Tenis

Kraj za Šarapovu, pregažene Clijsters i Ivanović

Branimir Korać • ponedjeljak, 02.07.2012.
Kraj za Šarapovu, pregažene Clijsters i Ivanović
Foto: EPA

Poznate su sve četvrtfinalistice Wimbledona. Drugi dio dana obilježava kiša, međutim tenisačice su bile u prvom dijelu programa i uspješno su odradile svoje mečeve. Četvrtfinale neće vidjeti prva nositeljica Maria Šarapova, a najteže poraze upisale su Ana Ivanović i Kim Clijsters...

Prva nositeljica Wimbledona Maria Šarapova neće igrati u četvrtfinalu. Neočekivano je poražena u četvrtom kolu od Njemice Sabine Lisicki koja je bila bolja sa 6:4, 6:3. Šarapova je pokazala nekonstantnost, nije igrala dobro i na kraju je kažnjena. Problem za Šarapovu su bili oni ključni poeni u kojima su se lomili setovi, a upravo u njima je bila lošija i Lisicki je bolje koristila prilike. U prvom setu je Ruskinja tek iz trećeg pokušaja osvojila svoj servis gem, a Lisicki je tada već bila na 4:1. Uspjela je u završnici vratiti break i doći do prilike za servis za ostanak u setu, ali ponovno je Lisicki pritisnula, napravila break i na kraju uzela set sa 6:4. Drugi set je odlučen brzo. Lisicki je odmah napravila break i pobjegla na 3:0 i do kraja Šarapova nije imala niti jednu break loptu.

"Ono što sam ostvarila u Roland Garrosu neće samo tako nestati, ali bez obzira na to iz dana u dan moram biti bolja. Teniski svijet svakim danom sve više napreduje i u svakom trenutku morate biti samo bolji. Protivnici igraju odličan tenis i cure iz vrha su uvijek na meti i poželjan skalp", govorila je Šarapova.

Bio je to jedan od onih dana u kojoj je Viktoria Azarenka gotovo nepobjediva. Bjeloruskinja je odigrala odličan meč protiv Ane Ivanović kojoj je malo toga polazilo za rukom, a konačnih 6:1, 6:0 dovoljno pokazuje kakav se meč igrao. Ivanović je jedini gem u meču osvojila kod 4:0 u prvom setu i to uz dosta muke s obzirom da je Azarenka i u tom dugačkom gemu prijetila breakom. Nakon toga Srpkinja više nije došla do nijednog gema. Upravo kod tih 4:1 u prvom setu, meč je prekinut zbog kiše, a teren je zatvoren što očito Ivanović dodatno nije odgovaralo.

Parovi četvrtfinala

Lisicki (15) - Kerber (8)

Radwanska (3) - Kirilenko (15)

Williams (6) - Kvitova (4)

Paszek - Azarenka (2)

Bajka za kvalifikanticu Camilu Giorgi prestala je u četvrtom kolu. Treća nositeljica Agnieszka Radwanska jednostavno je bila predobra i lako je slavila sa 6:2, 6:3. Meč je trajao tek nešto više od sat vremena, a Giorgi je dosta pomogla Radwanskoj napravivši čak deset dvostrukih servis pogrešaka. Impresionirana Talijanka je praktički u svakom servis gemu bila na velikim mukama, teško je održavala neizvjesnost u meču te je na kraju očekivano poražena. Radwanska je imala čak 76 posto ubačaja prvog servisa, iskoristila je pet od deset break lopti što joj je omogućilo miran meč.

Braniteljica naslova Petra Kvitova bila je dva seta na pravim mukama protiv Francesce Schiavone. Čehinja je u najavi meča govorila o Schiavone u superlativima posebno ističući neugodan slice i vidjelo se kako neće imati lagan posao od samog početka meča. Talijanka je uspjela uzeti prvi set sa 6:4 da bi u drugom došla rano do breaka, međutim Kvitova se u sljedećem gemu već uspjela vratiti i zadržati meč u neizvjesnim vodama. U samoj završnici drugog seta Schiavone ipak nije izdržala pritisak i izgubila je servis u dugačkom gemu nakon što je imala 40:15, a zatim spašavala dvije break lopte. U trećem setu igra Schiavone se potpuno raspala, Kvitova je pobjegla na 5:0 i s 4:6, 7:5, 6:1 otišla u četvrtfinale.

Schiavone je bila prilično frustrirana početkom trećeg seta nakon kišnih prekida, smatrala je kako je trava klizava i ne može se igrati. Međutim sutkinja je smatrala da trebaju pokušati. "Kada je meč prekinut, sutkinja je trebala odlučiti hoćemo li igrati dalje i prekinuti i otići u svlačionicu, a ne samo stajati i čekati. Nije to razlog mojeg poraza, ali situacija nije bila ugodna. Žao mi je jer znam da sam u tom trenutku dobro igrala i bila pred pobjedom", rekla je nakon susreta Talijanka.

S druge strane, Kvitova nije imala ništa protiv nastavka meča. "Istina, bilo je malo opasno jer je trava bila malo skliska, ali sam spremna igrati u svim uvjetima. Nije bio lagan meč, dugo sam pokušavala doći do breaka, a kada sam uspjela, sve je bilo lakše."

