Nogomet

Manje poznate odluke sjednice HNS-ove Skupštine

Ivana Strahija • četvrtak, 05.07.2012.
Manje poznate odluke sjednice HNS-ove Skupštine
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza ima pomalo čudnu strukturu, u kojoj se o nekim banalnim stvarima priča nadugačko i naširoko, a o nekim važnima skoro nimalo te se o cijelom paketu odlučuje dizanjem zelenih ili crvenih listića, a bez da se pojasni o čemu se uopće glasuje.

Skupštinari HNS-a su u četvrtak donijeli i niz promjena pravilnika i statuta, o kojima se nije govorilo javno niti ih se predstavilo, već je uz napomenu da su delegati dobili prijedloge u privitku poziva na sjednicu o njima glasovano u paketu.

Izuzetno je interesantna promjena članka 136. Disciplinskog pravilnika, očito osmišljena kako bi se izbjegla blamaža koja se dogodila s Varaždinom prošle sezone. Tako sada u tom članku stoji da ukoliko je klub suspendiran, a pokrene se stečajni postupak, suspenzija se ukida do prvog ročišta. Ukoliko potom stečajni upravitelj prizna potraživanja vjerovnika (zbog kojih se digla suspenzija), suspenzija se neće obnavljati do kraja postupka. Ukoliko stečajni upravitelj ne prizna dugovanja ili pak odluči ne nastaviti poslovanje kluba, suspenzija se nanovo diže.

U Statutu ima pregršt promjena. Ukinuta je primjerice funkcija glavnog tajnika a dodana funkcija izvršnog predsjednika, koji po članku 33. "upravlja operativnim poslovima Saveza te ostalim djelatnostima Saveza koje nisu stavljene u nadležnost nekom od tijela Saveza." Izvršni predsjednik ne može biti član Skupštine, a bira ga predsjednik, no potvrđuje ga i razrješava Skupština.

Nadalje, iz članka 38. je izbrisana odredba da članu Skupštine mandat može prestati prije roka ukoliko bude pravomoćno osuđen za počinjeno kazneno djelo. I iz članka 41. je ukinuta odredba o tome da član Izvršnog odbora HNS-a ne može biti osoba koja je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela ili pak nije prošlo dvije godine od izdržane, oproštene ili zastarjele kazne za neko od kaznenih djela.

U članku 43. izvršnom dopredsjedniku dana je ovlast da predsjeda sastancima IO ukoliko je predsjednik odsutan, a postao je i dio Odbora za hitnost, koji zasjeda i donosi odluke između dviju sjednica IO-a o stvarima koje ne trpe odgodu.

Članak 50. bavi se opozivom članova Skupštine i Izvršnog odbora, pa će bez mjesta nužno ostati onaj koji ostane bez državljanstva RH i onaj protiv kojeg se nakon provedenog disciplinskog postupka konačnom odlukom odluči da je isključen iz nogometne organizacije. Za razliku od toga, može biti opozvan, ali nije nužno, i onaj koji bude pravomoćno osuđen za kazneno djelo za koje se kazneni progon provodi po službenoj dužnosti, kao i onaj koji bez opravdanog razloga ne sudjeluje u radu tijela u koje je izabran.

Dodani su članci 51. i 52. koji u potpunosti govore o djelatnosti izvršnog dopredsjednika. Damir Vrbanović će tako organizirati provođenje oduka Skupštine, IO i predsjednika te biti odgovoran za provedbu, biti naredbodavac za izvršenje financijskog plana, upravljati svim poslovima koji imaju međunarodni karakter te biti odgovoran za komunikaciju s Fifom i Uefom i nadzirati sve poslove vezane uz nastupe reprezentacija, kao i koordinirati rad Skupštine, IO i predsjednika.

Za izvršnog dopredsjednika ne može biti izabrana osoba koja je aktivni nogometni sudac ili je to bila u posljednje tri godine, član pravnih osoba i tijela pravnih osoba koje s bave organiziranjem sportskih kladionica (u posljednje tri godine) ili pak je menadžer u sportu (posrednik za transfere igrača ili dogovaranje utakmica) u posljednjih godinu dana.

Članak 53. i 54. koji su se bavili funkcijom glavnog tajnika izbrisani su, no u članku 72. dodana je odredba o direktoru svih reprezentacija, koji upravlja i koordinira neposrednim i operativnim aktivnostima i programima reprezentacija, funkcija koja je navodno namijenjena Zorislavu Srebriću.

U potpunosti je također izbrisan članak 82 o zabrani rada i sudjelovanja u nogometnoj organizaciju, u kojem je bilo navedeno koja klasa kaznenog djela se smatra "nedopustivom".

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov06.07.2012. u 18:20
    ovo je strašno, prestrašno, ja ovo čitam i čitam ponovo i ne mogu virovat svojim očima šta čitam: Nadalje, iz članka 38. je izbrisana odredba da članu Skupštine mandat može prestati prije roka ukoliko bude pravomoćno osuđen za počinjeno kazneno djelo. I iz članka 41. je... [više na forumu]
    irilov
  • vanDjukooy06.07.2012. u 11:56
    pa ove izmijene su presmiješne....jadno
    vanDjukooy
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 01:13
    Ovakvu organizaciju ni sam Al Capone nije stvorio! Samo im fali Reno Sinovčić za glavnog supervizora, ali ne sumnjam da će se i za njega naći mjesto. Fino si je Mamić to sve složio, nema šta.
    Obrisan korisnik
  • shunqino06.07.2012. u 00:35
    sjajno, izgleda da su uklonili sve članke po kojima do sad kriminalci nisu mogli raditi u HNS-u!! sad neki predsjednici i suradnici slobodno mogu raditi za dobrobit nogometa. Živio HNS, živilo mito i korupcija.
    shunqino
  • Obrisan korisnik05.07.2012. u 23:07
    šuker je ovdje samo za ukras...iz ovog gore se vidi da damir jebi se jebi splite vrbanović ima sve ovlasti
    Obrisan korisnik