Nogomet

Bilić: "Sudac je dao Talijanima sve što je mogao"

Iz Poznana:Bernard Jurišić • četvrtak, 14.06.2012.
Bilić: "Sudac je dao Talijanima sve što je mogao"
Foto: Davor Sajko

Ni Slavena Bilića Talijani nisu uspjeli pobijediti, Hrvatska je remijem zadržala tradiciju nepobjedivosti u utakmicama protiv "azzurra". Hrvatski izbornik bio je zadovoljan viđenim u drugom poluvremenu, ali nije onim što je vidio od engleskog suca Webba...

Hrvatska je neporažena nakon dva kola Europskog prvenstva, kao i Italija, ali s dva boda više od svojih današnjih protivnika. Italiji je u Poznanu pripalo prvo poluvrijeme Hrvatskoj drugi, pa je konačan ishod prilično realan.

"Kad se sastanu dvije vrhunske momčadi, svaka ima svoje trenutke. To može biti po desetak minuta, može po cijelo poluvrijeme. Imali smo mi dobrih trenutaka u prvom dijelu, kao i Talijani u drugom. Znali smo da igramo protiv nove Italije koja je sjajna ekipa i kao da smo bili malo impresionirani. Kad smo imali loptu pokušavali smo prebrzo doći do završnice, kad smo bili strpljiviji bilo je i dobrih stvari", rekao je hrvatski izbornik nakon utakmice.

"Sudac je dao Talijanima sve što je mogao"

Izbornik Bilić bio je izrazito nezadovoljan suđenjem Engleza Howarda Webba večeras i nije se libio to otvoreno reći:

"Suđenje je važan dio našeg posla i ne slažem se da ga se ne treba ili ne smije komentirati. Naravno da nisam objektivan, ali meni je ovo suđenje izgledalo vrlo loše. Nije suđen jedanaesterac na Jelaviću, a prekršaj kod talijanskog gola nije postojao, bilo je tu još puno pogrešaka. Sve što je mogao dati Talijanima - dao im je. Kako da ja budem zadovoljan nakon toga i kako tražiti od mene da to ne komentiram? Svatko ima pravo na grešku, ali da je suđenje danas bilo dobro - nije."

Što ste promijenili na poluvremenu da je Hrvatska u drugih 45 minuta izgledala toliko bolje?

"Na poluvremenu smo promijenili sistem u 4-2-3-1 i dobili smo u Modriću drugog napadača, da bude u opasnijim zonama i "rupama". Tada smo preuzeli dominaciju. I Pranjić je jako dobro ušao, a posebno moram pohvalili oba boka, Srnu i Strinića koji su odigrali sjajno. Čestitam mojim igračima jer su pokazali karakter, volju, snagu i kvalitetu za vratiti se u utakmicu. Moramo biti ponosni na ovu utakmicu."

Pobjeda protiv Irske, remi s Italijom. Hrvatska je vrlo dobro otvorila Europsko prvenstvo u Poljskoj i s dobrim šansama ulazi u posljednje kolo gdje je čeka ogled sa Španjolcima. Pozitivan rezultat u tom susretu donio bi Hrvatskoj prolaz u četvrtfinale, ali tamo možemo čak i s porazom od Španjolaca, ako Irci ne izgube od Italije.

"Naravno da bismo potpisali da u ovako teškoj grupi uđemo u zadnje kolo s četiri boda. Sve je i dalje u našim rukama i to smo željeli."

U prvom dijelu puno su nam problema radili i talijanski napadači, ali i vezni igrači koji su se ubacivali u prostor pred našim šesnaestercem.

"Talijani uz sjajnog Pirla imaju dvije vrhunske špice, svjetske klase, a slabo smo ih zatvarali u početku susreta. Promijenili smo sustav, sprječavali su te njihove lopte iz prve i dominirali u drugom poluvremenu."

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Talijanski izbornik žali se na nedostatak svježine u završnicama utakmica, no Hrvatska s druge strane izgleda fizički moćno tijekom svih 90 minuta. Daje li vam to dodatnu satisfakciju i optimizam za Španjolsku?

"Mi smo spremni. Ne znam koliko su trenirali drugi, ali siguran sam da nitko nije trenirao više od nas, mogli su samo isto koliko i mi. Plan i program imamo odavno napravljen do u najmanji detalj i tu nam je puno pomoglo prvenstvo od prije četiri godine kad smo bili iznimno spremni. Talijani su se i u najavama utakmice bojali naše fizike i nisu skrivali da smo mi tjeleno puno jača momčad od njih. Mi smo emotivna nacija, psihički se trošimo puno više nego fizički, imamo mentalno pražnjenje puno veće od Skandinavaca, Nijemaca, čak i Talijana. Na tome smo posebno radili u pripremi za Italiju, na tome ćemo raditi i u pripremi za Španjolce."

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Italija1:1Hrvatska
Španjolska4:0Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 18:03
    Očigledno je da Kruno Jurčić nije dobro obavio posao skautiranja Talijana i zbog toga je bilo katastrofalno prvo poluvrijeme.
    Obrisan korisnik
  • javasluk15.06.2012. u 14:36
    što to ne volim kad se nešto posebno ističe kako je igranje za reprezentaciju povezano s nacionalnim nabojem!? Možda ono u onim počecima devedesetih, da, ali ovi dečki su jednostavno takvi i imaju žara za igru, bilo nacionalnog naboja ili ne, žele igrati za reprezentaciju i vole, igraju kako mogu... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:13
    treba pitati bilića zašto nam reprezentacija igra na horuk , ustvari nemamo igru već igramo  na refule, na snagu,  a imamo odlične igrače
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:11
    biliću sakrij se u mišju rupu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:09
    sramota je ovo od bilića, a šta nije spominja suđenje protiv iraca
    Obrisan korisnik