Težak posao imala je Serena Williams protiv Jaroslave Švedove. Švedova je pokazala dobru formu tijekom turnira, u prošlom kolu je došla do "zlatnog seta" protiv Sare Errani, a protiv Williams je odigrala prilično ravnopravan meč. Početak susreta nije davao naznake kako bi to mogao biti zanimljiv dvoboj. Prvim setom Williams je potpuno dominirala, uzela ga sa 6:1 i činilo se kako će lako do pobjede. Međutim već kod 3:2 za Švedovu u drugom setu krenuli su problemi. Tu Williams gubi servis, a zatim gubi još jedan kod 5:2 i uvjerljivo ostaje bez seta. Ušlo se u neizvjesni treći set gdje je ipak Williams u samoj završnici kod 5:5 stigla do 15:40, a zatim i breaka te odservirala za četvrtfinale.

Vekić prošla prvu prepreku

Susret prvog kola u turniru juniorki odradila je naša Donna Vekić. Naša mlada nada porazila je na startu Amerikanku Christinu Makarovu sa 6:3, 6:4. Osma nositeljica će u sljedećem kolu igrati protiv Rumunjke Ioane Loredane Rosce koja je sa 6:0, 7:5 bila bolja od Ruskinje Darje Kasatkine.

"Ponovno drama, obožavam dramu. Sve dok pobjeđujem, nemam problema s tim kako sam došla do pobjede. Uopće nemam nikakvu mentalnu kočnicu, samo sam jača, ja sam Serena Williams, vrlo sam samopouzdana. Mislim da sam i odlično pripremljena, uopće nisam umorna. Ovaj meč je bio dugačak, ali nije bio toliko fizički težak", rekla je nakon susreta Williams.

Svega 50 minuta trebalo je Angelique Kerber da iz turnira izbaci veliku Kim Clijsters. Clijsters se nedavno vratila na teren nakon ozljede i još uvijek nije prava, niti igrački, a niti fizički. Tijekom meča s Kerber izgledala je u dobrom dijelu posve izgubljeno i jedva je čekala da napusti teren.Kerber je odjurila do pobjede, ispustila je u svakom setu tek po jedan gem i zasluženo prošla dalje.

Zanimljiv meč odigrale su Maria Kirilenko i Kineskinja Shuai Peng. Obje igračice igraju dosta promjenjivo već neko vrijeme i šanse u ovom susretu su im bile podjednake. Peng je na kraju bila ta koja je morala potpisati kapitulaciju, uspjela je izvući treći set, ali tamo više nije imala snage. Kirilenko se dosta spašavala u drugom setu, uspjela je napraviti break na servisu Peng za set i u 13. igri spasiti dvije set lopte. No Peng ipak uzima set s 8:6 u tie-breaku. Otišlo se u treći set gdje je bilo mirno do 2:2 kada Kirilenko radi prvi break, drugi radi kod 5:3 i odlazi u sljedeću rundu.

Austrijanka Tamira Paszek igra u vrhunskoj formi. Upisala je već devetu uzastopnu pobjedu na travnatim terenima, a u četvrtom kolu Wimbledona stradala je pobjednica nad Mirjanom Lučić, Roberta Vinci. Vinci nije imala prave šanse protiv razigrane Austrijanke koja je bila bolja u svim elementima igre. Talijanka je imala dosta problema na svojem servisu, ubacila je tek 49 posto prvog servisa i to je Paszek otvorilo priliku za napade. Prvi set je otvoren s 4:0 Paszek da bi u drugom Vinci izdržala do 3:2, a nakon toga dva puta gubila servis i završila svoj nastup u četvrtom kolu nakon svega 64 minute igre.

Da Austrijanka ima igru za travnatu podlogu, pokazuju njezini rezultati. Prije tjedan dana je osvojila turnir u Eastbourneu, a prošle godine u Wimbledonu je također igrala u četvrtfinalu gdje je poražena od Viktorije Azarenke.

Wimbledon, tenisačice, četvrto kolo:
Tamira Paszek (Austrija) - Roberta Vinci (Italija, 21) 6:2, 6:2
Petra Kvitova (Češka, 4) - Francesca Schiavone (Italija, 24) 4:6, 7:5, 6:1
Serena Williams (SAD, 6) - Jaroslava Švedova (Kazahstan) 6:1, 2:6, 7:5
Sabine Lisicki (Njemačka, 15) - Maria Šarapova (Rusija, 1) 6:4, 6:3
Maria Kirilenko (Rusija, 17) - Shuai Peng (Kina, 30) 6:1, 6:7(6), 6:3
Agnieszka Radwanska (Poljska, 3) - Camila Giorgi (Italija, Q) 6:2, 6:3
Angelique Kerber (Njemačka, 8) - Kim Clijsters (Belgija) 6:1, 6:1
Viktoria Azarenka (Bjelorusija, 2) - Ana Ivanović (Srbija, 14) 6:1, 6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • labrador240102.07.2012. u 23:42
    Lisicki je u stilu završila meč,. Asom iz drugog servisa.
    labrador2401
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 23:30
    Ovu Azarenku i njeno stenjanje ne mogu smislit više,jedva ćekam da uvedu ono za mjerenje decibela.
    Obrisan korisnik