Nogomet

Nogometašice konačno prerezale startnu vrpcu

Antonija Pavlić • srijeda, 29.08.2012.
Nogometašice konačno prerezale startnu vrpcu
Foto: Hrvoje Knežević

Nakon pomalo turbulentnog ljeta i mnoštva promjena u klubovima, najbolje hrvatske nogometašice mirno su startale u novo prvenstvo...

U sjeni nekih "bitnijih" sportskih događaja, daleko od svjetla reflektora i gotovo ikakve medijske pažnje, proteklog je vikenda otpočela nova runda Prve HNL za nogometašice - krnja sezona, jer umjesto standardnih osam, ligu će zbog raznoraznih peripetija morati iznijeti sedam klubova.

Nitko iz drugih liga nije, naime, smogao snage i financijske podloge uključiti se u "odabrano društvo", dok je prošlogodišnji novopečeni prvoligaš Split odustao od natjecanja; svako će kolo, stoga, silom prilika, jedan sastav uživati u "slobodnom tjednu".

Mnogo su promjena doživjele prvoligašice u ljetnoj stanci, a ako bismo sudili samo po tome i ponekoj "insajderskoj" informaciji, mogla bi ovo biti jedna od zanimljivijih sezona unazad nekoliko godina. Osiječanke više ne izgledaju tako dominantno, motivirano i nezaustavljivo - osvojile su, realno, sve što su mogle, porušile svaki rekord kojeg su se mogle sjetiti, a već im je ljetima jedini pravi izazov Liga prvakinja.

Najviše "pretumbavanja" u klupskim prostorijama imala su dva kluba koja su prošle sezone vodila veliku bitku, "mrtvu trku" za treće mjesto, poziciju iza ipak neprikosnovenih Osijeka i Dinama - Rijeka Jack Pot i Agram.

Od riječkoga su se dresa oprostile veteranka Silvija Makar, važna obrambena poluga momčadi te mlada reprezentativka Dunja Štokan, a dva bitna gubitka Uprava je pokrila dovođenjem četiri ponajbolje nogometašice maksimirskog Dinama (sve bivše ili sadašnje reprezentativke) Valentine Stipančević, Sare Klarić, Perice Cicijelj i Andreje Valušek.

Njima se iz Slovenj Gradeca pridružila i Amanda Ferlež, a na vrata se nakon sezone izbivanja vratila jedna od najboljih hrvatskih golmanica Puljanka Branka Karnjus. Gro ekipe ipak je ostao na okupu; tu su još iskusna reprezentativka i najbolja riječka igračica prošle sezone Dušanka Juko, zatim Mija Mrakovčić i Leana Zandona, koje sve više kucaju na vrata A reprezentacije, bivša reprezentativka Horvat, čvrst, solidan stoperski par Pavlić-Turkanović, nameće se i "lisica" Vukić (prošle godine uglavnom izbivala zbog radnih obveza), sve bolja, neugodna i tehnički izuzetno potkovana Morožin...

Riječanke su, zaključno, pojačanjima pokrile baš svaku poziciju; trener Milanović napokon ima slatke brige oko sastavljanja prve jedanaestorke (osobito u ofenzivnom dijelu), a jedini nedostatak ove ekipe mogla bi biti startna neuigranost - djevojke, naime, spletom okolnosti nisu odigrale niti jednu pripremnu utakmicu i zasigurno će im trebati vremena i treninga da se promoviraju u sastav, koji je, ovako ugrubo gledano, definitivno sposoban ugroziti Osijekovu dominantnu poziciju na vrhu.

Tek nešto malo manje prometno bilo je na Jakuševcu. ŽNK Agramu pristupile su dvije splitske igračice - jedna bivša i jedna sadašnja hrvatska reprezentativka - iskusna golmanica Antonija Lekić (26, s Maksimirom igrala Ligu prvakinja) iz Marjana i napadačica Andrea Martić, koja slovi kao jedna od najbržih hrvatskih nogometašica (Split).

Nakon godina izbivanja, svome se bivšem klubu vratila još jedna negdašnja "kockasta" Hana Jurjanko, a iznimno jaku napadačku liniju Agramerki upotpunila je talentirana Iva Bukač, koja je u redove narančastih pristigla nakon što u Osijeku nije dobila pravu šansu.

