Nogomet

Bilek: "Odlično smo se branili i nismo im dali šanse"

Ivan Dominik • utorak, 12.06.2012.
Bilek: "Odlično smo se branili i nismo im dali šanse"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prva utakmica drugog kola EP-a igrana je u Wroclawu između Češke i Grčke, a na kraju je rezultatom 2:1 slavila momčad iz srednje Europe. Česi su s dva najranije postignuta pogotka u povijesti Europskih prvenstava unutar prvih šest minuta riješili pitanje pobjednika, dok je za Grke samo uspio smanjiti Gekas. Trener Češke, Michal Bilek, bio je pun riječi hvale za cijelu svoju ekipu, dok je grčki izbornik Fernando Santos nezadovoljan i rezultatom i pogotovo obrambenom linijom svoje reprezentacije...

Pun sreće i oduševljenja govorio je češki izbornik Michal Bilek na službenoj konferenciji za novinare. Nakon što su mu Petr Jiraček i Vaclav Pilar donijeli prvu pobjedu na ovom prvenstvu i to najbržim golovima u povijesti EP-a, Bilek nije mogao izostaviti pohvale.

"Bio je to odličan start. I protiv Rusije smo krenuli odlično, ali danas smo imali dovoljno sreće da zabijemo dvaput. Prvo je poluvrijeme bilo sjajno, kombinatorika momčadi vrhunska, bili smo opasni. Drugi je dio utakmice bio kompliciran za nas jer Tomaš Rosicky nije mogao nastaviti igrati pa nam je trebalo neko vrijeme da se vratimo u utakmicu i da se konsolidiramo", osvrnuo se kratko Bilek na cijelu utakmicu, a nije dao konkretan razlog ili informaciju o stanju svoga kapetana.

"Primili smo jako ružan gol koji je Grcima dao nadu", nastavio je češki izbornik: "Bila je to velika pogreška. Petr Čech nije komunicirao s Tomašom Sivokom i dobili smo gol koji je bio nepotreban i koji nismo trebali primiti", prokomentirao je pogodak Theofanisa Gekasa Bilek i nastavio: "Svi znamo da smo u prvom ogledu imali problem sa zadržavanjem lopte i da je obrana bila previše otvorena. Zato smo htjeli biti gušći u obrani i zato je igrao Tomaš Hubschmann te je Petr Jiraček morao igrati na sebi neprirodnoj poziciji na desnom krilu. No, on je odigrao fantastično, bio je u utakmici i on je odličan nogometaš", pohvalio je i strijelca prvog gola te svog ponajboljeg igrača u ovoj utakmici trener reprezentacije.

Također, osim Jiračeka, Bilek je pohvalio i cijelu svoju momčad: "Moram pohvaliti cijelu ekipu, odigrali su vrlo dobro i ne postoji igrač s kojim nisam zadovoljan."

"Bilo je mnogo situacija pred našim golom u drugom poluvremenu. Naši suparnici pokušavali su zabiti, ali im nismo dali šanse. Odlično smo se branili i sretni smo što smo si ostavili priliku da prođemo dalje. Znali smo da bi u slučaju poraza prvenstvo za nas bilo završeno. Ne možete igrati utakmice u skupini EP-a da startate u utakmicu sa stavom da vam je dovoljan bod. Nikad nije dobro imati taj stav, a mi ćemo se boriti i u posljednjem dvoboju te ćemo pokušati osvojiti i bodove. Nećemo početi misliti kako nam je dovoljan bod", zaključio je Bilek.

Utakmicu je prokomentirao i grčki izbornik Fernando Santos koji nije imao čime biti zadovoljan: "Utakmica je započela vrlo loše po nas, rano smo se našli u rezultatskom zaostatku makar smo znali i da je to moguće. Znali smo da su gledali našu prvu utakmicu i da će početi jako i snažno prema našem golu te da će pokušati dominirati", započeo je portugalski stručnjak na klupi Grčke. "No, iako smo znali da će nas napasti, propustili smo kvalitetno odgovoriti. Imali smo obranu na terenu koja je primila četiri gola u deset službenih utakmica, a uključujući današnja dva gola, primili smo tri gola u dvije službene utakmice i s tim sam nezadovoljan", rekao je Santos.

"Nažalost, te prve minute prvog dijela stajale su nas puno. Protiv Poljske smo uspjeli izjednačiti, ali bilo je ekstremno teško vratiti se i ovaj put. U prvih deset do 15 minuta nije nas bilo na terenu, ali kasnije i kad smo željeli izjednačiti, gol nas nije htio. Sada se trebamo okrenuti sljedećoj utakmici, šanse za prolaze su nam male, ali još uvijek je tu nada", nesigurno je zaključio Grčki izbornik.

Za kraj je Santos usporedio utakmice svoje reprezentacije protiv Poljske i Češke riječima: "Ne smijemo zaboraviti da je ovo bila ista momčad, osim Giorgosa Fotakisa u sredini, dakle jednaka 11-orka koja igrala vrlo dobro u drugom poluvremenu protiv Poljske i koje je donijela izjednačenje u tom ogledu. Zato sam i smatrao da je to najbolja postava za ovu utakmicu. Na poluvremenu sam im rekao da razbistre misli jer je sve što se dogodilo u prvom dijelu bilo katastrofalno. Stoga smo pokušali s najracionalnijim mogućim planom da okrenemo utakmicu jer smo još uvijek bili vjerovali da to možemo. U takvim slučajevima, kada ste u vrlo teškoj poziciji, morate 'pokazati srce', čiste misli i hladnokrvnost kako biste dominirali nad protivnikom i pokazali svoju kvalitetu. U posljednjih smo 15 minuta više koristili srce nego mozak i nije se isplatilo", rekao je na koncu trener europskih prvaka iz svoje domovine otprije osam godina.

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Grčka1:2Češka
Poljska1:1Rusija
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 03:21
    Kako su ovi Grci smiješna ekipa.. Stvarno mi nije jasno kako smo uspjeli od njih izgubiti čak 4 boda u 2 utakmice u kvalifikaciji... Pa svaki njihov napad je isti: očajničko nabijanje visokih lopti u 16erac... danas su bili izrazito uporni u tome, nisam brojao ali mislim da su imali jedno 25-30... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 01:24
    Cudi me da Grci nisu uvalili jos jedan, slican prvom, nikakav, gol.
    Obrisan korisnik