Nogomet

Kranjčar i Vukojević kod Ibre, Real i City zvijezde vatrometa u "skupini smrti"

Borna Rupnik • utorak, 18.09.2012.
Kranjčar i Vukojević kod Ibre, Real i City zvijezde vatrometa u "skupini smrti"
Foto: EPA

U utorak lopta kreće s centra u novom izdanju Lige prvaka. Pažnja hrvatske javnosti bit će uvelike usmjerena na nastup Dinama, a Europa i svijet pod posebnim će povećalom

Skupina A

Osim Dinamovog okršaja s Portom, skupina A donosi i ogled Paris Saint Germaina i kijevskog Dynama na Parku prinčeva.

Parižani se Ligi prvaka vraćaju nakon osam godina, a trener Carlo Ancelotti ne može računati na nespremne Sakha i Van der Wiela. U planu je nastup obrambenog pojačanja iz Milana, Thiaga Silve, a talijanski stručnjak kaže:

"Očekivanja su velika, a svaka je prva utakmica teška. Međutim, nismo pod dodatnim pritiskom. Nemamo ozbiljnijih problema u momčad i napredujemo u igri", kaže, a raduje ga i dobra golgeterska forma Zlatana Ibrahimovića, koji je u pet kola Ligue 1 postigao pet pogodaka.

Dynamo u Francusku dolazi oslabljen za napadačke adute. Ozlijeđeni su Ayila Yussuf, Artem Milevskyj i Marco Ruben, kao i vezni igrač Serhij Rybalka. "PSG je momčad zvijezda i bilo kakav bod u Parizu bio bi dobar rezultat. Kako Dynamu, tako i svim drugim momčadima u skupini", najavio je trener Ukrajinaca Jurij Semin. U konkurenciji za susret su i oba hrvatska reprezentativca, Ognjen Vukojević i Niko Kranjčar, koji je u posljednjem prvenstvenom kolu postigao dva pogotka.

Skupina B

Kuglice su u skupini B spojile Montpellier i Arsenal, a prvi strijelac prošlosezonskog izdanja francuskog prvenstva, Olivier Giroud, mora se već u prvom kolu vratiti svom bivšem klubu. "Moram zaboraviti na Montpellier tijekom ovih 90 minuta", poručio je uoči dolaska na dobro poznati teren.

Topnici će igrati na krilima nepobjedivosti u prvenstvu, a na golu će im stajati Mannone, zbog ozljede Szczesnyja. Domaćin će nastupiti bez Utake, ali u sastav se vraća oporavljeni Saihi.

Zanimljivo, treneri Wenger i Girard snage su odmjerili 1979. i 1980. godine kao nogometaši. Wenger je igrao za Strasbourg, a protiv Girardovog Nimesa je prvo odigrao 0:0, a potom je izgubio od Girardovog Bordeauxa 2:1. "Iznenadili smo osvojivši naslov prvaka i sada možemo ponovno iznenaditi. Neki se pitaju samo koliko ćemo golova primiti, no sve će reći zbivanja na terenu", ističe Girard.

Olympiakos će ugostiti Schalke, a Nijemci dolaze samopouzdani, zahvaljujući dobrim nastupima u Bundesligi. "Stvari se dobro razvijaju", izjavio je trener Schalkea Huub Stevens, koji vjeruje u ofenzivnu snagu Afellay - Huntelaar te mlade snage Draxler - Holtby, a vraća mu se i japanski branič Uchida. Dobre vijesti za Grke su oporavci Maniatisa, Contrerasa i Torosidisa, a računaju i na uobičajeno "vruću" atmosferu.

Skupina C

Na otvaranju Lige prvaka u Milanu ne vlada dobro raspoloženje. Momčad Massimiliana Allegrija doživjela je u prvenstvu dva domaća poraza i okršaj s belgijskim Anderlechtom ujedno će Rossonerima biti i misija iskupljenja. "Najvažnije je da se ne počnemo sažalijevati", upozorava Talijan na kormilu Milana.

