Nogomet

Imperativ pobjede protiv mirnije potrage za najmanje jednim bodom

Lovro Štrbinić • subota, 16.06.2012.
Imperativ pobjede protiv mirnije potrage za najmanje jednim bodom
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U posljednju utakmicu u skupini Rusija i Grčka ulaze u različitim situacijama, ali s jednakim ciljem. Grcima su tri boda potrebna kako bi izborili plasman u četvrtfinale, dok Zbornaja lovi pobjedu vrijednu prvog mjesta u skupini.

Kažu brojke...

Ove dvije reprezentacije susrele su se u skupinama na posljednja dva Europska prvenstva, a u oba navrata su slavili Rusi. U kvalifikacijama za kontinentalnu smotru odradili su još šest dvoboja, od kojih je pet pripalo ruskoj reprezentaciji, a samo jedna pobjeda je otišla na stranu Grka. Ukupno, u 21 ogledu s Grčkom Rusija ima 13 pobjeda, pet remija i samo tri poraza.

Subota označava početak posljednjeg kola po skupinama Europskog prvenstva i večeras će drama u skupini A dosegnuti vrhunac. Sve četiri momčadi se s pravom nadaju drugom krugu natjecanja, a u dvoboju Grčke i Rusije teško će obje reprezentacije zadovoljne otići s travnjaka.

Stadion u Varšavi postat će tako poprište polovice raspleta grupe A, a Grci će nakon utakmice na otvaranju prvenstva još jednom zaigrati u poljskoj prijestolnici, nadajući se da mogu ponoviti izvedbu iz drugog dijela dvoboja protiv Poljske.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Grčka s jednim osvojenim bodom u dosadašnjem dijelu natjecanja ima samo jedan recept za plasman u četvrtfinale, a to je pobjeda. U tom slučaju bi zbog boljeg međusobnog omjera izbili ispred Rusa i vrlo vjerojatno izborili jedno od prva dva mjesta. Jedino u slučaju neriješenog ishoda u drugom susretu skupine zatvorio bi se krug između tri ekipe, u kojem bi odlučivala međusobna gol-razlika.

Sudeći prema dosad prikazanom u dva odigrana susreta, navijači europskih prvaka iz 2004. godine imaju razloga za optimizam, ali isto tako i za brigu. U oba nastupa na ovogodišnjoj kontinentalnoj smotri kobnima su se pokazali loši ulasci u dvoboj, a igrači pod vodstvom Fernanda Santosa proigrali su tek u situaciji kad nisu imali što izgubiti.

Kako je uoči trećeg kola po skupinama pred njima upravo imperativ pobjede, moguće je da ovaj put od prve minute vidimo juriš prema Malafejevu. Iako je, s druge strane, možda i realnija opcija još jednog susreta u kojem će Grci pokušati umrtviti igru, prijetiti iz prekida i pokojeg kontranapada i tek pred kraj otkriti sve karte.

Rusi se, pak, mogu izvući iz bilo kakvih kalkulacija osvajanjem već i jednog boda, dok bi s još jednom pobjedom sasvim sigurno očekivali drugoplasiranu momčad skupine B i mirno iščekivali četvrtfinale.

U dosadašnjim susretima su ostavili dobar dojam, pogotovo protiv Češke, a protiv relativno spore posljednje linije Grka moglo bi se dosta napraviti brzom tranzicijom i ponekom "loptom s očima" Andreja Aršavina. U susretu s Češkom upravo to je bio ključ pobjede, stoga ne treba čuditi ukoliko taktika Dicka Advocaata bude pokušaj igre "u leđa", na neposloženu posljednju liniju protivnika.

S trenerske ploče

Uoči susreta s Rusima dobra vijest za Fernanda Santosa je povratak Papastathopoulosa u konkurenciju za nastup, nakon što je branič odslužio kaznu zbog crvenog kartona zarađenog protiv Poljske. Zahvaljujući njemu kritizirana grčka obrana bi trebala dobiti na sigurnosti, toliko bitnoj za ovaj susret.

Santos, inače, ponovno neće moći računati na ozlijeđenog Avraama Papadopoulosa, dok će ovaj put iz istog razloga nedostajati i prvi vratar Chalkias, koji je u prošlom kolu napustio igru tijekom prvog poluvremena. Također, vjerojatno neće biti ni Fotakisa, a ponajveća dvojba grčkog izbornika vjerojatno je vezana uz napad, gdje bi dvojbu između Gekasa i Salpingidisa mogao riješiti slanjem obojice na travnjak od prve minute.

Advocaat nema prevelikog razloga za promjenu u momčadi koja igra dobro, a prati je i adekvatan rezultatski učinak. Keržakov bi ponovno trebao dobiti povjerenje, unatoč tome što se, za razliku od Džagojeva, nije golgeterski iskazao na početku turnira. Spomenuti dvojac će iščekivati lopte Aršavina, dok će iz drugog plana svojim ubacivanjem višak igrača pokušati stvoriti Zirjanov, Širokov i Žirkov.

Uoči susreta iz kombinacija je otpao Kokorin, zbog ozljede bedrenog mišića, ali to ne bi trebao biti preveliki udarac jer je on dosad dobio priliku tek u završnici susreta protiv Češke.

Iz svlačionice

"Bit će to vrlo teška utakmica. Obje momčadi imaju dobre izglede za prolazak skupine, mada mi držimo sve u svojim rukama", rekao je o ovom susretu Aleksej Berezuckij, nastavljajući o protivniku: "Dobra su ekipa i nijedan dvoboj s njima nije lagan. Svladali smo ih 2008. godine, ali naš prijateljski ogled u Grčkoj završio je remijem, a oba sastava su imali mnogo prilika."

Branič ruske reprezentacije nastavio je o željama pred utakmicu u Varšavi: "Voljeli bismo sačuvati mrežu čistom. Pretežno smo napadačka momčad, što znači da znamo ostaviti prostora u obrani, ali uvijek pokušavamo zabiti što više golova." Također, nada se kako će golgeterski niz nastaviti Džagojev, o kojem kaže: "Već je zabio tri pogotka, strašan je profesionalac i zaista je zasad vrlo dobar."

U grčkom taboru također ne nedostaje optimizma, a ponajviše ga emitira izbornik Santos. "Ovo je poput finala za obje reprezentacije. Nama odgovara samo jedan rezultat, dok naši protivnici prolaze dalje i s jednim osvojenim bodom", rekao je Portugalac, dodajući: "Imam potpunu vjeru u svoju ekipu, istu koju sam imao nakon remija u Latviji prošle jeseni. Moramo ostaviti sve iza sebe, prenijeti strast na teren i siguran sam da će se grčki navijači veseliti nakon susreta."

"Razmatram neke promjene u sastavu jer tražim bržu igru dok imamo loptu i snažan presing u situaciji kad smo bez lopte. Procijenit ću mogućnosti svih igrača, od kojih su neki dosad igrači svih 180 minuta, i potom ću donijeti odluku", završio je Santos, dajući do znanja da ima recept za pobjedu nad Zbornajom.

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Grčka1:0Rusija
Češka1:0Poljska
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 10:54
    Tesko Grcka sta moze napraviti ,ali nadam se lijepoj fudbalskoj prestavi u najmanju ruku kao do sad na EP, dugo nisam gledao bolje utakmice na jakim natjecanjima.. Rusija izgleda opako kad se posloze ,imaju jake individualce tako da ne bi bilo iznenadjenje da odu daleko na EP. Grcka nije losa ekipa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 09:30
    To rusi s laganih 1-1 prolaze dalje...
    Obrisan korisnik