EP 2012., Skupina A, 3. kolo, 16.06.2012, 20:45 h, Stadion Miejski, Wroclaw, gledatelja: 43.000
Suci: Craig Thomson, Ross, Rose, Collum, Norris (svi Škotska)
Češka
Češka
Petr Jiraček 72'
1:0(0:0) Poljska
Poljska

Video: Odličnom igrom u drugom poluvremenu Česi svladali Poljake i prošli u četvrtzavršnicu

Ivan Dominik • subota, 16.06.2012.
Video: Odličnom igrom u drugom poluvremenu Česi svladali Poljake i prošli u četvrtzavršnicu
Foto: EPA

Posljednje kolo skupine A na Euru bilo je u najmanju ruku dramatično te su se iz minute u minutu mijenjali četvrtfinalisti iz te skupine. U poljskom gradu Wroclawu domaća je reprezentacija imala imperativ pobjede kako bi mogla proći u iduću fazu natjecanja, dok je Česima igralo nekoliko kombinacija, ali ni u jednoj nisu smjeli biti poraženi. Stoga je napeta utakmica prožeta velikom borbom i mnoštvom interesantnih događaja bila tipična za Europsko prvenstvo, pogotovo zbog njene važnosti, ali je priuštila i pregršt sjajnih nogometnih poteza...

Češka
Poljska
Češka
Poljska
1
Petr Čech
2
Theodor Gebre Selassie
3
Michal Kadlec
6
Tomaš Sivok
8
David Limbersky
13
Jaroslav Plasil
14
Vaclav Pilar
(do 88')
15
Milan Baroš
(do 90'+1')
17
Tomas Hubschman
18
Daniel Kolar
19
Petr Jiraček
(do 84')
Pričuvni igrači
12
František Rajtoral
84'
9
Jan Rezek
88'
20
Tomaš Pekhart
90'+1'
Trener
Michal Bilek
22
Przemyslaw Tyton
2
Sebastian Boenisch
5
Dariusz Dudka
7
Eugen Polanski
(do 56')
9
Robert Lewandowski
10
Ludovic Obraniak
(do 73')
11
Rafal Murawski
(do 73')
13
Marcin Wasilewski
15
Damien Perquis
16
Jakub Blaszczykowski
20
Lukasz Piszczek
Pričuvni igrači
21
Kamil Grosicki
56'
23
Pawel Brozek
73'
18
Adrian Mierzejewski
73'
Trener
Franciszek Smuda

Reprezentacija Češke plasirala se u drugi krug Europskog prvenstva, odnosno, u četvrtfinale, pobijedivši domaćina Poljsku. Na Gradskom stadionu u Wroclawu Poljacima nije pomogao ni domaći teren te se jedna od domaćinskih zemalja tekućeg Eura morala oprostiti od turnira već nakon igranja po skupinama. Poljaci su poraženi od Češke minimalnim rezultatom od 1:0 koji je na kraju bio i potpuno zaslužen.

Nakon što je Poljska bila mnogo bolja momčad u prvih pola sata igre, Česi su preuzeli inicijativu te postali opasni, a u drugom poluvremenu su u potpunosti nadigrali Poljake koji su "nestali" s terena. Gospodarstvo nad travnjakom Češke manifestiralo se pobjedničkim pogotkom u završnici utakmice koji je postigao odlični Petr Jiraček poslije kontre svoje ekipe. Poljska se probudila tek u zadnjim minutama utakmice, ali tada je već bilo prekasno pa je utakmica završena pobjedom Češke kojom je eliminirana i Rusija. Tako će iznenađujući četvrtfinalisti iz skupine A biti Česi i već otpisani Grci, dok će iznenađujuće kući morati otići Rusi.

