Ostali sportovi

Giovanni Cernogoraz osvojio zlatnu medalju u trapu!

Ivan Dominik • ponedjeljak, 06.08.2012.
Giovanni Cernogoraz osvojio zlatnu medalju u trapu!
Foto: FaH

Sandra Perković više nije sama! Hrvatska ima 20. olimpijsku medalju! I ona je zlatna! Osigurao ju je fantastični Giovanni Cernogoraz, 29-godišnji strijelac iz Istre koji je u finalu trapa na OI u Londonu bio nenadmašiv i koji je naposljetku uzeo zlatno odličje ispred Talijana Fabbrizija, Kuvajćanina Aldeehanija te svjetskog i olimpijskog rekordera i dvostrukog olimpijskog pobjednika Michaela Diamonda. Anton Glasnović završio je kao šesti...

Prije četiri godine hrvatsko streljaštvo brončanom je medaljom proslavila Snježana Pejčić, a Giovanni Cernogoraz napravio je još dva koraka dalje.

U disciplini trap, Cernogoraz je gađao fantastično u finalu, sa samo jednim promašajem u 25 pokušaja osigurao je raspucavanje za zlato s Talijanom Massimom Fabbrizijem. Talijan je prvi gađao, ali je Cernogoraz pet puta odgovorio na pritisak, da bi u šestoj seriji Fabbrizi po prvi puta promašio, što je Cernogoraz odmah iskoristio i donio petu olimpijsku zlatnu medalju u samostalnu Hrvatsku.

Odličan je u ovoj disciplini bio i Anton Glasnović koji je sa 143 pogotka osvojio šesto mjesto u finalu, sa samo dva promašaja više od brončanog, a tri više od zlatnog Cernogoraza.


Natjecanje je otvorio pogotkom baš hrvatski reprezentativac rođen u Kopru Giovanni Cernogoraz, a potom je pogodio i Anton Glasnović, kojem je trener brat Josip, također hrvatski olimpijac koji je u Pekingu bio peti u trapu. Njih su dvojica bila jedan do drugoga u finalu, budući da su u njega ušli kao peti (Glasnović) i šesti (Cernogoraz).

Natjecanje je najbolje otvorio hrvatski olimpijac, 29-godišnji Istranin, koji je bio jedini stopostotan nakon prvih deset meta, u trenutku kada su svi promašili barem po jednom. Prvi promašaj zbio se u drugoj seriji, a bio je baš Glasnovićev, dok je odmah poslije promašio i Španjolac Jesus Serrano. No, Glasnović je bio i prvi koji je skupio dva promašaja, dok je Gianni izgledao izvrsno.

Čak je i legendarni 40-godišnji Australac Michael Diamond, koji je u finale ušao sa savršenim učinkom od 125 pogodaka i novim olimpijskim te izjednačujućim svjetskim rekordom, promašio dva puta zaredom u ranoj fazi završnice. Međutim, Diamond je držao prvu poziciju s koje ga je u pojedinim trenucima istisnuo baš Cernogoraz, dok je uz njega najopasniji konkurent dvostrukom olimpijskom pobjedniku Diamondu bio i Kuvajćanin Fehaid Aldeehani.

No, Kuvajćanin je u kasnijoj fazi finala počeo padati i promašivati, a samo je Australac bio bolji od 29-godišnjeg Hrvata i Talijana Massima Fabbrizija, koji je prijetio predstavniku iz Lijepe naše. Glasnović je u isto vrijeme već bio praktički ispao iz borbe za medalju jer je bio jedini strijelac koji je u 20. seriju ušao s čak četiri promašaja.

Za razliku od njega, Giovanni Cernogoraz, bio je fenomenalan, smiren i precizan te je držao visoku poziciju i ulaskom u posljednjih pet serija. Svjetski i olimpijski rekorder te dvostruki olimpijski pobjednik, Michael Diamond, također je počeo padati te je u finalu stigao i do petog promašaja, čime su Cernogoraz i Talijan Fabbrizi iskočili u prvi plan na diobu prve pozicije, a onda je uslijedila i infarktna završnica.

Cernogoraz je bio siguran i u posljednjih par serija te je ostao s Talijanom na vrhu, a po završetku finala krenule se i suze jer je Gianni osigurao barem srebro i jer je bio najbolji u finalu s 24 pogotka. Međutim, Cernogoraz je morao raspucavati s Fabbrizijem za zlato, dok je srebro već bio osigurao, a Diamond i Aldeehani išli su u raspucavanje za broncu. Peti je ostao tada Španjolac Serrano, a drugi hrvatski finalist, Anton Glasnović, ostao je na šestom mjestu s četiri promašaja u finalu.

Nakon raspucavanja za treće mjesto između Kuvajćanina i legendarnog Diamonda brončano je odličje otišlo u ruke Aldeehanija, dok je Diamond popustio i ostao bez medalje. Potpuno neočekivan rasplet trapa bio je to već tada, a onda se ušlo u raspucavanje za zlato u kojem se Cernogoraz borio za drugo hrvatsko zlato u Londonu, poslije prvog Sandre Perković.

Nakon prvog hica Fabbrizi je pogodio metu koja je išla gore, a Hrvat je ponovio isto. U drugoj su seriji obojica bila točna kao i u trećoj, četvrtoj, petoj, no, u šestoj je seriji Talijan bio neprecizan, a Cernogoraz šansu za olimpijsko zlato ne propušta te pogađa za zlatno odličje! Hrvatski je strijelac iz Novigrada Istarskog osigurao hrvatskoj drugu zlatnu medalju u Londonu, 20. od samostalnosti te se tako slovima iste boje upisao u olimpijsku povijest.

OI, streljaštvo, trap (M) - finale, konačan poredak:
1. GIOVANNI CERNOGORAZ (HRV) 146 + 6
2. Massimo Fabbrizi (ITA) 146 + 5
3. Fehaid Aldeehani (KUV) 145 +4
4. Michael Diamond (AUS) 145 + 3
5. Jesus Serrano (ŠPA) 144
6. Anton Glasnović (HRV) 143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir07.08.2012. u 11:38
    Bravo majstore!!
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 09:58
    Svaka čast majstore. Odgovor Dariu i inoj neinformiranoj balavurdiji - Cernogoraz je hrvatsko prezime koje u Istri postoji još od početka 18. stoljeća. Giovanni je samo pomodno ime, tipično za Istru.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 07:50
    Horvat ti je prezime mađarskih korijena što jako malo ljudi zna.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 07:40
    Majstore, ne znam za ove druge, ali Stojko ti je hrvat od glave do pete. U Dalmaciji i Hercegovini ti je često ime kod hrvata Stojan / Stojko kao i Gojko, Duško i sl. kao što u međimurju imaš Đuro.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 01:47
    uvik ima ljubomornih debila... Bravo legendo na zlatnoj medalji,baš san uživa gledajući finale,svaka čast
    Obrisan korisnik