Rukomet

Dunkerque nakon Montpelliera svladao i Chambéry i uzeo Trofej prvaka

Mihaela Bradovski • nedjelja, 09.09.2012.
Dunkerque nakon Montpelliera svladao i Chambéry i uzeo Trofej prvaka
Foto: EPA

Naslov najbolje momčadi na Trofeju prvaka, natjecanju koje treću godinu za redom i službeno otvara novu rukometnu sezonu u Francuskoj osvojili su rukometaši Dunkerquea. Sastav kojemu su se, uoči dolaska u Monaco, davale najmanje šanse za trijumf do njega je stigao svladavši prvo Montpellier, a zatim i Chambéry u vrlo napetoj finalnoj utakmici. Petar Metličić u dresu francuskog prvaka izborio je preko Nantesa treću poziciju...

Chambéry - Dunkerque 25:26* (10:12)

Ispunjena dvorana Stade Louis II u Monacu nakon subotnjih polufinala i današnjeg susreta za treće mjesto svjedočila je pravoj poslastici u onoj najvažnijoj utakmici natjecanja. Sastav Dunkerquea na Trofej prvaka došao je kao petoplasirana momčad prošle sezone, umjesto Saint-Raphaëla koji je zbog nastupa na wild card turniru Lige prvaka morao odustati. Iako proglašeni autsajderima turnira igrači Patricka Cazala u tjednu pred Trofej prvaka najavili su upravo ono što su nakon drame u finalu i ostvarili - osvajanje naslova najbolje momčadi.

Da pobjeda nad favoritom i braniteljem Montpellierom nije bila slučajnost Dunkerque je dokazao i danas kada je kroz 60 minuta i bolje izvođenje sedmeraca stigao do velikog slavlja. Početak dvoboja mogao je sugerirati da će ova utakmica, kako i priliči jednom finalu, biti najneizvjesnija, a te je uvodne minute obilježila igra s vrlo malo pogodaka. Rezultatska izjednačenost trajala je do 5:5 kada je Dunkerque stigao do prednosti koju je ovoga puta uspješno čuvao sve do same završnice.

Francuski Trofej prvaka

Polufinalni susreti:
Montpellier - Dunkerque 29:32 (13:19)
Chambéry - Nantes 29:26 (10:11)

Utakmica za treće mjesto:
Montpellier - Nantes 42:30 (20:13)

Finale:
Chambéry - Dunkerque 25:26* (10:12)

Chambéry se u susret počeo vraćati pri 17:20 i osam minuta prije kraja stigao je na samo pogodak zaostatka. Touati tada grubo faulira Bertranda Gillea što je za sudački par direktan crveni karton i prilika Chambéryju za izjednačenje sa sedam metara. Precizan je i tada i minutu kasnije, ponovno na isti način, bio Edin Bašić te je semafor u 54. minuti pokazivao +1 za momčad koja je većinu vremena hvatala zaostatak. Do kraja je postignut tek jedan pogodak, za 22:22 na kraju regularnog dijela vremena, a ranije su u svlačionicu morali i Benjamin Gille, odnosno Karel Nocar.

Seriju raspucavanja s crte otvorio je odličnom reakcijom Vincent Gerard skinuvši pokušaj Cédrica Patyja. I vratar Chambéryja Nebojša Grahovac bio je uspješan protiv Kornéla Nagyja, no u konačnici je odlučila još jedna Gerardova obrana, ovoga puta Guillaumeu Gilleu. Gerard je na kraju skupio 13 obrana, dok je Grahovac upisao jednu manje. Cyril Dumoulin dodao je tome tri vlastite. Na drugoj strani terena, u ofenzivnom dijelu igre najuspješniji su bili Bašić s 13 pogodaka i u dresu novog osvajača Erwan Siakam Kadji s njih sedam. Damir Bičanić je i danas zbog ozljede ostao van konkurencije.

"Nedostajalo nam je više opcija prilikom rotiranja kako bismo dobili ovaj susret. Unatoč svemu čitava se momčad hrabro borila. Vratili smo susret u neizvjesnost nakon -4 i ovakav poraz u konačnici nije kraj svijeta", kratak je u prvom komentaru na netom završeni susret bio strateg poražene momčadi Mario Cavalli koji osim na Bičanića nije mogao računati niti na Kevynna Nyokasa i Laurenta Busseliera.

Najboljim igračem turnira proglašen je Erwan Siakam Kadji. "Bio je ovo savršen vikend i za momčad i za mene. Osvojio sam dva trofeja i naravno da mogu ustvrditi kako Monaco napuštam zadovoljan i na osobom i momčadskom planu. Naporno smo radili na pripremama i ovo je dokaz toga."

