Nogomet

Prosinečki: "Hrvatska Španjolskoj neće biti lagan zalogaj, ne isključujem iznenađenje"

Iz Madrida:Maja Giljanović • ponedjeljak, 18.06.2012.
Prosinečki: "Hrvatska Španjolskoj neće biti lagan zalogaj, ne isključujem iznenađenje"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Interna kladionica prije samog početka turnira u španjolskom se taboru prometnula u tradiciju na posljednjih nekoliko velikih natjecanja, a aktualni svjetski i europski prvaci od dobre tradicije nisu odustali ni prije Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Najbolji kladioničar u redovima momčadi Vicentea del Bosquea zasad je Cesc Fabregas, a kuriozitet je da na rezultat 2:2 između Španjolske i Hrvatske o kojem posljednjih dana javnost bruji nije "tipovao" nijedan Španjolac.

Italija je od utakmice drugog kola Europskog prvenstva između Azzurra i Hrvatske u strahu od reprize 2004. godine kad su se skanjivali nad "skandinavskom kuhinjom" koja ih je u raspletu natjecanja po skupinama miroljubivim remijem između Švedske i Danske poslala kući. Danas Talijani strahuju od "mediteranske kuhinje": scenarija raspleta skupine C je više, a najveća bojazan im je da će sami uraditi svoje protiv Irske, dok će u drugom susretu Španjolska i Hrvatska odigrati 2:2 i trljajući ruke ostaviti Italiju na trećem mjestu i nastaviti u sljedeći krug.

Španjolska se javnost u 61% slučajeva ne slaže s možebitnim dogovorom na štetu Italije, a 39% navijača bez najmanje bi zadrške prihvatilo sporazumnu podjelu bodova rezultatom 2:2, 3:3, 4:4 itd. U Madridu, pak, svi bi drage volje vidjeli Italiju na prvom letu kući, ali prevladava sportski duh. "Uvijek je dobro kad momčadi poput Italije ispadnu odmah u skupini, jedna je to briga manje za naše u nastavku natjecanja, ali moram li birati između prolaska Italije s jedne i dogovora između Španjolske i Hrvatske s druge strane, biram prvo", izjavio je Francisco.

Prosinečki očekuje odličan susret

Marca je pronašla i Roberta Prosinečkog. Bivši igrač Reala i Barcelone na odmoru je u Grčkoj, ali utakmicu između Hrvatske i La Roje ni ne pomišlja propustiti: "Obavezno ću je gledati, bit će to odličan susret protiv momčadi koja po meni nije favorit samo danas protiv Hrvatske nego i cijelog turnira. Mojima ni u kom slučaju neće biti lako, ali igrali smo dobro protiv Italije i čak ni jednoj Španjolskoj nećemo biti lagan zalogaj. Momčad je snažna, Španjolci su favoriti, ali u 90 minuta svašta se može dogoditi, ne bih isključio ni iznenađenje".

Eva se slaže: "Najbolji smo, takvi udarci ispod pojasa nama ne trebaju. Najgore od svega bi bilo da utakmica sada uistinu završi 2:2, kako bismo se 'oprali'? Tko bi vjerovao da nije bilo dogovora? Ja mogu reći da sam apsolutno sigurna da dogovora neće biti, naša momčad ima svoj ponos, a ionako smo bolji od Hrvatske sigurno pobjeđujemo. Talijani neka rade sto ih je volja, pobijedili oni ili izgubili, prošli dalje ili ispali, posve mi je nevažno, jedino što me zanima je pobjeda Španjolske".

Iz španjolskog tabora u Poljskoj aktualni svjetski i europski prvaci rezolutno odbacuju mogućnost dogovora između dva saveza. "Vjerujem da smo posljednjih godina stvorili reputaciju, zaslužili smo poštovanje nogometne javnosti i ne bismo učinili ništa da ga kompromitiramo. Rezultat 2:2 je legitimna opcija, ali jednako tako utakmica može završiti i 1:1, 0:0, 1:0. Mi ćemo, kao što to uostalom uvijek i činimo, ići na sva tri boda. Jednako razmišljaju i Italija i Hrvatska, dogovora nema, to su bapske price, najobičnije gluposti. Talijani mogu biti sigurni, igrat ćemo na pobjedu, naravno ne zbog Italije nego zbog samih sebe, želimo nova tri boda i proći dalje s prvog mjesta", izjavio je Raul Albiol.

Slično razmišlja i Xavi: "Ima ih koji pričaju o dogovorenih 2:2, ali oni koji nas poznaju znaju da ćemo istrčati sa samo jednim ciljem, pobjedom i nova tri boda. Mislim da imamo dovoljno kredita da nam ljudi vjeruju, ne trebaju nam nikakve 'kuhinje', mi se bavimo isključivo sami sobom, ostali nas ne zanimaju".

Sevillin Alvaro Negredo i Ivan Rakitić klupski su kolege i bliski prijatelji, jesu li pričali o današnjem raspletu skupine? "Poslao sam Ivanu poruku nakon hrvatske pobjede nad Irskom, na čestitkama i nekoliko riječi o obiteljima je i ostalo".

Posljednjih godina postala je tradicija da se pred početak velikog natjecanja Španjolci zabave internom kladionicom. "Tipuju" na rezultate svih susreta, prognoziraju tko bi mogao na koga u nastavku natjecanja, a aktualni svjetski prvaci i prvaci Europe od dobre tradicije nisu odustali ni pred start Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Najbolji kladioničar zasad je Cesc Fabregas, David Silva i Albiol prate ga u stopu, ali nijedan od njih trojice, nijedan iz cijele momčadi, pred početak turnira za rezultat susreta između Španjolske i Hrvatske nije prognozirao toliko spominjanih 2:2. Albiol je primjerice "tipovao" na 1:0, Negredo na 2:0, svi su, divna li čuda, odigrali "jedinicu".

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 13:18
    Pobjeda hrvatske koef. 8,30 :) Pobjeda Irske 12,0 sto je malo cudno. Veca mogućnost je, da će Irci iznenadit Talijane, nego mi Spanjolce!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 12:49
    Ko je taj Prosinečki, di taj svira?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 11:45
    na kladi je opasno pao kof na Spanjolce u petak je bio 2 danas je 1,75
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 11:25
    A šta je čudno u tome da pred početak turnira ni jedan španjolac nije tipovao 2:2 s hrvatskom, nije mi jasno.
    Obrisan korisnik
  • cameosis18.06.2012. u 11:17
    albiol je izjavio da je i 0:1 moguce (dakle pobjeda spanjolske).
    cameosis