Nogomet

Furija protiv izvrsnih Portugalaca traži priliku za obranu naslova

Maj Gašparac • srijeda, 27.06.2012.
Furija protiv izvrsnih Portugalaca traži priliku za obranu naslova
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon utakmice Portugala i Španjolske bit će poznat prvi finalist Europskog prvenstva. Aktualnim prvacima, Furiji, na putu do konačne borbe za titulu stoje motivirani Portugalci, predvođeni izvrsnim Cristianom Ronaldom…

Španjolska reprezentacija u srijedu navečer bit će na najvećem iskušenju u dosadašnjem tijeku Europskog prvenstva. Očekuje ju sraz s izuzetno motiviranim Portugalcima koje predvodi Cristiano Ronaldo, najveća zvijezda natjecanja.

Kažu brojke...

Kroz povijest su se Španjolci i Portugalci susretali 34 puta. U tim dvobojima mnogo je uspješnija bila Furija koja je slavila u 16 navrata, dok je Portugalcima pobjeda pripala šest puta.

No, španjolski reprezentativci pobijedili su samo dva puta u posljednjih 12 utakmica, a u posebno bolnom sjećanju ostao im je poraz u zadnjem susretu s Portugalom. Tada je u prijateljskoj utakmici Seleccao slavio s vrlo uvjerljivih 4:0.

Iako će na teren travnjaka u Donecku izaći i mnoga druga velika imena, upravo je napadač Real Madrida označen kao ključna figura prvog polufinalnog ogleda. Ukoliko ne bude nekih neočekivanih promjena u sastavima, 27-godišnji Portugalac bi trebao direktnog protivnika u srijedu imati u momčadskom kolegi iz Kraljevskog kluba, Alvaru Arbeloi. 29-godišnji branič Real Madrida već neko vrijeme slovi za najslabiju kariku u svojoj momčadi, a protiv Ronalda će biti na jednom od najvećih iskušenja u karijeri.

Nakon impresivne sezone u klupskom dresu Ronaldo je nastavio igrati ključnu ulogu i u svojoj reprezentaciji. Sada ga očekuje najteži mogući ispit u kojemu će pokušati dokazati da nije igrač za "male utakmice".

Utakmica Španjolske i Portugala će podsjećati i na veliki El Clasico. U srijedu će s jedne strane biti uzdanice Real Madrida Pepe, Fabio Coentrao i već spomenuti Ronaldo, dok će s druge stajati nogometaši Barcelone Andres Iniesta, Gerard Pique, Xavi, Sergio Busquets i Cesc Fabregas.

Portugalski izbornik Paulo Bento će u srazu sa Španjolskom koristiti sličan način igre kojim se Kraljevski klub suprotstavio Barceloni u posljednjih nekoliko ogleda. 43-godišnji stručnjak svjestan je ranjivosti Furije u kontranapadima i slabosti u igri glavom nakon prekida. To su elementi igre koje će Seleccao pokušati iskoristiti kako bi srušio favorizirane Španjolce i priredio najveće iznenađenje Europskog prvenstva.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Polufinalna utakmica između Portugala i Španjolske odigrat će se na Donbass Areni u Donecku, s početkom u 20:45 sati. Obje ekipe nakon uspješno odrađenih dvoboja u skupini i četvrtfinalu se sada nalaze pred teškim ispitom.

Nogometaši Španjolske i Portugala svjesni su velike važnosti utakmice koja bi jednima donijela priliku za obranu naslova, a drugima drugo finale Europskog prvenstva u povijesti. U polufinalnu utakmicu Španjolci ulaze kao veliki favoriti. Aktualni svjetski i europski prvaci na turniru nisu ubilježili niti jedan poraz, a mogu se pohvaliti i najboljom obranom. U dosadašnjim utakmicama primili su tek jedan pogodak, protiv Italije u prvom kolu, a njihova mreža nije se tresla posljednjih 299 minuta.

No, očekuje ih izuzetno težak ispit protiv opuštenijih Portugalaca koji su plasmanom u polufinale ostvarili rezultat koji im je malo tko predviđao uoči natjecanja. Seleccao u posljednjim utakmicama igra sve bolje i, predvođen odličnim Ronaldom, neće lagano prodati svoju kožu.

