Nogomet

Video: Lazio zadovoljan bodom na White Hart Laneu, Maribor deklasirao Panathinaikos

Damir Žbulj • četvrtak, 20.09.2012.
Video: Lazio zadovoljan bodom na White Hart Laneu, Maribor deklasirao Panathinaikos
Foto: EPA

Na otvaranju Europske lige u skupini J Lazio je na gostovanju u Londonu sačuvao praznu mrežu, dok je Maribor pomeo s terena grčki Panathinaikos. U skupini K Rosenborg je stigao do važne pobjede u Beču, pogotovo nakon što Bayer nije na svom terenu uspio svladati Metalist. Iznimno uzbudljivo bilo je u dvoboju Twentea i Hannovera koji je završen bez pobjednika, a Levante je minimalnom pobjedom osigurao tri boda protiv švedskog Helsingborga...

Skupina J

Tottenham - Lazio 0:0 (0:0)

Odmah na otvaranju natjecanja Europske lige sastala su se dva favorita za prolazak iz skupne J u proljetni nastavak natjecanja. Lazio je gostovao u Londonu kod Tottenhama, predvođen novim trenerom Vladimirom Petkovićem, ali mjesta za novake u sastavu u odnosu na prošlu sezonu, Candrevu i Edersona nije bilo. Još jedno zvučno ime, Argentinac Mauro Zarate, ostalo je na klupi, ali se zato u početnom sastavu našao legendarni Miro Klose.

I Londončani su na ulasku u novu sezonu promijenili trenera, stigao je Villas-Boas, a napravljen je i kompletni remont ekipe. Nema među Spursima više ni Ćorluke niti Kranjčara pa Van der Vaarta, Pienaara, dok će najveći izostanak u novoj sezoni biti onaj Modrića u Madrid. U klub su stigli i francuski reprezentativni vratara Lloris, ali i igrači poput veznjaka Dempseyja, Dembelea, obrambenog igrača Vertonghena, koji su se svi našli u prvih 11 protiv 'nebeskoplavih' iz Rima.

Prvo poluvrijeme proteklo je u laganoj dominaciji domaćih nogometaša, pogotovo preko bokova, ali Lazio je prijetio iz opasnih kontri i isturenog Klosea, koji je već u 12. minuta imao veliku priliku za pogodak i vodstvo. Domaćinu je poništen pogodak zbog zaleđa Dempseyja na polovini prvog dijela. Par minuta prije odlaska na odmor fantastično je Urugvajac Alvaro Gonzalez opalio iz daljine, ali je lopta pogodila gredu. Na odmor se otišlo bez promjene početnog rezultata.

Nastavak utakmice nije donio puno promjene na travnjaku. Gosti su se nadali nekom iznenadno pogotku iz protunapada, dok je Tottenham u nekoliko navrata opasno zaprijetio. Još jedan pogodak poništen im je zbog zaleđa, jedan zbog prekršaja u napadu mladog stopera Stevena Caulkera pa je do kraja ostalo onih početnih 0:0, čime zadovoljniji ipak mogu biti gosti.


Maribor - Panathinaikos 3:0 (1:0)
(Berić 25', Ibraimi 62'. Tavares (p) 88')

Protivnik hrvatskog prvaka Dinama u playoff fazi bio je slovenski Maribor, koji je nakon poraza završio u skupini Europske lige. U prvom kolu ugostili su grčki Panathinaikos, a u početnom sastavu Mariborčana našlo se mjesto i za Dejana Mezgu. Nogometaši Darka Milaniča prikazali su dobru igru te su u 25. minuti i stigli do početne prednosti. Berić je iskoristio jedno proigravanje Tavaresa u kaznenom prostoru te s lakoćom svladao gostujućeg vratara. U živoj i otvorenoj utakmici na obje strane terena do odmora nije više bilo pogodaka.

Nastavak dvoboja donio je novi pogodak u grčkoj mreži, za kojeg je zaslužan Agim Ibraimi. Novom asistencijom istaknuo se Tavares, a 2:0 pokazala se kao nedostižna prednost za grčki sastav i ekipu Jesualda Ferreire.

Fantastičnu partiju Tavares je zaokružio pogotkom dvije minute prije kraja. Izborio je kazneni udarac, uspješno ga i realizirao, za pomalo nestvarnih 3:0 Maribora nad grčkim predstavnikom. Pogotovo nakon što su navijači zagrebačkog Dinama imali prilike uživo vidjeti Maribor na djelu. Mezga je odigrao 85 minuta ovog dvoboja, a do kraja su gosti stigli samo zaraditi isključenje, nakon druge javne opomene Spyropoulosa, a bodove i bolju igru će Pao potražiti u narednom kolu kod kuće protiv Tottenhama.

Skupina K

Rapid Beč - Rosenborg 1:2 (0:1)
(Katzer 66' / Elyounoussi 19', Dorsin 60')

Na gostovanju norveškog Rosenborga kod Rapida u prvom poluvremenu domaćin je napadao, a gosti su stigli do prednosti. U 19. minuti, nakon gužve u kaznenom prostoru, lopta se odbila na rub 16-erca, a Elyounoussi je odmjerenim udarcem prebacio obranu i vratara domaćih, za vodstvo 0:1, koje je i ostalo do poluvremena.

