Nogomet

Šimuniću ovacije u nedostatku raspoloženijih suigrača

Iz Maksimira:Tomislav Pacak • utorak, 18.09.2012.
Šimuniću ovacije u nedostatku raspoloženijih suigrača
Foto: Davor Sajko

Porto je prilično rutinskom pobjedom u Maksimiru pokazao odnose snaga između dvije ekipe. Dinamo se nije uspio Portugalcima suprotstaviti inspiriranom igrom, koncentrirao se na čuvanje vlastitih vrata što je u jednoj mjeri uspio odraditi, u čemu zasluge prvenstveno idu na račun stoperskog dvojca…

Ivan Kelava: Učinio je koliko je mogao kod oba pogotka, upisao dvije atraktivne obrane i jedan kiks koji Porto nije iskoristio. Nije imao toliko posla koliko bi se očekivalo s obzirom na razliku u kvaliteti i dominaciju Portugalaca u posjedu lopte.

Josip Šimunić: Prvo ime Dinama, što je tijekom drugog dijela prepoznala i publika koja je legendardnog reprezentativca nagradila ovacijama. Šimunić je dobio sve zračne dvoboje i održao lekciju svim suigračima po postavljanju na terenu – toliko puta je bio na pravom mjestu za izbiti loptu i spriječiti opasan napad Porta. Šimunić je ove sezone upravo ono što je Dinamo očekivao još lani, kada Joe zbog ozljeda nije uspio pružiti ovakve partije.

Tonel: Ne tako upečatljiv kao Šimunić, ali podjednako siguran i kvalitetan – Porto nije uspio preko Dinamovih stopera ostvariti prednost, počistili su dosta problema koje su goste stvorili i tako spriječili veći broj prigoda pred Kelavom.

Domagoj Vida: Dobio i gubio dvoboje, borio se, ali je još jednom naučio da u Europi nema fizičku prednost kakvu ima u Prvoj HNL – ovdje su svi brzi, snažni, moćni. Prelako je ispadao na driblinge Portugalaca, a zbog velikog pritiska, nije uspio pružiti više prema naprijed.

Adrian Calello: Odradio je svoju trkačku dionicu, ali taj trojac u veznoj liniji nije imao znanja ni hrabrosti ozbiljnije se nametnuti u posjedu lopte što je rezultiralo pasivnom pozicijom Modrih. Calello je tražio samo rješenja prema nazad, a Liga prvaka zahtijeva više od nekoliko oduzetih lopti.

Arijan Ademi: Sličan opis vrijedi i za drugog zadnjeg veznog, samo što je bio još manje vidljiv i defenzivno i ofenzivno. Ademi može i mora bolje od ovoga, iako je dakako protivnik bio težak, zahtjevan i – kvalitetniji.

Sammir: Beskoristan u samoj špici, što nije ništa novo jer Sammir nema ni predispozicije ni navike za igranje isturenog napadača. Vidljiviji u drugom dijelu kada je vraćen u sredinu, no nije bio konkretan, kao ni cijela momčad. Od prvog igrača momčadi očekuje se više, i kvalitativno, ali i u smislu predvođenja momčadi u žaru i borbi.

Josip Pivarić: Porto je bio manje aktivan po njegovoj strani, što ne znači da i on nije bio u problemima kao i Vida. U prvom dijelu visila je lijeva strana, a Pivarić nije stigao puno odigrati prema naprijed, dok je u obrani bio previše preplašen protivnika da bi stajao bliže ili bio žustriji u oduzimanju lopte.

Marcelo Brozović: S obzirom na europsko neiskustvo, Brozović je odigrao sasvim korektnu utakmicu jer Porto nije baš zgodan protivnik za prvi start u dresu Dinama. Odigrao je nekoliko lopti koje nude nadu da će biti koristan igrač za Modre, ali očekivano nije mogao biti kvaliteta više protiv portugalskog prvaka.

Ante Rukavina: Glavni krivac za prvi pogodak Porta, zbog njegovog mlakog praćenja igrača još od sredine terena Dinamo je prvi puta kapitulirao. Rukavina se za to nije uspio iskupiti igrom u napadu, nije dolazio u dobre situacije niti ih je stvarao.

Duje Čop: Aktivan i hrabriji od većine suigrača, ali ni on nije uspio ozbiljnije zaprijetiti Portu iako se izborio za nekoliko dobrih situacija. Trebao je više pomagati Pivariću u obrani.

Fatos Beqiraj (od 58. minute): Borben, čvršći od suigrača, ali teško je napadaču u utakmici gdje je njegova momčad prilično podređena, a iz vezne linije i još češće obrane uglavnom dolaze visoke lopte dok ste okruženi dvojicom protivnika.

Bryan Carrasco (od 67. minute): Zapamtit će jednu odličnu šansu koju je propustio uputivši mlak udarac glavom, što je ujedno bila i najbolja situacija za Dinamo.

Mateo Kovačić (od 80. minute): U desetak minuta nije uspio pokazati svoj talent, nije ni bilo prave prigode.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 02:09
    Pod pretpostavkom da nisam gledao utakmicu pročitavši ovaj članak zaključio bih da je Kelava bio vrlo dobar a ostatak momčadi i cjelokupna igra više nego solidna. Jedan kiks??? Kako se naziva reakcija kod prvog gola?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 23:35
    1. Uvijek je bio među najboljim stoperima bundeslige, što nije mala stvar. To valjda zna svatko tko prati nogomet. 2. 2008. je bio među 3-4 najbolja stopera na Euru (ako ne i među 2 najbolja), uz titulu najboljega u Bundesligi. 3. 2007. i 2008. su za njega bili zainteresirani mnogi veliki klubovi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 23:35
    Šta nitko nije primjetio da je Joe indirektno kriv za prvi gol? Igrač Porta koji je ubacio loptu u prostor vratara bi kod primanja lopte na lijevom krilu bio metar u zaleđu da je Šimunić držao liniju. Joe je nažalost zaspao 2-3 metra iza svih ostalih obrambenih igrača koji su fino držali liniju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 23:32
    Lool ti si budala ako tako misliš
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 23:12
    Da njegov vrhunac kad je proglašen za najboljeg stopera Njemačke 2008. a tad je igrao u Berlinskoj Herti i iako je dosta vremena bio dobar i večeras odličan mislim da nikad nije bio skroz vrhunski igrač.
    Obrisan korisnik