Nogomet

Englezi se uzdaju u Rooneyja, Ukrajina traži nastavak svoga sna

Ante Dubravac • utorak, 19.06.2012.
Englezi se uzdaju u Rooneyja, Ukrajina traži nastavak svoga sna
Foto: EPA

Nakon što su došli do preokreta te savladali Švedsku, Englezi u posljednji susret skupine D ulaze kao favoriti protiv domaćina Ukrajinaca te im je za nastavak natjecanje dovoljan i neriješeni ishod. Veliki plus za Englesku je i prvi nastup Waynea Rooneyja.

Natjecanje po skupinama na 14. Europskom prvenstvu koje se održava u Poljskoj i Ukrajini došlo je do svoga posljednjeg čina. Šest od osam četvrtfinalista je poznato, a zadnja dva putnika se traže u trokutu Francuska, Engleska i Ukrajina.

Kažu brojke...

Reprezentacije Engleske i Ukrajine do sada su se u službenim utakmicama sastale samo dva puta. Bilo je to u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. u oba susreta su slavili domaćini pa se Ukrajinci nadaju da i danas mogu ponoviti taj rezultat. Ove reprezentacije odigrale su i dvije prijateljske utakmice, a oba puta je uspješnija bila Engleska s ukupnom gol razlikom 5:0.

Na papiru se čini da bi najlakši posao trebali imati izabranici Laurenta Blanca koji igraju protiv Švedske i za potvrdu plasmana u četvrtfinale dovoljan im je i jedan bod. Još jedna stvar koja bi mogla ići na ruku Francuzima je i činjenica da je Švedska porazom od Engleske izgubila svaku nadu u eventualni ostanak na Euru.

Drugi favorit skupine Engleska svoju vizu za dvoboj protiv Španjolske ili Italije traži protiv domaćina Ukrajine. Nakon što su došli do prve službene pobjede protiv Švedske Englezi vjeruju da su kvalitetniji od domaćina te da unatoč glasnoj navijačkoj podršci Ukrajina nema izgleda za četvrtfinale a svom prvom nastupu na Europskom prvenstvu.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

U međusobni dvoboj Engleska ulazi s četiri osvojena boda dok Ukrajina ima tri i situacija je poprilično jasna, pobjednik ide u četvrtfinale. U slučaju neriješenog ishoda Englezi su također sigurni dok Ukrajina ovisi o rezultatu drugog susreta u kojem se sastaju Francuska i Švedska.

Engleska je svoj nastup na Euru otvorila susretom protiv Francuske i unatoč igri koja nije nikoga oduševila osvojila bod. Jedini udarac u okvir gola iza leđa Huga Llorisa u 30. minuti pospremio je Joleon Lescott. Još više muke, ali i povoljniji rezultat, Engleska je imala s Švedskom. Unatoč tome što su Ibrahimović i društvo vodili s 2:1 pogocima Thea Walcotta te Dannyja Wellbecka Englezi su došli do preokreta te poprilično dobre situacije uoči susreta odluke.

S druge strane domaćini su u prvom kolu zahvaljujući legendarnom Andriju Ševčenku savladali Švedsku te su u dvoboj protiv Francuske ušli s velikom dozom optimizma. Međutim Francuska je s dva brza pogotka na početku drugog poluvremena došla do tri boda i ipak malo smirila euforiju među domaćinima.

Nedostatak kvalitete domaćini će, kao i u prethodnim susretima, pokušati nadoknaditi velikom borbenošću, ali i podrškom prepune Donbass Arene. Iako su svjesni da ih čeka težak posao Ukrajinci se nadaju da mogu napraviti povijesni uspjeh.

S trenerske ploče

Osim podatka da im odgovara svaki rezultat osim poraza veliki pozitivna stvar za Engleze leži u činjenici da je dvije utakmice kazne odradio njihov najbolji napadač Wayne Rooney pa se očekuje da će napadač Manchester Uniteda započeti u prvoj momčadi zajedno sa svojim klupskim kolegom Wellbeckom.

Prva dva susreta Roy Hodgson je započeo s gotovo identičnim sastavima samo je umjesto mladog Chamberlaina protiv Švedske krenuo Andy Caroll dok je Oleg Blohin odlučio držati se one stare da se pobjednička momčad ne mijenja pa je obje utakmice startao s identičnom jedanaestoricom.

Najveći problem za ukrajinskog izbornika predstavlja problem s koljenom koje ima Ševčenko i čiji je nastup pod velikim znakom pitanja. Naime Ševčenko je već u prvom susretu zaradio jedan udarac i nepotpuno oporavljen je nastupio protiv Francuske te se ozljeda pogoršala pa posljednjih dana nije trenirao. Ipak Ševčenko ne gubi vjeru u svoj nastup: "Osjećam se sve bolje," izjavio je uoči posljednjeg treninga.

"Engleska spada u kategoriju favorita za osvajanje Europskog prvenstva i zato mislim da je pritisak na njima," rekao je u najavi susreta Blohin te tako pokušao sa svojih igrača skinuti pritisak.

"Mi imamo mladu momčad i moramo se boriti do zadnje minute i to tražim od svoje ekipe. Mislim da će Engleska biti jako nervozna i tu je naša prilika," zaključio je Blohin.

Njegov kolega na klupi Gordog Albiona upozorava svoju momčad: "Ukrajina igra vrlo dobro. Gledao sam ih u prvom poluvremenu protiv Francuske i pružili su jako dobar otpor te nas čeka težak posao. Dobro je što nas i neodlučeni rezultat vodi dalje i bit ću jako sretan ako susret tako i završi."

Iz svlačionice

Reprezentativni vratar i suigrač Darija Srne i Eduarda da Silve Andrij Pjatov vjeruje da njegove suigrače neće sputati pritisak važnosti susreta: "Kada izađemo na teren onda se ne razmišlja o važnosti utakmice. Moramo se uzdići iznad svega i iskoristiti situaciju koja nam se ponudila."

Svoj prvi nastup na Euru napokon je dočekao i Rooney: "Gledati utakmice sa tribine je užasno, ništa ne možeš učiniti i samo se živciraš. Puno je bolje kad si na terenu."

"Svi mi u Engleskoj smo navikli igrati bitne utakmice na vrućem gostujućem terenu. Primjerice, bili smo u Turskoj, pa smo preživjeli. Izuzetno sam uzbuđen oko onoga što mene i moju ekipu čeka," rekao je Rooney te posebno istaknuo jednu stvar: "Ja imami i poseban motiv, sad sam u momčadi i krećem," zaključio je.

Susret između Ukrajine i Engleske na rasporedu je u utorak, 19. lipnja s početkom u 20:45 sati, a pravdu će dijeliti Viktor Kassai iz Mađarske.

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Švedska2:0Francuska
Engleska1:0Ukrajina
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 11:20
    Russia & Po-LAND eliminated from Group A Denamrk & Hol-LAND eliminated from Group B Croatia & Ire- LAND eliminated from Group C Sweden & ... - LAND eliminated from group D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 10:13
    Blohin ti si ga zajebao u izjavi, Englezi definitivno nisu za osvajanje Europskog, prije svega su tu Njemačka, Španjolska, Francuska
    Obrisan korisnik