EP 2012., Skupina A, 2. kolo, 12.06.2012, 18:00 h, Wroclaw, gradski stadion
Suci: Stéphane Lannoy, Frédéric Cano, Michael Annonier (Francuska)
Grčka
Grčka
Theofanis Gekas 53'
1:2(0:2) Češka
Petr Jiraček 3'
Vaclav Pilar 6'
Češka

Foto: Česi ranim golovima smanjili nade Grka na minimum i ostali u igri za četvrtfinale

Ivan Dominik • utorak, 12.06.2012.
Foto: Česi ranim golovima smanjili nade Grka na minimum i ostali u igri za četvrtfinale
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U prvom susretu drugog kola Skupine A, a ujedno i cjelokupne faze natjecanja po grupama sastale su se grčka i češka reprezentacija. Dvije momčadi kojima je pobjeda u međusobnom susretu bila blagi imperativ, a poraz znak da je kraj nada o četvrtfinalu, u Wroclawu su odmjerile snage, a u međusobnom srazu su ovaj puta ipak bolje prošli Česi...

Grčka
Češka
Grčka
Češka
1
Kostas Chalkias
(do 23')
5
Kyriakos Papadopoulos
21
Kostas Katsouranis
20
José Cholevas
15
Vassilis Torossidis
2
Giannis Maniatis
10
Giorgos Karagounis
16
Giorgos Fotakis
(do 46')
22
Kostas Fortounis
(do 71')
7
Giorgos Samaras
14
Dimitris Salpingidis
Pričuvni igrači
13
Michalis Sifakis
23'
17
Theofanis Gekas
46'
11
Kostas Mitroglou
71'
Trener
 
1
Petr Čech
3
Michal Kadlec
6
Tomaš Sivok
8
David Limbersky
2
Theodor Gebre Selassie
13
Jaroslav Plasil
17
Tomas Hubschman
14
Vaclav Pilar
19
Petr Jiraček
15
Milan Baroš
(do 64')
10
Tomaš Rosicky
(do 46')
Pričuvni igrači
18
Daniel Kolar
46'
20
Tomaš Pekhart
64'
12
František Rajtoral
90'
Trener
Michal Bilek

Golovima Petra Jiračeka i Vaclava Pilara u ranoj fazi utakmice Česi su već do šeste minute došli u vodstvo od 2:0 s kojom su završili i prvo poluvrijeme. Grci su imali mnoštvo problema u prvih 45 minuta, a ozlijedio im se i prvi vratar Chalkias inače najstariji sudionik Eura s 38 godina. Njega je zamijenio Sifakis, a u drugom dijelu je nakon nekoliko izmjena u obje ekipe i poslije izlaska Tomaša Rosickog Grčka u potpunosti stavila Češku u podređeni položaj te je zagospodarila travnjakom.

To je rezultiralo golom Grka za 2:1 koji su nakon kardinalne pogreške Petra Čecha smanjili vodstvo preko Theofanisa Gekasa, također igrača koji je ušao s klupe na poluvremenu. Koliko su Česi bili bolji u prvom toliko su Grci nadigrali Čehe u drugom dijelu, no nisu uspjeli doći do konačnog izjednačenja. Stoga su Česi teškom mukom zadržali prednost iz prvog poluvremena te su na kraju 2:1 slavljem upisali prva tri boda na ovoj manifestaciji, dok su u isto vrijeme Grke gurnuli na rub ispadanja. U posljednjem kolu Česi igraju protiv domaćina Poljske, dok Grci idu na noge furioznim Rusima.

Kronologija

Izbornici Grčke i Češke nisu mnogo mijenjali svoje postave i formacije u međusobnom srazu gledajući prvi susret te su ostali vjerni i dosljedni svojim odlukama iz prvih ogleda. Tako je češki izbornik Michal Bilek na teren poslao iskusan i već mnogo puta prokušan sastav u formaciji 4-2-3-1 s Milanom Barošem u špici napada i jedinom ozbiljnijom promjenom u sastavu u odnosu na susret protiv Rusije - na poziciji zadnjeg veznog je uz Rosickog počeo Šahtarov Tomaš Hübschmann.

