Zimski sportovi

NHL: Joe Thornton u Švicarskoj, Hemsky u Pardubicama

Ivan Dominik • utorak, 18.09.2012.
NHL: Joe Thornton u Švicarskoj, Hemsky u Pardubicama
Foto: Davor Sajko

Švicarska hokejaška liga NLA jedna je od najboljih i najbogatijih europskih liga, naravno nakon ruskog KHL-a, a u skladu sa svojim referencama počela je dovoditi i velika NHL imena u svoje ponajbolje klubove. Tako je u tu srednjoeuropsku državu osim domaćih igrača stigao i jedan Kanađanin, ponajbolji NHL igrač u zadnjih 15 godina, Joe Thornton. Osim njega, zvučan je bio i prelazak Čeha Aleša Hemskyja koji su iz Alberte zaputio u svoju domovinu te je potpisao za HC Pardubice...

Joe Thornton jedan je od kontinuirano najboljih hokejaša svijeta i NHL-a u posljednjih 15 godine. Davne 1997. godine bio je ukupno prvi izbor drafta kada su ga uzeli Boston Bruinsi. Sedam sezona proveo je na istoku sjevernoameričkog kontinenta, a pet sezona bio je i kapetan Bruinsa, prije nego što je 2005. godine prešao na Zapad u San Jose Sharkse, gdje je i danas kapetan.

Napadač Red Wingsa u Olimpiji?

Najinteresantnija glasina za navijače Medveščaka i pratitelje EBEL-a zasigurno će biti vrlo osnovana sumnja kako bi se napadač Detroit Red Wingsa, Slovenac Jan Muršak, mogao doći u Olimpiju. Nakon Anžea Kopitara definitivno najbolji slovenski hokejaš mogao bi igrati u EBEL-u. Osim toga, zasad nema nikakvih informacija o dolasku nekih drugih NHL igrača u EBEL.

Bek Nashvillea, Švicarac Roman Josi, vratit će se u svoj Bern, najavljuje se u Švicarskoj. U istu bi zemlju mogao stići i David Backes, reprezentativac SAD-a i vrhunski napadač St. Louis Bluesa, a dolaskom u Europu postao bi prvi Amerikanac koji se zbog lockouta zaputio "preko bare". U Švicarskoj bi mogli završiti i napadači Rick Nash te San Joseov Logan Couture. Nash će vjerojatno u Davos gdje je bio prije osam godina, a Couture u Geneve-Servette kod Yannicka Webera. Ponajbolji Danci u NHL-u, Islander Frans Nielsen i Ottawin Peter Regin trebali bi se vratiti u domovinu i potpisati za Herning, s tim da bi Nielsen mogao završiti i u SM-liigi.

No, 33-godišnji Jumbo Joe ponukan lockoutom u NHL-u morao je potražiti klub u Europi, a našao ga je u švicarskoj u klubu Davos. U Davosu je Thornton već igrao, za vrijeme lockouta u sezoni 2004./2005. kada je izgubljena sezona, a tada je ovaj švicarski klub imao sjajnu ekipu u kojoj su u napadačkoj liniji s Thorntonom bili Rick Nash iz NY Rangersa te Finac Niklas Hagman, koji danas igra u Lokomotivu iz Jaroslavlja u KHL-u.

Thornton je velika zvijezda NHL-a i ovim je transferom u Davos postao najveća zvijezda prijelaznog roka jer je kao Kanađanin pronašao klub u Europi. Višestruki je All-Star igrač, u NHL-u ima preko 1.000 utakmica i bodova što ga čini jednim od rijetkih aktivnih NHL igrača s tim uspjehom. Ima olimpijsko zlato iz Vancouvera s Kanadom, Art Ross trofej za najboljeg igrača po bodovima u NHL-u, Hartov trofej za ukupnog MVP-a NHL-a te naslov prvaka Švicarske, baš s Davosom otprije osam godina.

Švicarski je najelitniji razred hokeja, NLA, počeo dovoditi mnoge NHL igrače u svoje klubove pa su tako za Zug nakon Edmontonova Šveđanina Linusa Omarka potpisali i Daniel Brunner, napadač ugovorno vezan za Detroit Red Wingse, i Raphael Diaz, vrlo dobri branič Montreal Canadiensa. Također bek Habsa Yannick Weber isto se vratio u Švicarsku i obući će dres Geneve-Servettea.

U Njemačku se vratio najbolji bek te zemlje, bivši igrač Vancouver Canucksa s kojima je igrao i finale Stanley Cupa, a danas igrač Buffalo Sabresa, Christian Ehrhoff, koji je potpisao za Krefeld. Također iz Buffala, ali u Finsku, zaputio se Joel Armia, jedan od najboljih i najperspektivnijih mladih hokejaša današnjice, koji se vratio u svoj matični klub, Assat iz Porija. Armia je bio ukupno 16. izbor drafta 2011. godine.

Druga velika NHL zvijezda koja je u posljednjih par dana otišla iz NHL-a jest Čeh Aleš Hemsky, koji je iz Edmonton Oilersa otišao igrati za Pardubice. Osim Joea Thorntona iz Sharksa je otišao i branič Jason Demers, koji se uputio u finski Karpat Oulu kako je bilo i najavljivano, a time je Demers postao drugi Kanađanin u Europi. Odlični napadač Philadelphia Flyersa Jakub Voraček otišao je u svoju Češku potpisavši za HC Lev iz Praga.

U KHL je sletjelo još jedno veliko ime; iz Minnesota Wilda je finski reprezentativni vratar Niklas Bäckström stigao u Bjelorusiju te je potpisao ugovor s Dinamom iz Minska, gdje će se pridružiti još nekim NHL igračima koji su ranije ove godine otišli u KHL, poput bivšeg igrača Winnipeg Jetsa, Tima Stapletona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 15:59
    Možda se i našem Martyju užario mail? Barem je on tako najavljivao...
    Obrisan korisnik