S trenerske ploče

Pred Portugalom je najveći test u dosadašnjem tijeku Europskog prvenstva, ukoliko izabranici Paula Benta žele doći do finala morat će svladati aktualnog europskog i svjetskog prvaka. Seleccao je svoj put na natjecanju započeo u "skupini smrti", u koju je bio smješten zajedno s Njemačkom, Nizozemskom i Danskom.

Iako su im mnogi predviđali ispadanje na samom startu, kvalitetni Portugalci pokazali su da su sposobni za velika dostignuća. Svoj nastup na Europskom prvenstvu otvorili su porazom od Njemačke, no taj gubitak bodova nadoknadili su pobjedama u preostale dvije utakmice.

Neslavni rekord Seleccaa

Nogometaši portugalske reprezentacije su na ovom Europskom prvenstvu do sada šest puta pogađali okvir gola, što je novi rekord natjecanja. Za najveći broj tih udaraca zaslužan je Cristiano Ronaldo, koji je vratnicu pogodio četiri puta.

Nogometaše Paula Benta u četvrtfinalu je čekala reprezentacija Češke. Portugalci su u tvrdoj utakmici minimalno slavili, a odlučujućim se pokazao pogodak Cristiana Ronalda u samoj završnici susreta.

Nakon razočaravajućih nastupa na početku, portugalski kapetan je zaigrao mnogo bolje i trenutno, s tri postignuta pogotka, dijeli prvo mjesto na ljestvici najboljih strijelaca.

U utakmici protiv Španjolaca izbornik portugalske reprezentacije Paulo Bento neće moći računati na nastup napadača Heldera Postige, koji se ozlijedio tijekom utakmice protiv Češke. Očekuje se kako će umjesto njega zaigrati Hugo Almeida, koji je do sada ulazio u igru s klupe. "Kada se prilika ukaže, morate biti spremni pomoći momčadi. Puno sam radio za mjesto u početnoj postavi. U potpunosti ću iskoristiti ovu priliku, želim se pokazati u najboljem svjetlu", izjavio je Almeida koji izuzetno motiviran očekuje sraz s Furijom: "Imamo samo jedan cilj, a to je postići pogodak. Znamo da je Španjolska izvrsna, ali mi ćemo nastaviti s našim stilom igre. Želimo odigrati sjajnu utakmicu".

Izuzev te prisilne promjene u samom vrhu napada, očekuje se kako će Bento na teren poslati standardnu momčad u sastavu: Rui Patricio, Pereira, Pepe, Alves, Coentrao, Moutinho, Veloso, Meireles, Nani, Almeida i Ronaldo.

Reprezentacija Španjolske svoj nastup na Euru je započela u skupini C, u kojoj je osvojila prvo mjesto i plasirala se u četvrtfinale. Tamo su ih čekali Francuzi koji su se pokazali kao nedorastao protivnik svjetskim i europskim prvacima.

Furija je igrala svoju standardnu tiki-taka igru i bez većih problema slavila 2:0, a dvostruki strijelac je tom priliko bio Xabi Alonso. On je tako na najbolji mogući način proslavio svoj 100. nastup za reprezentaciju.

"San Iker" pred rekordom

Ukoliko Španjolska svlada Portugal, vratar Furije Iker Casillas će postati prvi igrač u povijesti koji je došao do brojke od 100 pobjeda u reprezentativnom dresu. Za to dostignuće bilo mu je potrebno 136 nastupa.

Nakon te utakmice na račun Španjolaca stizale su brojne kritike zbog 'dosadne' igre, no Alonso je prokomentirao kako njegova momčad namjerava ostati vjerna svojem stilu: "Što god ljudi govorili, mislim da se mi nećemo promijeniti", izjavio je.

Izbornik španjolske reprezentacije Vicente del Bosque ostat će vjeran načinu igre kojeg je njegova momčad pokazivala u dosadašnjim utakmicama na Europskom prvenstvu, no nije otkrio koga će poslati u vrh napada. U četiri dosadašnje utakmice dva puta je priliku od prve minute na terenu dobio vezni igrač Cesc Fabregas u ulozi "lažne devetke", dok je preostala dva puta zaigrao klasični napadač Fernando Torres.