Grci su u svojoj najvećoj boljci od isključenja i ozljede dvaju prvih stopera, obrani, započeli s parom Kyriakos Papadopoulos i Kostas Katsouranis, formacija je bila 4-3-3 s dva krila, odličnim Dimitrisom Salpingidisom i Kostasom Fortounisom, dok je jedini istureni napadač po običaju bio Samaras. No, Grčka se nije baš proslavila s ofenzivnom formacijom koja je sve samo ne tipična za njihovu igru te su sve slabosti postave Fernanda Santosa vrlo brzo izašle na vidjelo.

Igrač utakmice

Petr Jiraček bio je tijekom čitave utakmice jedan od najaktivnijih i najopasnijih igrača Češke. Puno je trčao, otvarao se, pomagao obrani i na kraju prijetio grčkom golu te zabio prvi gol na susretu u trećoj minuti, koji je uvelike pomogao Česima da dođu do konačna trijumfa. Iako je Češka prvenstveno pobijedila kolektivom, a titulu igrača utakmice lako su mogli ponijeti i Pilar i Hubschmann, Jiraček je ipak bio za nijansu bolji i konkretniji tijekom cijelog susreta.

Češka je u utakmicu krenula uraganski. Već u trećoj minuti, dok se igrači još nisu pošteno ni zaigrali ni "ispitali snage", jedna je lopta već bila završila u mreži grčke reprezentacije. Pravovremenu, lucidnu i točnu loptu u prostor dobio je od strane Tomaša Hübschmanna odlični Petr Jiraček, koji je lijepo i mirno lijevom nogom s vrha šesnaesterca matirao najstarijeg sudionika ovog Eura, grčkog vratara Kostasa Chalkiasa koji je umalo i obranio plasirani udarac češkog reprezentativca.

Erupcija oduševljenja na Gradskom stadionu u Wroclawu dogodila se nakon Jiračekova zgoditka za 1:0, a Grci su, kao i njihov 38-godišnji vratar Chalkias, i dalje djelovali tromo i loše na terenu.

Nakon tog gola je Grčka ostala nedorečena i šokirana te je izuzetno loše stajala na terenu, a Česi su to iskoristili već u šestoj minuti kada je njihov omaleni, ali korisni napadač, Vaclav Pilar na asistenciju Theodora Gebre Selassija pogodio mrežu Grka za 2:0 Češke.

Ključni događaj

Drugi pogodak utakmice u šestoj minuti kada je nakon lijepe akcije svoje reprezentacije mrežu Grka pogodio Vaclav Pilar potpuno je "uništio" i izbezumio Grke. Oni se tijekom cijelog prvog dijela od tog ranog vodstva nisu oporavili te su igrali vrlo loše, a njihov pogodak u nastavku nije uspio ozbiljnije naštetiti Česima. Dva rana pogotka Češke, od čega je dugi bio mnogo važniji, odlučila su i usmjerila utakmicu te su na kraju izabranicima Michala Bileka donijela konačnu pobjedu.

Ponovno je režiser svega bio fantastični Hübschmann, s kojim je izbornik Bilek u potpunosti pogodio na poziciji zadnjeg veznog. On je odlično proigrao tamnoputog desnog beka češke reprezentacije koji je probio stranu te prizemno centrirao na pet metara od grčkog gola. Papadopoulos je zakasnio pokriti prvu vratnicu, Chalkias je bio na lopti, ali mu je kao i kod prvog gola prešla preko ruke, a Kostas Katsouranis je zakasnio s reakcijom pa je Pilar u padu uspio gurnuti loptu u gol za udvostručenje vodstva svoje reprezentacije i svoj drugi pogodak na prvenstvu.

Česi i nakon vodstva od 2:0 nisu stali te su ostali uporni u svojoj napadačkoj igri protiv "poljuljanih" Grka koji su jedva spajali dodavanja još u uvodnim minutama utakmice. Karagounis grčki kapetan i ponajbolji igrač bio je nevidljiv na terenu, obrana ne kompaktna u kojoj je "curilo" na sve strane, a napadači odsječeni. Sve to dobro je koristila Češka koja je nastavila s prijetnjama i poluprilikama od kojih je najbolju zapucao najaktivniji igrač na terenu u prvom dijelu, Vaclav Pilar, u 19. minuti.

Novi šok i nova loša vijest za Grčku dogodila se u 22. minuti kada se ozlijedio vratar Chalkias, a tako su se nastavile "Tantalove muke" za izbornika reprezentacije s juga Europe te mu je ta ozljeda zadala nove glavobolje. Na vrata Grčke od tada je stao Michalis Sifakis, a nakon toga se igra malo smirila i ušla u mirniju fazu.

