Nogomet

Grčka u novom pokušaju da iznenadi svijet, njemački napad na iskušenju

Josip Piršljin • petak, 22.06.2012.
Grčka u novom pokušaju da iznenadi svijet, njemački napad na iskušenju
Foto: Davor Sajko

Jedina momčad koja je u skupinama Europskog prvenstva osvojila maksimalan broj bodova, Njemačka, u četvrtfinalu će se sučeliti s Grčkom koja je uz Francusku do te faze natjecanja došla s najmanjim brojem bodova. Elf je favorit za osvajanje turnira, no protiv Grka nitko ne može unaprijed sa sigurnošću tvrditi kako će proći.

Drugi četvrtfinalni dvoboj Eura donosi sraz Njemačke i Grčke. To su dvije veoma različite reprezentacije po stilu igre, kvaliteti igrača, tradiciji i mogućnostima, ali obje imaju isti cilj, plasirati se u polufinale. Dok je Nijemcima prolazak skupine došao kao više-manje očekivana stvar, Grci su osvajanjem drugog mjesta u grupi A ponovno iznenadili nogometnu javnost.

Kažu brojke...

Grčka je protiv Njemačke dosad igrala ukupno osam puta i još uvijek traži svoju prvu pobjedu. Nijemci su pet puta slavili i tri puta remizirali, a na velikim natjecanjima sreli su se samo jednom. Bilo je to 1980. na Euru u Italiji kada su u grupnoj fazi ove dvije momčadi podijelile bodove rezultatom 0:0. Zadnji put su se u službenim utakmicama sreli u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine, a Elf je bio bolji i u Ateni (4:2) i u Hamburgu (2:0).

Igrači Fernanda Santosa izvukli su se iz sigurnog poraza u otvaranju prvenstva protiv Poljske, Česi su ih ranim pogocima uspjeli primiriti, no u zadnjem kolu s već tradicionalnih 1:0 Grci su svladali Ruse koji su igrom najavili da mogu daleko na ovom turniru, no nenadano su se uputili kući.

Sve je to dokaz kako Grčku nikad ne treba otpisivati, čak i kad se nalazi u izrazito nepovoljnoj situaciji, kako na terenu za vrijeme utakmice, tako i na tablici. Nijemci su na papiru veliki favoriti protiv europskih prvaka iz 2004. godine, ali vjerojatno nisu bili previše oduševljeni što moraju igrati protiv jednog suparnika koji je toliko nepredvidljiv.

Izabranici Joachima Löwa upali su u "skupinu smrti" na Euru, no prošli su je bez većih poteškoća. Tri utakmice, tri minimalne pobjede, devet bodova i evo ih u drugom krugu. Kada Nijemci igraju sve to zvuči prilično jednostavno, ali nije bilo baš tako na ukrajinskim travnjacima. Elf je imao i nešto sreće u svojim susretima i čak je bio u opasnosti da ispadne sve do desetak minuta prije kraja dvoboja s Danskom.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Njemačka i Grčka sučelit će se u Gdansku na PGE Areni gdje još nisu igrali. Očekuje se kako će veću potporu na tribinama imati Nijemci, ali doći će i puno više Grka nego što ih je bilo na utakmicama njihove reprezentacije u grupnoj fazi natjecanja. Pobjeda nad Rusijom ponovno im je oživjela sjećanja na Otta Rehhagela i slavnu 2004. godinu.

Povijest je debelo na strani Elfa koji nikad nije izgubio od Grčke, a međusobno su igrali osam puta. Uz to, četvrtfinale je Nijemcima uvijek ostajalo u dobrom sjećanju na Europskim prvenstvima pošto ih nikad nisu izgubili. Svaki put kad bi igrali u toj fazi turnira, prošli bi dalje.

S druge strane, i za Grčku se može reći kako nikad nije izgubila u četvrtfinalu, ali nastupili su samo jednom. U pohodu na vrh prije osam godina Rehhagelovi igrači su izbacili Francusku, a slično žele ponoviti i u Poljskoj.

Raspoloženje u oba tabora se čini vrlo dobrim. Nijemci su zadovoljni jer im zasad ide sve po planu i nije bilo neugodnih iznenađenja, dok su Grci već ispunili svoj cilj na ovom prvenstvu, a to je prolazak skupine. U skladu s tim u susret će ući opuštenije nego inače jer znaju da im nitko neće zamjeriti ako izgube od favorita za naslov, a takvi znaju biti najopasniji.

