Nogomet

Vicente del Bosque ispisao povijest i na privatnom planu

Ivan Dominik • ponedjeljak, 02.07.2012.
Vicente del Bosque ispisao povijest i na privatnom planu
Foto: EPA

Španjolska je nogometna reprezentacija oborila mnoge rekorde osvojivši trofej Henrija Delaunaya u povijesnoj noći u Kijevu, a osim njena svojevrsnog hat-tricka i trener reprezentacije Vicente del Bosque došao je do povijesnog ostvarenja što se njegove privatne sfere tiče. Bivši defenzivni veznjak Real Madrida, a danas 61-godišnji nogometni stručnjak postao je tek drugi trener u nogometnoj povijesti kojem je za rukom pošlo osvajanje Svjetskog i Europskog prvenstva u nizu...

Španjolski trijumfalni trener Vicente del Bosque došao je do zamjetnog i povijesnog dostignuća nakon što je reprezentacije Španjolske pod njegovim vodstvom obranila naslov europskih prvaka. Del Bosque je time osvojio Europsko prvenstvo, pridružio ga naslovu Svjetskih prvaka iz JAR-a te tako postao drugi trener u povijesti kojem je to uspjelo.

Osim njega je samo Nijemac Helmut Schön došao do titule europskih i svjetskih prvaka zaredom, a on je to ostvario s legendarnom reprezentacijom Elfa iz 70-ih koja je bila predvođena Franzom Beckenbauerom, Paulom Breitnerom i Gerdom Müllerom. Ta je reprezentacija osvojila Euro 1972. godine u Belgiji te Mundial dvije godine kasnije u domovini protiv Cruyffove Nizozemske.

Schöna je do dostignuća da obrani europski naslov u Jugoslaviji spriječio Antonin Panenka, a još je Nijemce vodio na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine gdje je sa svojom reprezentacijom bio viceprvak. Međutim, Del Bosque ga nije prestigao po međunarodnim titulama jer je 2008. godine Španjolce do osvajanja prvog Eura vodio Luis Aragones.

No, to ne umanjuje činjenicu da je španjolski izbornik jedan od najvećih trenera svih vremena jer uz osvojeno europsko i svjetsko zlato ima i Ligu prvaka te španjolsko prvenstvo i mnoge druge eminentne titule. Zanimljivo, uz izjednačenje ovog Schönovog rekorda Del Bosque je i srušio njegov rekord kada je postao najstariji trener koji je ikada osvojio SP pobijedivši u JAR-u prije dvije godine Nizozemce u finalu.

Očito su Oranje bile nesretne što su se susretale s ova dva trenera u krivim trenucima prije dvije i 38 godina, a dok su za Schöna kobni bili Čehoslovaci, Del Bosque nije imao problema s Talijanima te se ponovno upisao u povijesne knjige.

Inače, samo su dvojica trenera gubila finala SP-a nakon što su osvojili Euro. Jedan je Talijan Ferruccio Valcareggi koji je s Italijom izgubio finale od Peleova Brazila 1970. godine na Azteca stadionu u Meksiku, dvije godine poslije osvajanja EP-a. Drugo ime na tom popisu jest ono Juppa Derwalla, Schönova nasljednika na klupi Njemačke, koji je 1982. godine izgubio finale SP-a u Španjolskoj od Italije.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 12:40
    ima najjacu reprezentaciju na svijetu a niti real madrid nije bio sirot igracima za njegovo vrijeme al dobro
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade02.07.2012. u 11:02
    Kad bude trebao galvanizirat ekipu i to uspješno onda će biti veći od Ćire
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 08:27
    Lik je najjači , jedan od velikana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 07:37
    boga mi je, veći i od Ćire
    Obrisan korisnik