Košarka

Ukić pogodio za pobjedu Hrvatske u Mađarskoj

Branimir Korać • subota, 08.09.2012.
Ukić pogodio za pobjedu Hrvatske u Mađarskoj
Foto: Ivana Karačić

Hrvatska košarkaška reprezentacija nastavila je stopostotan niz u kvalifikacijama za Eurobasket. Na gostovanju u Mađarskoj u pretposljednjem kolu pobjedu je donio Roko Ukić ubačajem u posljednjoj sekundi za konačnih 81:79...

Hrvatska košarkaška reprezentacija nije imala milosti prema Mađarima. Mađarskoj je ovo bila vrlo važna utakmica jer ju je samo pobjeda držala u igri za treće mjesto, međutim nije do nje došla i Austrija će na kraju završiti kao trećeplasirana bez obzira na rasplet preostalih utakmica.

Hrvatska je igrala za prestiž, naši košarkaši imaju cilj završiti kvalifikacije bez ijednog upisanog poraza i na najboljem su putu da ga i ostvare. Preostao im je još jedan dvoboj i to na domaćem parketu protiv Austrije gdje će imati priliku kao jedni od rijetkih sa stopostotnim omjerom dohvatiti Eurobasket u Sloveniji.

Nakon pobjede protiv Ukrajine s kojom je i definitivno osigurano prvo mjesto u skupini, izbornik Jasmin Repeša je napustio reprezentaciju i zaputio se na pripreme svojeg novog kluba Unicaje, a reprezentacija je ostavljena u rukama Ivana Sunare i Ivica Skelina.

Debitanti na klupi su imali dosta problema u ovom susretu, nije Hrvatska briljirala, ali u završnici je ipak upisana pobjeda.

Dosta dugo se igralo bez bjegova jedne ili druge reprezentacije, a onda je Hrvatska u završnici prve četvrtine i na početku druge napokon uspjela malo odmaknuti i doći na šest poena razlike (18:12).

Ipak, Mađari su odmah pronašli odgovor, napravili su seriju 6:0 i uspjeli su poravnati rezultat te se do kraja prvog poluvremena igralo i dalje u sličnom ritmu kao u prvoj četvrtini. Hrvatska je imala lagano vodstvo, međutim nije se uspjela osjetnije odlijepiti i prelomiti utakmicu.

U drugo poluvrijeme Mađari ulaze bolje i vrlo brzo preuzimaju vodstvo. Dosta problema je stvarao raspoloženi Lorant koji nosi velike zasluge što je Mađarska uoči posljednjih deset minuta imala 53:50.

U posljednjoj četvrtini su ipak stvari počele sjedati na svoje mjesto. Raspucao se Bogdanović koji je u prvih tri i pol minute posljednje dionice ubacio četiri trice i Hrvatska je preokrenula rezultat i povela 67:62. Kada je pet minuta prije kraja Simon ubacio za 72:64, činilo se kako će Hrvatska mirno privesti utakmicu kraju, međutim nije tako bilo. Hanga, Lorant i Vojvoda vratili su Mađare u igru, naši su promašivali s linije slobodnih bacanja i devet sekundi prije kraja Trotter s linije slobodnih bacanja poravnava na 79:79. Hrvatskoj je ipak pripao posljednji napad, kapetan Ukić je preuzeo odgovornost i u zadnjoj sekundi zabio za pobjedu 81:79.

U hrvatskom sastavu Bogdanović je ubacio 17 poena dok je Dario Šarić dodao 12 poena i devet skokova. Kod Mađara Peter Lorant je upisao 24 poena i osam skokova, a deset poena, sedam skokova i sedam asistencija dodao je Adam Hanga.

EP 2013., kvalifikacije

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Ukrajina69:51Cipar
Mađarska79:81Hrvatska
1Hrvatska 80+146
2Ukrajina 62+57
3Austrija 35+12
4Mađarska 35-26
5Cipar 08-189

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2012. u 09:27
    Jel će biti ova Austrija na TV-u ?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 16:51
    Ok,prema vašim komentarima ovakva pobjeda je sramotna,loše radimo s mladim selekcija...Dakle,s prvim se ne slažem u potpunosti jer,istina,ne igramo na nivou na kojem možemo i za koji imamo potencijala,ali ljudi moji,pa mi imamo stopostoan učinak!!Ovo drugo,tim se donekle i slažem.Ali kažete da nam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 15:54
    S osrednjim igrama prošetali se bez poraza kroz kvalifikacije.Do Slovenije igra se može podignuti na znatno višu razinu.Prostora i kvalitete na pretek ima-Sretno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 14:02
    sramota. dobiti mađarsku u zadnjoj sekundi. jadni mi na euru!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 01:41
    pobjedi protiv snaže Mađarske se ne smije gledati u zube :/
    Obrisan korisnik