Ostali sportovi

Lijepa naša, zlatna Sandra Perković!

Tomislav Pacak • subota, 04.08.2012.
Lijepa naša, zlatna Sandra Perković!
Foto: FaH

Kakva večer za hrvatski sport! Zlatna je! U večeri karijere, na najvećoj pozornici na kojoj jedan atletičar može biti, pred prepunim Olimpijskim stadionom i milijunskim TV auditorijem, Sandra Perković pokazala je kakav je karakter, kakva je sportašica i kakva je bacačica – do nogu je potukla žestoku konkurenciju, hicem od 69,11 metara srušila je hrvatski rekord i donijela četvrtu zlatnu olimpijsku medalju u samostalnu Hrvatsku…

Dva puta rukometaši, jednom Nikolaj Pešalov i od večeras - Sandra Perković! 22-godišnja Zagrepčanka već nas je toliko puta uvjerila da je najbolja kada je najvažnije, a London je samo krunska potvrda o kakvoj se sportašici radi.

Zlatnoj!

Ne da se nije uplašila prilike pred kojom se našla, ne da se nije slomila pod pritiskom očekivanja koje je, na kraju krajeva, i sama od sebe imala, ne da se nije prepala snažnog početka konkurencije, već ju je sve to samo potaknulo da bude u formi života.

Perković je finale odradila kao prekaljena veteranka na nekom običnom mitingu. startala je s korektnih 64,58 metara (treća nakon prve serije), dovoljno da ne razmišlja o pritisku plasmana među prvih 8 (kako bi imala dodatna tri hica), a potom je svu snagu usmjerila u dva hica koji će zauvijek obilježiti njenu karijeru.

Prvo je bacila 68,11 metara, i kako se poslije pokazalo – nije više ni morala bacati, jer to je ostao rezultat nedostižan za ostale natjecateljice.

Ali, čisto da ne bi bilo zabune, čisto da se neka konkurentica ne bi ponadala, čisto da ne bude bilo kakve dvojbe tko je najbolja bacačica diska na svijetu, Sandra je sav uloženi rad, svaki trening, svaku prolivenu kap znoja uložila u sljedeći hitac i disk bacila na sjajnih 69,11, što je njen najbolji rezultat karijere (ne računajući onih 69,99 koje IAAF ne računa), ujedno i hrvatski rekord.

Od tog trenutka i Sandra i hrvatski navijači samo su čekali kraj, vjerujući da iako žestoka, konkurencija to ne može dostići. Tako je i bilo, opasna Ruskinja Darija Piščalnjikova uspjela je dobaciti do srebra (67,56m), Kineskinja Yanfeng Li izborila je broncu (67,22m), no niti jedna od njih nije se uspjela približiti dvostrukoj europskoj prvakinji, pobjednici Dijamantne lige i sada – olimpijskoj pobjednici!

Perković je do kraja jednom prestupila, jednom bacila sjajnih 66,96, i svoju večer okončala sa 64,03 metara, u zadnjoj seriji kada su se suze već počele skupljati u očima mlade djevojke koja je ostvarila jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta.

Odmah je pohitala do svog teama, do trenera Ivana Ivančića i do hrvatske zastave, koju je ponosno nosila pred prepunim stadionom.

Trenutak za ponos svim ljubiteljima hrvatskog sporta, Sandra nam je donijela četvrtu olimpijsku zlatnu medalju od 1992., i prvo zlato na ovim Igrama, nakon što su sjajni veslači izborili srebro. No, prije svega, bio je to trenutak na ponos 22-godišnjakinji koja je ostvarila san svakog sportaša – popela se na sportski Olimp.

Čestitamo od srca!

Bacanje diska (Ž), konačni poredak:
1. SANDRA PERKOVIĆ (HRVATSKA) 69,11m
2. Darija Piščalnjikova (Rusija) 67,56
3. Yanfeng Li (Kina) 67,22m
4. Yarelys Barrios (Kuba) 66,38
5. Nadine Müller (Njemačka) 65,94m
6. Melina Robert-Michon (Francuska) 63,98m
7. Krishna Poonia (Indija) 63,63m
8. Stephanie Brown Trafton 63,01m

Sve hrvatske medalje od neovisnosti

1992. Barcelona (1 srebro, 2 bronce)
Košarkaška reprezentacija, srebro: Vladan Alanović, Franjo Arapović, Danko Cvjetićanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Aramis Naglić, Velimir Perasović, Dražen Petrović, Dino Rađa, Žan Tabak, Stojko Vranković
Tenis, bronca: Goran Ivanišević
Tenis, bronca: Goran Ivanišević i Goran Prpić

1996. Atlanta (1 zlato, 1 srebro)
Rukometna reprezentacija, zlato: Patrik Ćavar, Slavko Goluža, Božidar Jović, Nenad Kljaić, Venio Losert, Valter Matošević, Alvaro Načinović, Goran Perkovac, Iztok Puc, Zlatko Saračević, Irfan Smajlagić, Bruno Gudelj, Zoran Mikulić, Vladimir Jelčić, Valner Franković, Vladimir Šujster
Vaterpolska reprezentacija, srebro: Maro Balić, Perica Bukić, Damir Glavan, Igor Hinić, Vjekoslav Kobeščak, Joško Kreković, Ognjen Kržić, Dubravko Šimenc, Siniša Školenković, Ratko Štritof, Renato Vrbičić, Zdeslav Vrdoljak, Tino Vegar

2000. Sydney (1 zlato, 1 bronca)
Dizanje utega, zlato: Nikolaj Pešalov
Veslanje, bronca: Igor Francetić, Tihomir Franković, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Krešimir Čuljak, Igor Boraska, Branimir Vujević, Silvijo Petriško

2004. Atena (1 zlato, 2 srebra, 2 bronce)
Rukometna reprezentacija, zlato: Ivano Balić, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Slavko Goluža, Nikša Kaleb, Blaženko Lacković, Venio Losert, Valter Matošević, Petar Metličić, Vlado Šola, Denis Špoljarić, Goran Šprem, Igor Vori, Drago Vuković, Vedran Zrnić
Plivanje, srebro: Duje Draganja
Veslanje, srebro: Nikša Skelin i Siniša Skelin
Tenis, bronca: Mario Ančić i Ivan Ljubičić
Dizanje utega, bronca: Nikolaj Pešalov

2008. Peking (2 srebra, 3 bronce)
Gimnastika, srebro: Filip Ude
Atletika, srebro: Blanka Vlašić
Streljaštvo, bronca: Snježana Pejčić
Taekwondo, bronca: Martina Zubčić
Taekwondo, bronca: Sandra Šarić

2012. London (1 zlato, 1 srebro)
Četverac na pariće, srebro: David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković
Atletika, bacanje diska, zlato: Sandra Perković

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10811.08.2012. u 02:58
    Pa rece (nakon zlatnog hica): "Pa ljudi moji, sta je ovo?" Pa to je Zlato!!!
    narada108
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 15:17
    nekako sam imao dobar osjećaj... svaka čast, imenjakinjo iz dubrave!  :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 11:39
    bravo Sandra, hvala za puno trenutaka ponosa! uživaj, zaslužila si!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 08:59
    Oh kako je prekrasno bilo ćut Ljepu našu i to još uoći velikog Hrvatskog praznika -
    Obrisan korisnik
  • beaver05.08.2012. u 07:16
    evo majstore http://www.youtube.com/watch?v=VqXePJIpLSY
    beaver