Glavni sudac utakmice Stephane Lannoy, poznat po dijeljenju javnih opomena, svoj prvi žuti karton dao je kapetanu Češke, Tomašu Rosickom, koji je karate potezom udario drugu "desetku" na terenu, Giorgiosa Karagounisa, po glavi te tako podsjetio na SP u Južnoj Africi i start Nizozemca Nigela de Jonga u finalu protiv Španjolaca. Međutim, Karagounis se ubrzo oporavio i nastavio igrati, dok su Česi ponovno bili bolji i prijetili su baš preko Rosickog.

ČEŠKA - GRČKA

Udarci: 8/7
Udarci u okvir: 3/5
Posjed lopte: 46%/54%
Prekršaji: 26/14

Nakon prvih pola sata igra se u potpunosti smirila, premda su Česi još uvijek bili bolji te su imali veći posjed lopte. Grci su rijetko izlazili u napad i otvarali se, a kada bi i došli u izglednu situaciju, bili su "tupi" i bezidejni. Najčešće su napadali preko bokova i tražili svoje napadače. Jedan takav napad i centaršut Vassilisa Torosidisa pred sam kraj poluvremena došao je do glave Fotakisa koji je pogodio mrežu Petra Čecha. No, označeno je zaleđe i rezultat je ostao 2:0 za Češku, a s tim se rezultatom otišlo i na odmor.

U gotovo istim sastavima momčadi su krenule i u nastavak, ali se po jedna važna izmjena dogodila sa svake strane. Kartonirani kapetan Češke, Rosicky, zamijenjen je Danielom Kolarom, dok je kod Grka umjesto Fotakisa ušao iskusni rutiner u napadu Theofanis Gekas.

Ovog puta je potpuno s izmjenom pogodio grčki strateg Fernando Santos jer je nakon samo osam minuta nastavka baš Gekas smanjio rezultat na 2:1 svojim sretnim pogotkom. Veliki kiks nakon skretanja lopte napadača Celtica, Giorgiosa Samarasa, napravio je vratar Chelseaja Petr Čech, koji se nije dobro razumio sa svojim stoperom Tomašom Sivokom. Čechu je lopta skliznula kroz rukavice i došla do usamljenog Gekasa koji je neometan pogodio prazna vrata.

Tako je češki vratar sve Čehe podsjetio na Euro otprije četiri godine kada ih je slična njegova pogreška, nakon koje im je presudio Turčin Nihat, izbacila sa Europskog prvenstva još u skupini. No, Česi su se brzo pribrali, iako su Grci nastavili pritiskati te su bili bolja momčad. Grčka je imala više prilika za izjednačenje i osjetio se nedostatak Rosickog u veznoj liniji Čeha.

Međutim, Grci do posljednjih 15 minuta nisu uspjeli postići drugi pogodak iako su imali mnoštvo šansi, a tada je već utakmica opet ušla u mirniju fazu, premda su Grci i dalje imali potpunu inicijativu. Do kraja susreta ipak Grci nisu uspjeli doći do izjednačenja iako su bili bolji tijekom cijelog drugog poluvremena pa su tako rezultatom 2:1 pobjedu odnijeli Česi. Oni su uknjižili i prva tri boda na turniru te će prolaz u četvrtzavršnicu tražiti protiv domaće Poljske u zadnjem kolu. Grci će igrati protiv Rusije u posljednjem kolu, a to znači da su ovim porazom izgubili gotovo sve šanse za plasman u daljnju fazu natjecanja.

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Grčka1:2Češka
Poljska1:1Rusija
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 22:50
    pilar je prejak
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 21:16
    ovog bu Pilara Česi fino utopili nakon eura... bojim se da ak je sad koštal 5 milja, nakon ove dvije vrijedi bar 10... ili više... mislim da je tu fifti fifti kod greške Čecha... malo je tu i obrambeni zaribao stvar...
    Obrisan korisnik
  • LazialZD12.06.2012. u 21:15
    Uz Irsku, Česi i Grci su među najslabijim ekipama prvenstva i još uvik mi neide u glavu kako su nas ovi Grci dobili pa mi smo klasa za njih !!!
    LazialZD
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 20:56
    Mislim da cu se sloziti s tobom Hrvatman... To je i meni palo na um...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 20:15
    ovaj cech uvijek zezne kad brani za češku. i onda je on kao "najbolji golman svijeta",ma nije ni blizu buffonu i casillasu
    Obrisan korisnik