Drugi dio nije donio promjene u načinu igra na travnjaku. Pokušaji domaćih nisu bili uspješni, a do novog gola stigli su Norvežani. Točnije Mikael Dorsin, koji je u mrežu pospremio ubačaj iz kuta. Na sličan način ipak je Rapid stigao do smanjenja zaostatka, jer je Katzer, samo šest minuta od drugog gola Rosenborga, nakon kornera svladao vratara gostiju.

Rapid je mogao do izjednačenja u 69. minuti. Alar je srušen u kaznenom prostoru, sam je odlučio izvesti penal, ali vratar Örlund brani njegov udarac, čime su Bečani ostali bez izjednačenja i važnog boda na otvaranju Europske lige.


Bayer Leverkusen - Metalist 0:0 (0:0)

Bayer je u Leverkusenu dominirao čitavo prvo poluvrijeme nad ukrajinskim Metalistom, no, do pogotka nije stigao. Redali su se u pokušajima i Renato Augusto pa Kiessling, odnosno Rolfes, ali gostujući vratar Goryainov bio je u prvih 45 minuta na visini zadatka. Možda i najveća prilika bila je ona Ömera Topraka u sučevoj nadoknadi prvog dijela nakon kornera, ali domaćin nije uspio smjestiti loptu u mrežu Metalista.

Nijemci su u potpunosti dominirali i nastavkom utakmice, ali do pogotka i pobjede nisu uspjeli, bez obzira na izmjene i ulazak u igru Castra i Schürrlea, koji su inače često i u početnom sastavu Bayera. Ukrajinci su uspješno obavili svoju misiju, osvojili su bod te se sada mogu spremiti za domaći dvoboj drugog kola protiv bečkog Rapida.

Skupina L

Levante - Helsingborg 1:0 (1:0)
(Juanfran 40')

Levante je na otvaranju Europske lige dočekao švedski Helsingborg, a u relativno slabom prvom dijelu uspjeli su domaći nogometaši osigurati prednost. Samo jedan udarac u okvir gola bio im je dovoljan za taj pogodaka, kada je pet minuta prije odlaska na odmor Juanfran, koji je na spavanju uhvatio gostujuću obranu, a nakon brzinski izvedenog slobodnog udarca Levantea.

U nastavku utakmice Španjolci su sačuvali minimalnu prednost te ih u drugom kolu očekuje gostovanje kod Hannovera. Helsingborg će pokušati popraviti dojam protiv Twentea na svom travnjaku.


Twente - Hannover 2:2 (1:0)
(Janssen 7', Chadli 54' / Sobiech 67', Wisgerhof a.g. 73')

Twente se u početku utakmice pokazao kao prejak suparnik za inače solidni Hannover, koji nije uspio pronaći odgovor za dobru igru koju je postavio Steve McClaren, no u nastavku dvoboja ipak su stigli do boda. Domaćin je poveo već u sedmoj minuti, kada se u odličnoj prilici, nakon povratne lopte Dušana Tadića, našao Willem Janssen i sigurno poentirao za 1:0. Nizozemski predstavnik u ovom natjecanju u nastavku utakmice udvostručio je svoju prednost, a u strijelce se upisao Chadli, koji je u 54. minuti izravno pogodio iz slobodnog udarca za 2:0.

Hanover se trgnuo u posljednjih pola sata, a u 67. minuti stigli su i do pogotka. Sobiech, koji je ušao početkom drugog dijela, zabio je za povratak nade u pozitivan rezultat nogometaša Mirka Slomke. Gosti su euforiju iskoristili za novi pritisak, koji je rezultirao izjednačenjem samo šest minuta kasnije, a čak nisu morali sami poslati loptu u mrežu Twentea, nego je to za njih učinio domaći igrač Wisgerhof.

Domaćin je u završnici dvoboja ipak bio bliže i trećem pogotku i povratku u vodstvo, međutim, Hannover je ipak spretno stigao do zasluženog boda na izuzetno neugodnom gostovanju u Nizozemskoj.

Europska liga, skupina J

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Maribor3:0Panathinaikos
Tottenham0:0Lazio
1Lazio 69:2+712
2Tottenham 68:4+410
3Panathinaikos 64:11-75
4Maribor 66:10-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 12:31
    Maribor senzacija prvog kola.Kladioničari oni hazarderi došli na svoje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 12:01
    lol dinamo dodje u LP i naguzi se svakome a maribor bar igra euro ligu koja im je dostojna i pravi ovakve rezultate
    Obrisan korisnik
  • canastra21.09.2012. u 10:56
    vidi zlovenaca što su se raspucali
    canastra
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 03:51
    Čestitke susjedima(Mariboru)!
    Obrisan korisnik
  • Falcao 921.09.2012. u 00:53
    haha šta niste spomenili Lennona koji je falia dvi čiste prilike jer se boja pucat pa je bzvz dodava drugom igraču u šesnajstercu.
    Falcao 9