Montpellier - Nantes 42:30 (20:13)

Poraz protiv Dunkerquea donio je rukometašima Montpelliera borbu za treće mjesto što momčad Patricea Canayera nije propustila pretvoriti u slavlje. Nakon izgubljene prilike za osvajanjem i trećeg izdanja ovog natjecanja, francuski prvak u nedjeljnom je dvoboju slavio više nego uvjerljivo i svojim navijačima donio veselje i optimizam bez obzira što željeni cilj nije dostignut.

Baš kao i protiv Dunkerque Montpellier je poveo i u prvih osam minuta uspješno držao vodstvo od jednog, odnosno dva pogotka, no izjednačenje koje tada donio Michele Skatar ovoga puta nije značilo i pad u igri prošlosezonskog osvajatelja. Nakon točno deset minuta igre Seufyann Sayad pogodio je za novo izjednačenje (5:5), da bi u idućih 40 minuta Montpellier sigurno grabio prema uvjerljivoj pobjedi.

Montpellier dobio nove kapetane

Struka Montpelliera uoči početka sezone donijela je odluku o promjeni kapetana momčadi. Umjesto dosadašnjeg kapetana Nikole Karabatića dužnost vođe momčadi na terenu, ali i obavljanja raznih drugih obaveza preuzet će Dragan Gajić, odnosno Michaël Guigou. Francuski reprezentativac za to će morati pričekati završetak perioda oporavka nakon artroskopskog zahvata na koljenu, dok je Gajić svoje liderske kvalitete demonstrirao u Dohi kao član Al Sadda, ali i u polufinalnom dvoboju u kojem je postigao čak 13 pogodaka.

Patrice Canayer: "Nikola je odlično obavljao svoju dužnost, ali tokom te prošle sezone razni agenti, novinari, partneri tražili su puno njegove pažnje. Rizik je sve to prebaciti na leđa jedne osobe stoga smo ovu ulogu odlučili raspodijeliti na dva igrača jer je odmor svakog pojedinca važan za ovaj naš kolektiv."

U 24. minuti +5 Canayerovom sastavu donio je Baptiste Bonnefond, do odlaska na odmor, ta je prednost narasla na sedam razlike, točnije 20:13, a posebno je raspoložen u tih prvih pola sata bio William Accambray. 24-godišnji francuski reprezentativac u polufinalu nije uspio poentirati niti jednom, a ovdje je uoči početka drugog dijela uspio postići sedam pogodaka uz tek jedan promašaj, onaj s linije sedam metara u 17. minuti.

Sedam minuta prije završetka dvoboja Issam Tej postiže 30. zgoditak svoje momčadi i gura ju u priliku da u idućim minutama prednost digne na dvije znamenke, no na drugoj je strani bio precizan Johannes Hippe, a u istoj je akciji i Petar Metličić zaradio isključenje pa je Montpellier na +10 morao pričekati još neko vrijeme. Dogodilo se to na ulasku u 51. minutu kada je koncentriran iz sedmerca bio Gajić. Tada postavljenih 35:25 najuspješnija francuska momčad prošle sezone pretvorila je u 42:30 trijumf.

Uz već spomenutog Accambraya koji je u pobjedu ugradio devet od deset uspješnih šuteva, napad Montpelliera predvodili su i Erlend Mamelund i novi kapetan Gajić sa šest zgoditaka, od čega je potonji ostao stopostotan u svojoj realizaciji. Tri je puta prema vratima Nantesa pucao i Metličić, dva puta pogodivši mrežu, a baš kao i u subotu zaradio je jedno isključenje. Upravo su isključenja segment s kojim Canayer ne može biti zadovoljan; njegova momčad zaradila je čak 14 minuta kazne.

Jordan Camarero sa šest je pogodaka susret okončao kao najuspješniji pojedinac u dresu Nantesa, Valero Rivera postigao je jedan gol manje, dok su vratari Siffert i Maggaiez zajedno zaustavili 11 protivničkih pokušaja (9+2). Devet ih je zaustavio i Mickael Robin, no on je imao podršku svog kolege Prošta (7) pa je razlika vidljiva i u učinku čuvara mreže.

Lidl Starligue

1Paris Saint-Germain 4140:110+308
2Aix 5155:141+148
3Créteil 6177:170+78
4Chambéry  5153:147+68
5Toulouse 5148:138+107
6Nantes 5164:141+236
7Chartres 5139:143-46
8Montpellier 4113:104+95
9Nîmes 5132:138-65
10Cesson Rennes 5138:141-34
11Saint-Raphaël 4110:119-93
12Limoges 389:90-12
13Dunkerque 4114:127-132
14Istres 4106:120-142
15Saran HB 5125:149-240
16Nancy 5130:155-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!