Kronologija

U odlučujuću i sudbonosnu utakmicu za obje reprezentacije, Poljska i Češka startale su u istim sastavima koji su igrali i u drugom kolu. Obje momčadi počele su u sastavu 4-2-3-1 sa svim svojim najboljim igračima i u prokušanim sastavima, uz iznimku Tomaša Rosickog, koji iz već poznatih razloga i ozljede nije konkurirao za sastav Češke.

Igrač utakmice

Ponovno je, kao i u utakmici protiv Grčke, najbolji Čeh na terenu bio Petr Jiraček koji je stoga zasluženo ponio i epitet igrača utakmice. On je bio igrač odluke koji je u maniri pravog napadača i strijelca zabio pogodak Poljskoj koji se kasnije pokazao kao pobjedonosan. U utakmici koja nije bila prožeta lijepim nogometom, Jiraček je svojim potezom i aktivnošću na terenu bio najbolji te je svoju reprezentaciju odveo u drugi krug EP-a.

Utakmica je krenula "vatreno" u kišnom Wroclawu na gradskom stadionu, a od samog početka utakmice su se prilike počele nizati na obje strane jer su i Česi i Poljaci krenuli žustro željni pobjede. Pred vratima Petra Čecha odmah se u drugoj minuti stvorila gužva iz koje je odličnim škaricama opasno zaprijetio Poljak Dariusz Dudka, no udarac je završio u vanjskom dijelu mreže. Nedugo zatim je na drugoj strani nakon odlična prodora po desnoj strani i akcije Čeha lopta stigla do najboljeg strijelca Češke na ovom prvenstvu, Vaclava Pilara. No, najbolji češki topnik ovog turnira upropastio je sjajnu priliku, iako je ostao sam na deset metara od gola, jer je promašio loptu poslije odlične povratne lopte koju je dobio.

Poljaci su poslije uvodnih šansi preuzeli inicijativu na travnjaku, blago dobili bitku u sredini terena te su djelovali opasnije, dok su Česi pomalo mlako igrali na svim stranama i mjestima wroclawskog terena. Češka je u početku dosta griješila u obje faze svoje igre, a jednu je pogrešku već u prvih deset minuta susreta gotovo kaznio Robert Lewandowski koji je izbio sam pred Čecha, ali je pucajući iskosa lijevom nogom promašio cijeli gol.

Ni tada se nije smirila napadačka igra domaće momčadi potpomognuta goropadnim navijanjem s tribina Gradskog stadiona na kojem je bilo oko 40.000 Poljaka. Sljedeću je odličnu šansu nakon prekida propustio iskoristiti poljski "Nijemac" Sebastian Boenisch, a Poljska nije popuštala u svom silnom naletu, iako je još uvijek stajao rezultat 0:0. Poljaci su i nakon prve polovine prvog dijela nastavili napadati, odličnim udarcima su Čecha zapošljavali Boenisch i Lewandowski, a nastavljen je i metež u češkoj obrani pri svakom prekidu i ozbiljnijem pokušaju domaćina.

Ključan događaj

Dogodio se u 72. minuti kada je Jiraček varkom izbacio dva poljska braniča i zatresao Tytonovu mrežu. Gol za 1:0 Češke bio je i jedini na ovoj utakmici, a prije i poslije njega je većina događaja u Wroclawu bila za zaborav što se obje reprezentacije tiče. Stoga je ključan događaj utakmice bio ujedno i jedini zgoditak na istoj koji je odlučio sudbinu sve četiri reprezentacije u skupini A, a odlučio je i igrača utakmice - Petra Jiračeka.

Međutim, mreže su mirovale unatoč svim napadima Poljske sve do kraja prvog poluvremena, a do njegova konca su se bili probudili i Česi koji su uspjeli stvoriti nekoliko značajnijih i izglednijih šansi. Tako je prvo poluvrijeme završeno ujednačenom igrom obje reprezentacije, a mreže su ostale čiste.

