Nogomet

Štimac: "Mogao sam kritizirati i druge, ne samo Rakitića, ali od njega sam puno očekivao"

Josip Tolić • nedjelja, 09.09.2012.
Štimac: "Mogao sam kritizirati i druge, ne samo Rakitića, ali od njega sam puno očekivao"
Foto: FaH

Dan prije polaska hrvatske nogometne reprezentacije u Bruxelles na susret drugog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu u skupini A izbornik Igor Štimac još se jednom osvrnuo na utakmicu protiv Makedonije i težak, ali uspješan početak puta za Brazil.

Vađenje Ivana Rakitića na poluvremenu utakmice protiv Makedonije Štimac smatra opravdanim jer nije ispunio njegova očekivanja. "Rakitić je jedan od stožernih igrača naše reprezentacije. Od njega očekujem pozitivnu reakciju na kritike, vjerojatno već u Belgiji. Mogao sam kritizirati još koga, ali od Ivana sam puno očekivao, a 30 minuta visili smo zbog njegova slabog angažmana", izjavio je hrvatski strateg gostujući na Z1 televiziji.

Bokšić o Sammiru i Hajduku

Uz izbornika Štimca, pred televizijske je kamere stao i trener Alen Bokšić, koji je govorio o mogućem pozivanju Sammira u reprezentaciju. "Istina je da nam je nedostajao taj zadnji "pâs". Sammir je izuzetan tehničar, pravi vezni igrač, ali mora se pokazivati u kontinuitetu. Često bljesne u Dinamu, ali mora šest mjeseci igrati na visokoj razini. Nama je protiv Makedonije nedostajao i Modrić koji nije u punoj natjecateljskoj formi."

Bokšić je komentirao i stanje u Hajduku. "U teškoj je financijskoj situaciji. S druge strane, dobro je što su zbog toga mladi igrači dobili priliku. Objektivno, Hajduk je iza Dinama i ne treba se time opterećivati, nego slagati svoju momčad."

O eventualnoj promjeni taktike za okršaj protiv Belgije nije htio govoriti, već je usporedio izdanja Kockastih na Euru i u prvoj službenoj utakmici njegova mandata. "Hrvatska je na Euru izgledala dobro jer je igrala pametno, čvrsto s Italijom i onda jurnula, slično smo blokirali i Španjolsku. A sad je tako igrala Makedonija, pokušala nas je blokirati. I sad je pitanje želimo li ostaviti bolji dojam i izgubiti ili želimo dobar rezultat, makar ponekad strepili. S Makedonijom smo se prije pet godina isto mučili. Često je reprezentacija znala gubiti i vraćati se, zabijali su džokeri."

Pogodak Nikice Jelavića za hrvatsku pobjedu napadača Evertona gura u najuže kombinacije za početnu postavu u Bruxellesu. "Odlično je reagirao i u konkurenciju za sastav protiv Belgije, ne samo zato što je u petak odlično igrao nego zato što imamo potrebu za takvim tipom igrača", istaknuo je Štimac.

Dotaknuo se i teme slabijeg interesa navijača za dečke u kvadratićima. "Od Eura i ispadanja od Turske Hrvatska se dosta muči. A sad imamo i mnogo negativnosti oko reprezentacije. Nije se lako pripremati u takvom okruženju, izuzetno negativnom, kad mediji tjeraju ljude sa stadiona. Ako netko ne želi dobro reprezentaciji zato što ne voli nekog pojedinca, onda taj nije navijač hrvatske reprezentacije", poručio je kritičarima.

Novi stručni stožer tijekom drugog reprezentativnog okupljanja poboljšao je komunikaciju s igračima. "U ovih nekoliko dana i s igračima je uspostavljen mnogo bolji kontakt. Već je jedan pogled dovoljan za razumijevanje, igrači brže upijaju i prihvaćaju zahtjeve", zaključio je 45-godišnjak.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg14.09.2012. u 14:31
    Ma Stimac ima srece da je ipak naslijedio jednu odlicno slozenu ekipu. Ako bude imalo pametan i pusti decke da igraju odosmo mi u Brazil, a ako bude pomislio da je (dobar) trener i da treba uvesti nove ideje (npr. tika taka) onda smo nagrebali ko zuti.
    interreg
  • Obrisan korisnik10.09.2012. u 21:03
    A gle, mislim da je Mamiću ovo bio genijalan potez kako se riješiti glavnog konkurenta za mjesto šerifa hr nogometa - daj Štimcu igračku repku nek petlja pola godine, godinu, bit će očajan i narod će ga razapeti.Jednom kad s izborničkog mjesta ode, bit će ispuhani balon.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2012. u 10:13
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2012. u 10:13
    ono što se meni sviđa (ima toga malo kod štimca) je što je barem izašao s jednim imenom i rekao nije odigrao dobro (znam bilo ih je više i naravno da nece spomenuti svog darija ili niku...) ali opet mislim da je to ono cemu treba težiti...jer ti igraci, opcenito gledano su mimoze za popizdit... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • DC10.09.2012. u 06:36
    Pustite covjeka da radi svoj posao, pa onda ako bude razloga kritizirajte. :)
    DC