Ostali sportovi

Cernogoraz: "Toliko sam bio nervozan da su mi se noge tresle"

Iz Londona:Maja Giljanović • ponedjeljak, 06.08.2012.
Cernogoraz: "Toliko sam bio nervozan da su mi se noge tresle"
Foto: Maja Giljanović

Europski prvak Giovanni Cernogoraz u napetom je finalu u gađanju letećih meta Hrvatskoj donio drugu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. U završnom shoot-offu 30-godišnjak je bio smireniji od Talijana Massima Fabbrizija i sa olimpijskom pobjednicom u bacanju diska Sandrom Perković osigurao da Hrvatska prvi put u povijesti Igara osvoji (najmanje) dvije zlatne medalje.

"Iskreno, bio sam nervozan, na početku posljednje serije kvalifikacija noge su mi se tresle, zadnjih pet golubova jedva sam se uspio smiriti. ali kad sam znao da sam ušao u finale bio sam smiren, osjećao se kao na treningu. Kad mi je Josip" (Glasnović, Antonov brat, nap. a.) "prstima pokazao jedan i dva, znači da sigurno imam medalju, nisam mogao vjerovati. U raspucavanju sam se potpuno isključio, bio sam smiren i ispalo je kako je ispalo", izjavio je novi olimpijski pobjednik u gađanju letećih meta Giovanni Cernogoraz.

Cernogoraz je u finalu pogodio 24 od ukupno 25 meta i nadoknadio tri promašaja iz kvalifikacija iza najboljeg jutros, a na koncu četvrtoplasiranog Australca Michaela Diamonda. Je li bilo teško pucati prvi među šestoricom finalista? "Nema to veze, isključio sam se iz svega, u takvim trenucima ne misliš ni o čemu, vidiš samo mete". Ukupno je pogodio 146 golubova u finalu i još šest u shoot-offu i s šestim kapitalizirao na promašaju Massima Fabbrizija, ali najteže je sigurno bilo na posljednjoj meti prije raspucavanja. Izletjela je slomljena i pogodak nije vrijedio, bio je potreban novi pokušaj? "Nije mi bilo svejedno. Da sam u ponovljenom pokušaju promašio, raspucavao bih za broncu, mozda bih na kraju ostao i bez medalje".

S Cernogorzem smo pričali odmah nakon ceremonije proglašenja pobjednika i nevjerojatno je koliko je smiran. Vjerojatno ste najhladnokrvniji olimpijski pobjednik u povijesti, jeste li uopće svjesni što ste napravili? "Hahaha, nisam. Kad sam došao ovdje prvi cilj bio mi je ući u finale". U Peking niste išli, bili ste blizu, ali ove godine ste kao aktualni europski prvak zato u Londonu sve nadoknadili i to s kamatama? "Uvijek sam bio blizu, nedostajao je jedan ili dva goluba, ali lani sam osvojio Svjetski kup u Pekingu i ispunio olimpijsku kvotu. Sad sam prije finala radio neke vježbe specifične za streljaštvo, s teniskim lopticama,vježbe disanja, relaksacije, stretching, ništa nisam mijenjao u odnosu na inače i dobro je da nisam, dobro je da sam svemu pristupio kao još samo jednom natjecanju".

Mora da je u Novigradu "luda kuća", a teško da će ikome teško pasti što će se slavlje ponoviti i sutra budući se olimpijski pobjednik u Hrvatsku vraća gotovo prvim letom natrag? "Sigurno, tata je sigurno pripremio feštu u restoranu" (Giovanni u obiteljskom restoranu inače radi kao konobar, nap. a.) "supruga i djeca, cijela obitelj, prijatelji, svi su sigurno ponosni". Sada će odgovorni možda ostvariti i obećanje i olimpijskim finalistima omogućiti zaposlenje u vojsci i policiji? "Obećali su nam, ali ništa se još ne zna sigurno, vidjet ćemo. Ako neće sad...".

Finale je s petim rezultatom kvalifikacija izborio i Anton Glasnović i na kraju zauzeo posljednje, šesto mjesto. "Napeto je bilo, malo iscrpljujuće. Nastupiti u finalu Olimpijskih igara nešto je posebno, ne može se riječima opisati. Zadovoljan sam nastupom i rezultatom, za mene je san bio i sam plasman na Igre. Na kraju sam ušao u finale, da sam još osvojio i medalju... Da sam mogao bolje, mogao sam. Promašio sam na startu" (na drugoj meti u prvoj seriji, nap. a.) "ja 'cuknem' lijevo, on okrene desno, ali šesto mjesto među više od 30 natjecatelja iz cijelog svijeta odličan je rezultat", izjavio je.

Najmlađi strijelac ima 19, najstariji 61 godinu, vama je 31, Cernogorzu 32, pred vama je još puno natjecanja. "Tek smo na početku, nastavit ćemo raditi kao i dosad i nadam se da će dva od nas trojice" (pravila su takva da na OI mogu samo dvojica, nap. a.) "na Igre u Rio de Janeiro 2016.".

Dok finale traje jeste li bili svjesni da je Cernogoraz u borbi za najviši plasman? "Dok ne završim sa svim metama uopće ne gledam tablu, nabijem čepiće, jedva čujem i trubu koja se oglašava nakon promašaja. U mom slučaju čuo sam je malo prečesto, ali Giovanni je super sve odradio, svaka mu čast".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Olimpijske igreOstalo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 08:05
    Da mi je netko rekao da ću onako napeto pratiti gađanje glinenih golubova i živcirati se (onaj talijan nikako da promaši) rekao bi mu da je lud, kad ono ... jučer zaradih još koji čir na želudcu, ali je zato zlato bilo slađe. Bravo Giovanni!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 01:35
    Bravo doktore! Srce junacko i oko sokolovo (i dodo bih - panterov refleks)!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 01:23
    za one koji pitaju koliko godina ima.-27.prosinac 1982 pa sad racunajte...bravo majstore jos jedndom....hrvatska te voliiiiiii...i molim javnost i najvise sportnet neka nam sto vise daju informacija daju o njemu i neka ga prate kao i mi
    Obrisan korisnik
  • interreg06.08.2012. u 23:52
    Ludnica ljudi. To je najljepse kad vidis da je sve moguce! Kava ljudina! Svake godine idem u Istru na more a nagodinu cu mu otici u restoran i reci mu neka on sjedne a ja cu za njega jedno vece sluzit goste.
    interreg
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 22:28
    Bravo!!
    Obrisan korisnik