Česi su u drugom poluvremenu nastavili sa svojom dobrom igrom s kraja prvog dijela te su na otvaranju nastavka bili bolja momčad. Nije bilo velikih promjena u taktici i igri obje reprezentacije, pogotovo kod Poljaka, dok ništa nije mijenjao ni na igračkom planu Michal Bilek. Zbog toga se ništa veliko i značajno nije ni dogodilo u prvoj polovici nastavka, a jedina prava prilika u tom periodu viđena je pred poljskim vratima kada je sjajnom reakcijom vratar Przemyslaw Tyton spriječio Davida Lymberskog da postigne pogodak.

Česi su nastavili biti opasniji i preko prekida i iz igre, Tyton je spašavao svoju ekipu u nekoliko navrata, a pomogao mu je i Milan Baroš katastrofalnim reakcijama. No, utakmica je bila vrlo sterilna i dosadna bez mnogo ljepote, a uz previše taktičnosti koja u tim trenucima nije odgovarala ni jednima ni drugima. Poljaci su stali, a najaktivniji u njihovu sastavu bio je Kamil Grosicki koji je bio osvježenje s klupe i koji je prodirao po lijevoj strani.

No, potpuna dominacija Čeha, a pad Poljaka rezultirala je napokon i pogotkom, a on se dogodio u 72. minuti kada je sijevnula polukontra gostujuće momčadi. Odlično razrađenu i stvorenu akciju nakon brze tranzicije, pogotkom za 1:0 Češke okrunio je sjajni Petr Jiraček, koji je lažnjakom izbacio dvojicu poljskih braniča te mirno matirao Tytona.

POLJSKA - ČEŠKA

Udarci: 15/11
Udarci u okvir: 7/7
Posjed lopte: 41%/59%
Prekršaji: 22/20
Zaleđa: 1/3

Nakon toga gola Poljska se potpuno raspala, a Češka je već imala jaku inicijativu te je nastavila s boljom igrom i nizanjem opasnih prilika. Samo su vratar Tyton i bočni Grosicki tada igrali kod Poljske, dok je u potpunosti nestala vezna linija reprezentacije Franciszeka Smude uključujući njene najveće zvijezde. Česi su igrali odlično i s nekoliko izmjena smirili i usporili utakmicu, dok Poljska nije imala nikakvog odgovora za igru Češke sve do same završnice susreta.

U toj završnici, točnije u posljednjim trenucima utakmice, Poljaci su se napokon "probudili", ali nisu uspjeli postići izjednačujući gol pa ni onaj pobjednički koji im je bio potreban za prolaz u četvrtzavršnicu. Imali su nekoliko sjajnih šansi za postizanje zgoditka, sve su ih promašili njihovi najbolji igrači, a najbolju priliku za gol Poljaka spriječila je češka obrana pri udarcu poljskog kapetana Jakuba Blaszczykowskog u 94. minuti. Nedugo zatim je glavni sudac utakmice označio kraj susreta, a erupcija sreće dogodila se u češkim redovima i među češkim navijačima, dok su travnjak i tribine u suzama napustili Poljaci.

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Grčka1:0Rusija
Češka1:0Poljska
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 01:05
    Poljaci opet pali posle pola sata igre... Izbornik ocajan, sve u svemu zasluzeno ispali...
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199017.06.2012. u 00:20
    ovi poljaci ko da su izasli iz nekog proslog vrimena..na pocetku opsada protivnickog gola, igra se na jedan gol, gol ne mogu pogodit i onda u 20.oj minuti pad, raspad sistema, i tako vec 3 utakmice šta ih ja gledan, za ovo prije ne mogu govorit nisan ih pratija a ni ima bas di.. ko amaterska ekipa
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 23:50
    Dva presudna čimbenika Grčkog i Češkog uspjeha: Odličan strateg i dodatan element imanja muda (to nama uvijek fali)...Gebreselassie igracina!
    Obrisan korisnik
  • Tonco16.06.2012. u 23:09
    poljaci zasluzeno ispali
    Tonco
  • Charlie Harper16.06.2012. u 22:47
    Charlie Harper