna pobjeda rezultatom 4:1 realni je omjer snaga na toj utakmici, a da je Keržakov bio malo bolje raspoložen mogli su polufinalisti prošlog Eura biti i uvjerljiviji.

Ipak, i ovako puni samopouzdanja dočekuju ogled protiv domaćina, u kojem mogu mirno čekati svoju priliku iz kontranapada, dok će Poljaci vođeni hukom s tribina vjerojatno morati prvi otvoriti karte. Kako bilo, na stadionu u Varšavi slijedi nova bitka za bodove, koja bi se u konačnici mogla pokazati i ključnom za odluku o putnicima u četvrtfinale.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Poljaci pred ogled drugog kola natjecanja po skupinama nemaju previše prostora za kalkulaciju. "Mršavi" učinak s otvaranja Eura tjera ih da u ovom susretu razmišljaju isključivo o pobjedi, dok remi ostaje kao nekakav plan B, koji u slučaju povoljnog raspleta ostalih susreta ostavlja sve u njihovim rukama pred utakmicu s Češkom.

S druge strane, već spomenuto slavlje Rusa stavlja ih u puno bolji položaj, pogotovo ukoliko na travnjaku u Varšavi prikažu jednaku lakoću kombiniranja kao u Wroclawu. U tom slučaju, i slučaju nešto bolje efikasnosti, ne trebaju previše voditi brigu o izvedbi protivnika, već će ovisiti samo o sebi.

Inače, ogled ovih dvaju protivnika ujedno je i susret visokih tenzija, pogotovo uzme li se u obzir da su upravo poljski i ruski navijači bili akteri nekoliko nereda u prvim danima Eura. Iz tog razloga ovaj susret treba promatrati pod posebnim povećalom, mada se pretpostavlja da velika količina policijskih snaga neće ostaviti previše prostora huliganima, barem što se tiče nekoliko glavnih točaka u gradu, kao i na stadionu.

Također, Rusi u ovaj susret ulaze s 15 uzastopnih utakmica u kojima nisu poraženi, sa samo tri primljena gola u posljednjih 12 odigranih susreta i sjajnom atmosferom. Brojni navijači kojima je država osigurala besplatan prijevoz na poprište odigravanja utakmica dat će dodatni vjetar u leđa Dicku Advocaatu i igračima.

S trenerske ploče

Smuda i Advocaat s različiti promišljanjima i u različitim okolnostima dočekuju ovaj susret. Poljski strateg vjerojatno neće previše eksperimentirati s početnom postavom, a od svojih igrača će tražiti prezentaciju poput one u prvoj trećini dvoboja s Grčkom, kad su propustili prigodu da stvore veću rezultatsku prednost.

Ponovno će Błaszczykowski i Lewandowski biti glavne prijetnje protivniku, a desna strana napada udarna. Smuda, međutim, ovaj put mora pronaći "plan B" u slučaju da Rusi pročitaju njihove glavne namjere, baš kao što je to u nastavku susreta napravio Santos. Također, Poljak će se morati odlučiti na promjenu među vratnicama jer je Szczesny u prvom susretu zaradio isključujući crveni karton.

Nizozemski nogometni stručnjak na klupi Zbornaje neće, također, ništa mijenjati jer se njegova taktika pokazala kao pun pogodak. Postalo je jasno kako "razbijanje" Talijana u prijateljskom ogledu nije bilo slučajno, odnosno kako Advocaat prije odlaska u PSV ima jasnu sliku što želi napraviti s ruskom reprezentacijom.

Jedina promjena koja će se možda dogoditi je ona vezana uz napad, gdje se Keržakov nije iskazao efikasnošću, a Pavljučenko je odmah po ulasku pokazao kako se nalazi u sjajnoj formi. Baš kao i Aršavin te Džagojev koji će ponovno biti glavne uzdanice ove momčadi.

Iz svlačionice

"Rusi su favoriti naše skupine. Imaju odličnu iskusnu ekipu, ali to nije sve. Mi smo mlađi, a to im može uzrokovati probleme", rekao je Smuda u najavi dvoboja i poručio: "Nestao je psihološki pritisak na igrače i u sljedećoj utakmici neće biti kao u prvoj. I ja sam ga osjećao."

Poljak se nada prvoj pobjedi, smatrajući kako im Rusija kao protivnik odgovara. ""Nikad nisam mislio da je ovo posebna utakmica, osim što bi mogla postati spektakl za gledatelje. Najvažnije je ne izgubiti, a od njih nismo izgubili od 1996., neka tako ostane", njegov je zaključak.

Njegov trenerski kolega sa suparničke klupe također je jasan i uvjeren u povoljan ishod: "Dobili smo tek jednu utakmicu, a Euro je tek počeo. Sve što mogu reći o taktici je da neće biti većih izmjena. Svi su jako motivirani, atmosfera je dobra."

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Grčka1:2Češka
Poljska1:1Rusija
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 12:55
    Jedna tekma ne znaci da je netko mocan. Vjerujem da Poljaci izvlace najmanje bod...
    Obrisan korisnik
  • Tonco12.06.2012. u 12:30
    @idukar17: napisi u jednom komentaru sto hoces rec a ne uvijek u tri-cetri po redu! inace nadam se pobjedi poljske
    Tonco
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 11:48
    mogla bi biti nula
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 11:47
    teško se vaditi protiv ovakve Rusije.Rusi su izgledali strašno močno ali i nogomet zna biti nepredvidljiv
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 11:31
    Rusi dobivaju ovo. Mislim da bi bilo veeeeliko iznenađenje bilo što osim pobjede Rusije.
    Obrisan korisnik