Automoto

Utrka Lorenza i Pedrose nastavlja se u Aragonu

Maja Giljanović • petak, 28.09.2012.
Utrka Lorenza i Pedrose nastavlja se u Aragonu
Foto: EPA

Jorge Lorenzo na Veliku nagradu Aragona stiže s 38 bodova prednosti ispred najvećeg rivala Danija Pedrose, ali bivši svjetski prvak i pobjednik Misana prije dva tjedna na stazi Motorland još nije pronašao pravi ritam.

Pobjedom u San Marinu prije dva tjedna, Jorge Lorenzo je poslije trijumfa Danija Pedrose u Indianapolisu i Brnu preuzeo inicijativu u SVjetskom MotoGP prvenstvu i prednost ispred najvećeg rivala, koji je na Misanu svoj nastup završio u prvom krugu, s novih 25 bodova povećao na već opipljiv(ij)ih 38. Dovoljno za povratak samopouzdanja uoči posljednjih pet utrka sezone, ali nedostatno za opuštanje.

ARAGON TRIVIA

Nijedan od vozača u MotoGP klasi ovdje nije pobijedio ni u jednoj tri klase. 2010. godine do 125 kubika pobijedio je Pol Espargaro, u klasi Moto2 Andrea Iannone, a u MotoGP-u Casey Stoner, a prošle sezone u najslabijoj klasi Nicolas Terol, u Moto2 Marc Marquez i u MotoGP-u ponovno Stoner.

Nijedan od vozača u MotoGP klasi ovdje nije bio ni na pole-poziciji ni u jednoj od tri klase. Stoner je tako u najjačoj klasi i prije dvije i prošle godine dominirao od početka do kraja vikenda, do pobjede Australac je oba puta stigao s prvog mjesta u kvalifikacijama.

U nedjelju na dan utrke bit će točno 45 godina otkad je na stazi Mosport održana Velika nagrada Kanade. Bio je to jedini put da se Grand Prix utrka održala u Kanadi, a tribine su svjedočile potpunoj dominaciji britanskih vozača. Bill Ivy pobijedio u klasi do 125 ccm, a Mike Hailwood i do 250 i do 500 kubika. Bio je ovo ujedno posljednji put da su Britanci pobijedili u sve tri klase.

Tim više što karavana ovog vikenda stiže na Motorland stazu u Aragonu, stazu na kojoj se Lorenzo još nije nametnuo i jednu od samo dvije (druga je Sachsenring) na kojoj nije pobijedio ni u jednoj od tri klasa. 2010. godine tako je bio četvrti, a prošle sezone treći. "Aragon uistinu nije naše omiljeno 'lovište', ali nakon testiranja provedenih ovdje početkom rujna mislim da bi se stvari mogle promijeniti. Vjerujem da bismo mogli biti kompetitivniji i u stanju španjolskim navijačima koji nas dođu podržati pružiti nezaboraavn doživljaj", izjavio je Lorenzo.

Lorenzova pobjeda u San Marinu bio je njegov 94. put da se uspeo na pobjedničko postolje i još samo jedan Top 3 plasman dijeli ga od izjednačavanje broja pojavljivanja na podiju Micka Doohana koji na listi svih vremena trenutno zazima 10. mjesto.

Kako je aktualni prvak svijeta Casey Stoner (na trećem mjestu s 186 bodova) još uvijek odsutan i u Australiji na oporavku od operacije gležnja, Lorenzov posljednji rival Pedrosa naprotiv iz Aragona nosi ljepše uspomene, u oba dosadašnja navrata Pedrosa je bio drugi iza svog momčadskog kolege. "Aragon je vrlo zanimljiva utrka, staza je impresivna. Početkom mjeseca ovdje smo proveli desetak dana na testiranjima i nastavili s dobrim osjećajem koji smo imali i dosad. Motor funkcionira odlično, ja se osjećam potpuno spremnim tako da odlazimo dolje motivirani predstaviti se u što boljem svjetlu i napasti prvo mjesto", izjavio je Pedrosa koji u subotu slavi 27. rođendan.

Pedrosa je u prvih 14 utrka sezone osvojio ukupno 232 boda i ako u Aragonu pobijedi ili bude drugi, premašit će dosadašnji maksimalni broj bodova s konca sezone koji je 2008. godine postavio na 249.

U sjeni međusobnog okršaja Španjolaca, valja pripaziti na trećeplasiranog na Misanu Alvara Bautistu (San Carlo Honda Gresini), dvaput petog ovdje Bena Spiesa (Yamaha), a i vidjeti mogućnosti Stonerove zamjene Jonathana Ree. Britanac u Aragon stiže izravno iz Portimaa gdje je u Svjetskom Superbike prvenstvu osvojio jedno drugo i jedno šesto mjesto, a uoči svoje druge utrke nakon osmog mjesta na Misanu izjavio je: "Budući sam nedavno u Aragonu testirao RC213V osjećam više samopouzdanja nego prije Misana, staza je vrlo zahtjevna i jedva čekam uhvatiti se s njom u koštac".

Vrlo zanimljivo bit će i vidjeti može li Ducatijev dvojac bivših svjetskih prvaka Valentino Rossi i Nicky Hayden nastaviti s napretkom koji u posljednje vrijeme evidentno pokazuju, Rossi je tako u San Marinu osvojio drugo mjesto, a Aragon je jedna od samo dvije staze (druga je Silverstone) na kojoj u MotoGP-ju još nije stigao do pobjede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!