Vezni red, pak, pojačan je s izuzetno perspektivnom Križevčankom Anom Jelenčić, koja se protekle dvije sezone mučila s ozljedom koljena, a sada konačno dobila zeleno svjetlo za vraćanje u puni pogon.

Bitnijih odlazaka iz ekipe, pak, nije bilo pa će uz pridošlice glavne Agramove snage na terenu i dalje biti mladi "stroj za golove" Monika Conjar, prekaljena vezna igračica Petra Glavač, zatim Gabrijela Gaiser te uigrani stoperski tandem Petra Ćurić - Nikolina Pišonić. Sastav je to koji bi, nakon nekog vremena uigravanja i upoznavanja, mogao biti bolna točka svakome.

Pripremama za novu sezonu krajnje ozbiljno pristupila je i Pregrada. U kombinacije se vratila negdašnja igračica ovoga kluba i reprezentativka Jasna Babogredac, koja je jedno vrijeme igrala za Polet, a iz Agrama je dovedena talentirana mlada vratarka Tena Horvat. Uz njih tu su i sestre Katarina i Jasmina Polak, Mateja Mužar, Andreja Šćukanec-Hopinski...

No, možda je najveća priča "prijelaznog roka" ipak maksimirski Dinamo. Prošle su sezone "modre" na najbolji mogući način iskoristile kratko trajanje križevačkog Plamena i dovele gotovo cijelu novu ekipu, no sukobi i nezadovoljstva koja su Plamen i koštala opstanka, kao da su se prenijeli na zagrebački klub.

Sastav se potpuno osuo, od igračica koje su (primarno) izborile povratak na mjesto viceprvakinja države ostale su tek Helena Hercigonja-Moulton, Ivana Korpar, Mihaela Pavlek i Barbara Perić.

U potragu za inozemnim kruhom krenule su Katarina Kolar (Poljska) i Sandra Žigić (SAD), Valušek je "prebjegla" u Rijeku zajedno sa Klarić, Stipančević i Cicijelj, Iva Ladišić već je neko vrijeme ozlijeđena, kao i Korpar, Jelenčić se zaputila na drugi kraj grada, u Agram...

Kompletno nova ekipa tako je sastavljena uglavnom od juniorki i igračica koje su protekle sezone bile sretne i mjestom na klupi za pričuve, prilike dobivavši na kapaljku. Teško vrijeme za maksimirski klub, nekada najbolju hrvatsku žensku nogometnu družinu.

Mirno ljeto imali su pak Osijek i Viktorija, koji gotovo ništa nisu mijenjali. Osječanke je napustilo nekoliko mladih igračica u potrazi za minutažom, a novo je ime tek golmanica mlade reprezentacije, koja je branila boje Sarajeva Doris Bačić.

Viktorija povela kolonu

Prvo kolo zaključeno je protekloga vikenda, a susreli su se Rijeka i Dinamo, Viktorija i Split te Agram i Pregrada, dok su slobodne bile prvakinje iz Osijeka. Rezultati su, pak, bili očekivani.

Viktorija je daleko najslabiji sastav prvenstva Marjan nadvisila bez borbe, jer Splićanke zbog financijskih problema nisu otputovale u Slavonski Brod, Agram je u teškoj utakmici golom Conjar na koncu probio čvrst blok Pregrade, dok se Rijeka na domaćem terenu publici predstavila s 2:0 trijumfom nad Dinamom. Autorica oba pogotka bila je debitantica Sara Klarić, koja je praktički od prve minute pokazala da je već sada od "pridošlice" prešla u kategoriju "pojačanja".

Rezultati 1. HNLŽ, prvo kolo:

Rijeka JP - Dinamo Maksimir 2:0
Viktorija - Marjan 3:0
Agram - Pregrada 1:0
Osijek - slobodan

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 22:08
    Čestitke svim onim zatajenim entuzijastima koji s toliko muka vode ženski nogomet.Još jednom predlažem da bi prvoligaši i drugoligaši mprali imati i sekciju za ženski nogomet.Samo tako bi se mogla pdići kvaliteta , azainteresiranih igračica sigurno ima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 21:32
    i dok svi pisu o modricu i dinamu, drago mi je vidjeti da je Sportnet objavio ovakav clanak o nogometasicama..za svaku pohvalu :)
    Obrisan korisnik