"Anderlecht je iskusan i trebat će nam ravnoteža, kvaliteta i strpljenje", dodao je, a na terenu sigurno neće biti Montoliva, koji još nije zaliječio ozljedu. Trener gostiju John van der Brom nema problema s ozljedama svojih igrača i vjeruje u zalaganje Anderlechta kao preduvjet uspjeha. Povijest pak podsjeća da je Milan u dva navrata igrao s Anderlechtom u Ligi prvaka i oba je puta naposljetku - postao prvak Europe.

Debitant u Ligi prvaka, španjolska Malaga, dočekuje ambiciozni ruski Zenit, s Hulkom u vrhu napada, ali bez ozlijeđenih Witsela, Criscita i Semaka. Malagi nedostaje samo Toulalan, a trener Manuel Pellegrini naglašava: "Zenit ima isti cilj kao i mi, pobjedu. Navijačko je uzbuđenje u redu, ali ne dobivaju se utakmice euforijom".

Malaga je u subotu pobijedila Levante, dok je Zenit još u petak poražen od Tereka. No, na španjolskoj je strani i njihov europski skor pred vlastitom publikom: u ukupno devet utakmica imaju šest pobjeda i tri remija, uz samo tri primljena pogotka.

Skupina D

Prvo kolo "skupine smrti", s prvacima Španjolske, Engleske, Njemačke i Nizozemske, dovodi Manchester City na Santiago Bernabeu. Real Madrid pod Mourinhovim vodstvom ove sezone ne skriva ambiciju uspona na europski tron, no početak u Primeri, uz posljednji poraz od Seville, nije razlog za optimizam.

"Prošle smo godine skupili iskustvo, a s obzirom na fantastične igrače u obje momčadi, utakmica će biti sjajna. Real Madrid je najbolja momčad svijeta, ali i mi želimo pružiti svoj maksimum", riječi su Cityjevog trenera Roberta Mancinija, kojega je 2008. godine u Interu zamijenio upravo Mourinho, a susreli su se i u polufinalu Kupa Uefe 2003. godine, kada je Mourinhov Porto izbacio Mancinijev Lazio.

Luka Modrić jedan je od kandidata za postavu Reala, a Englezima se poslije remija sa Stoke Cityjem oporavio Aguero.

Ništa manje "vatrometa" ne očekuje se ni u Dortmund, gdje potpuno zdrava, spremna i dobro raspoložena Borussia (D) igra protiv Ajaxa. Za prvih 11 žuto-crnih konkurira i Perišić, a Nizozemci su bez ozlijeđenih Enoha, Boilesena i Sigthorssona. U udarnom sastavu očekuje se povratnik Babel.

Kopljanici su u zadnjih 19 utakmica nanizali 17 pobjeda i dva remija, a posljednji su puta izgubili od Utrechta još 5. veljače. Borussia za poraz u Bundesligi ne zna 31 utakmicu, a iskusnija je i za prošlogodišnju "skupinu smrti" Lige prvaka. "Nećemo mijenjati svoju igru, samo trebamo smanjiti broj pogrešaka", kaže trener Klopp, a De Boer uzvraća: "Nije važno kako će Borussia posložiti svoju vezu, mi ćemo im igrati između linija".

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo0:2Porto
PSG4:1Dynamo Kijev
1PSG 614:3+1115
2Porto 610:4+613
3Dynamo Kijev 66:10-45
4Dinamo 61:14-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 14:31
    ivane javi se
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 13:22
    N.K. SPRAŠI IM BOMBICU JEDNU....USRED PARIZA...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 11:17
    ma mislim da će Milan dobiti bez problema ovaj Anderlecht
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 10:24
    Porto, Arsenal, PSG, Dortmund i Real - to bi trebalo bit to. Milan više nije favorit ni protiv Flamurtarija iz Valone.
    Obrisan korisnik