S trenerske ploče

Početna postava Löwa vjerojatno se neće mijenjati niti za utakmicu s Grčkom pošto je dosad funkcionirala dobro u sustavu 4-2-3-1. Dakle, Neuer će čuvati njemačka vrata od grčkih prekida i kontranapada, stoperski par čine Hummels i Badstuber, a na poziciji bekova su se iskazali Boateng i kapetan Lahm.

Od defenzivnog veznog dvojca se puno očekuje s obzirom da su Schweinsteiger i Khedira bili možda i glavni "kotačići" u pobjedama nad Portugalom, Nizozemskom i Danskom. Özil još nije na pravoj razini, a u napadačkoj liniji sa strane će ga pratiti Müller i Podolski. Gomez je s tri pogotka na čelu ljestvice strijelaca i svi u Njemačkoj se nadaju kako će svoj učinak popraviti u Gdansku.

I Grčka bi trebala igrati u sličnom sustavu, ali znatno defenzivnije. Santos je rotirao dosta igrača u protekla tri susreta, tako da se udarna postava nije ustalila. Uz vratara Sifakisa, u zadnjoj liniji trebali bi početi Tzavelas, Kiriakos Papadopoulos, Papastathopoulos i Torosidis.

Vezni red biti će oslabljen za suspendiranog Karagounisa, a njegovo bi mjesto mogao popuniti Makos. Tu se nalaze još i Katsouranis i Maniatis, a najviše je nepoznanica oko trojice najisturenijih igrača. Protiv Rusije su igrali Samaras, Gekas i Salpingidis, no to je bila "ofenzivnija" varijanta jer je Grčka morala loviti sva tri boda.

Iz svlačionice

Joachim Löw ne bježi od činjenice da je njegova momčad izraziti favorit protiv Grčke, ali smatra kako Elf to tek na terenu mora dokazati. "Mi smo favoriti, to je logično i možemo se s time nositi. Znamo i da knockout utakmice imaju drukčiji karakter, kada susret počne nemaš ništa od toga ako samo očekuješ da ćeš pobijediti", rekao je.

"Grčka nije momčad koju možeš 'razbiti'. Vidjeli smo to i u njihovom dvoboju s Rusijom kada su iznenadili pobjedom od 1:0. Nikad ih ne smiješ unaprijed otpisati. Mi smo dosad pokazali kako smo brzi, sposobni stvoriti probleme suparnicima i zabiti im pogotke", zaključio je njemački izbornik.

Portugalac na klupi Grčke, Fernando Santos, od svojih igrača želi da svedu pogreške na minimum jer se jedino tako mogu oduprijeti snažnijoj Njemačkoj. "Moramo izbjegavati sve pogreške i biti koncentrirani. To je jedini način na koji mi možemo postati momčad koja će se veseliti na kraju utakmice", kazao je.

Santos je usporedio dvoboj u Gdansku s okršajem Davida i Golijata: "David je dobio taj dvoboj protiv suparnika od kojeg se nije očekivalo da će izgubiti. Istina je da je Njemačka u smislu važnosti i kvalitete velika momčad, ali nismo niti mi na odmoru. Sastav iz 2004. godine je otpisan prije početka turnira i oni su nam velika inspiracija", ističe izbornik Grčke.

EP 2012. - završnica

četvrtfinale

Češka0:1Portugal
Njemačka4:2Grčka
Španjolska2:0Francuska
Engleska2:4 **Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 18:03
    Sada mislim da je ipak došao kraj Grčkog čuda.Njemci ipak neče dozvoliti a i puno su ipak jača momčad da bi se grčka senzacija nastavljala. Injima mora jednom doči kraj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 16:36
    Sve ispod dva gola razlike bi bilo iznenađenje, ogromna je razlika u kvaliteti. Grcima svaka čast a pogotovo Santosu. S ovakvim igračima bit prvi u kvalifikacijskoj skupini i doći u ovu fazu nevjerojatan je podvig.
    Obrisan korisnik
  • crovitlaci22.06.2012. u 15:19
    Grci su jako neugodni, to su pokazali i s nama u kvalifikacijama, ali po mom mišljenju večeras mogu pakirati kofere.
    crovitlaci
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 13:18
    nazad NENJEMACKA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 13:01
    naprijed ''njemačka''
    Obrisan korisnik