Pretpostavlja se da će španjolski izbornik ipak priliku dati napadaču Chelseaja te bi u tom slučaju sastav Furije trebao izgledati ovako: Casillas, Arbeloa, Ramos, Pique, Alba, Busquets, Alonso, Silva, Xavi, Iniesta i Torres

Iz svlačionice

"Jako su snažni, u svojoj momčadi imaju nogometaše koji igraju na vrlo visokoj razini. Ako mi ne igramo dobro, Portugal će kontrolirati igru, a to je točno ono što ne želimo. Oni su jedna od najboljih momčadi na turniru. Imaju igrače koji su sposobni odlučiti utakmicu i pred nama je zahtjevan susret. Morat ćemo biti u potpunosti koncentrirani svih 90 minuta ukoliko želimo pobijediti", prokomentirao je vezni igrač španjolske reprezentacije Andres Iniesta.

Kapetan Portugala Cristiano Ronaldo smireno očekuje utakmicu protiv Furije: "Ne postoji nikakav poseban pritisak samo zato jer igramo protiv Španjolske. Osjećam odgovornost, ali ne pritisak. Naviknut sam na ovakve utakmice."

Španjolci su svjesni da će im najveća opasnost prijetiti upravo od tog nogometaša Real Madrida, a napadač Furije Pedro vjeruje kako će se njegova momčad znati nositi s Portugalcem: "Ronaldo je fantastičan igrač, u odličnoj je formi i moramo voditi računa o tome. Ipak, mislim da znamo kako ga neutralizirati", izjavio je

"Moramo paziti na Ronalda, odličan je igrač i nije čudno da se o njemu toliko puno priča", osvrnuo se španjolski izbornik Del Bosque na kapetana Seleccaa te se prisjetio utakmice osmine finala na prošlom Svjetskom prvenstvu u kojoj je Furija pobijedila Portugal 1:0. "Znali smo tada kako igrati protiv njega i zaustaviti ga. Isto ćemo pokušati učiniti i ovaj put", izjavio je na konferenciji za novinare.

"Moramo biti vjerni sebi i ne mijenjati način igre zato jer su nam protivnici svjetski i europski prvaci. Igrat ćemo na svoj način", najavio je portugalski branič Joao Pereira.

"Jako smo ambiciozni i hrabri", rekao je uoči susreta portugalski izbornik Paulo Bento te najavio pristup svojih nogometaša u utakmici sa Španjolcima: "Moramo izvršiti veliki pritisak na protivnika. Nemamo se namjeru braniti cijelo vrijeme. Nećemo to učiniti protiv svjetskih i europskih prvaka. Znaju da im možemo zadati probleme", zaključio je.

EP 2012. - završnica

polufinale

Portugal2:4 **Španjolska
Njemačka1:2Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 19:13
     Iz jednog razloga volio bih da Furija prođe- Iz razloga upravo što smo im mi dali toliko problema i što je njihov prolaz u četvrt finale visio o koncu 
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 17:44
    bilo bi veliko finale španjolska -njemačka ali biti će veće portugal-njemačka nakon prolaza portugala nakon penala,a njemcima poveća prednost zbog više odmora.Mogao bi CR7 danas jedan slobodnjak uvaliti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 16:09
    Ni slicna utakmica nece biti u odnosu na onu kakvu ocekujemo svi mi. Imam neki osjecaj da ce biti izvrsna utakmica puna dinamike i sansi , nadam se nekom ludom rezultatu tipa 2:3 ,ili tako nesto . Ne preferiram ni jedne ,a ni druge ali prednost dajem spaniji ..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 15:36
    portugalci nemaju strpljenja ako nemaju lopte. tako da će danas dobiti 2 crvena i pokazati svoje pravo lice. inače, crvene će dobiti ronaldo i ,pogađate, pepe. rezultat 3-0 za španjolsku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 15:24
    evo jednog ''katalonca'' koji inače pljuje po madriđanima ali danas će navijati za španjolsku ahahah
    Obrisan korisnik