Nogomet

Video: Svrake uvjerljivo "preletjele" Žirondince, Kaliniću pogodak, a Striniću asistencija protiv Turine

Ivan Dominik • četvrtak, 04.10.2012.
Video: Svrake uvjerljivo "preletjele" Žirondince, Kaliniću pogodak, a Striniću asistencija protiv Turine
Foto: EPA

Skupine D, E i F u Europskoj ligi također su priuštile mnogo dobrog nogometa svim sladokuscima tog sporta diljem svijeta. Najuvjerljiviji su među tim skupinama bili PSV i Newcastle protiv Napolija, odnosno Bordeauxa, što je bila zapanjujuća i iznenađujuća lakoća pobjeđivanja, Hrvati Nikola Kalinić i Ivan Strinić sudjelovali su u gostujućoj pobjedi svog Dnipra u Švedskoj protiv AIK-a Ivana Turine, dok je norveški Molde, također na sjeveru Europe, iznenadio njemački Stuttgart...

Skupina D

Newcastle - Bordeaux 3:0 (2:0)
(Ameobi 16', Henrique 40' (ag), Papiss Cisse 49')

Newcastle je nastavio oduševljavati Europu svojim igrama i predstavama već drugu godinu zaredom. Fenomenalnu partiju pružile su Svrake protiv vrlo jakog Bordeauxa, ne dajući gostima iz Francuske nikakve šanse na St. James' Parku. Već u 16. minuti domaći vode nakon što je Shola Ameobi sproveo dodavanje Gabriela Obertana u mrežu Žirondinaca, a za 2:0 i konačan ishod poluvremena pobrinuo se gostujući stoper Henrique zabivši autogol.

Odmah po startu nastavka Svrake zabijaju za 3:0 zahvaljujući lijepoj reakciji Papissa Cissea, a potom Alan Pardew zatvara utakmicu, koja stoga ulazi i u mirniju fazu. Zamjene na obje strane usporavaju tempo i kvaliteta pada, no nije to bilo previše važno domaćima koji su zadano ispunili i osvojili bodove na svom travnjaku protiv najjačeg suparnika u grupi. Visokih 3:0 bio je konačan rezultat dvoboja Engleza i Francuza.


Club Brugge - Maritimo 2:0 (0:0)
(Bacca 57', Vleminckx 71')

Belgijski ponajbolji predstavnik u Europskoj ligi, Club Brugge, ušao je kao favorit i vrlo napadački u sraz s portugalskim Maritimom. Međutim, u prvom dijelu nije imao sreće s prigodama, koje nije realizirao i na poluvrijeme se otišlo čistih i mirnih mreža. Dominacija Bruggea došla je na naplatu početkom nastavka kada je Carlos Bacca konačno probio bedem gostiju poentiravši za 1:0 belgijskog kluba.

Ulaskom u posljednjih pola sata dvoboja i Maritimo se otvorio, počeo mijenjati i napadati, no bez učinka, dok su domaći uspjeli povećati svoje vodstvo preko Vleminckxa. Do kraja susreta mreže su mirovale i stoga je Club Brugge nešto teže od očekivanog, ali opet vrlo sigurno stigao do prve pobjede u ovom natjecanju ove sezone, kojom se oporavio od teškog poraza u Bordeauxu u prvom kolu te kojom je prolongirao pobjednički niz na domaćem terenu na šest uzastopnih trijumfa.

Skupina E

Molde - Stuttgart 2:0 (0:0)
(Berget 58', Chima Chukwu 88')

Norveško iznenađenje ovog natjecanja, Molde, ugostilo je nakon poraza u prvom kolu od "susjednog" danskog Kobenhavna njemački Stuttgart. Domaćin je ušao sa serijom od šest uzastopnih domaćih pobjeda u susret s renomiranijim protivnikom, no to mu nije ništa značilo što je pokazao zabivši prvi pogodak na utakmici. Strijelac za 1:0 Moldea bio je džoker s klupe, Jo Inge Berget, glavom u 58. minuti.

Na svom se stadionu Aker do kraja dvoboja Molde fantastično držao, Stuttgart nije mogao ništa protiv inicijative i kontrole domaćih, a sve to je rezultiralo drugim pogotkom Norvežana u kasnoj fazi utakmice. Krajnji je rezultat postavio 21-godišnji Nigerijac Daniel Chima Chukwu za veliko slavlje igrača i navijača kluba sa samog sjevera Starog kontinenta.


Steaua - Kobenhavn 1:0 (0:0)
(Nikolić 82')

vrlo tešku i borbenu utakmicu odigrali su rumunjska "Zvijezda" i danski "Lav" u Bukureštu. Steaua je nadigrala Kobenhavn tek nakon velike muke i borbe, golom u kasnoj fazi sraza. Obje su ekipe imale dovoljno svojih prilika za pobjedu, no ipak je Steaua bila bolje sreće na domaćem travnjaku.

Na kraju je odlučio pogodak Stefana Nikolića, 22-godišnjeg crnogorskog napadača, koji je ušao u nastavku umjesto Adija Roche. Svojim je pogotkom Nikolić osigurao slavlje Rumunjima, dok je Dance s terena Narodne arene ispratio pognutih glava.

Skupina F

AIK - Dnipro 2:3 (2:1)
(Danielsson 5', Goitom 45'/ Kalinić 41', Mandzjuk 74', Seleznjov 83')

U Stockholmu je, pak, viđena prava golijada u kojoj je sudjelovao i jedan Hrvat. Domaći švedski AIK već je u petoj minuti golom Danielssona došao u prednost, koju je isto toliko minuta prije kraja prvog dijela anulirao reprezentativac Nikola Kalinić. No, Švedi ipak na odmor odlaze s prednošću od 2:1 zahvaljujući pogotku Šveđanina eritrejskog podrijetla Henoka Goitoma u posljednjim sekundama prvog dijela, a za gol mu je asistirao strijelac prvog zgoditka AIK-a.

Nastavak donosi bolju igru ukrajinske ekipe u oba smjera što se manifestiralo drugim golom u mreži domaćeg vratara, inače bivšeg golmana zagrebačkog Dinama, Ivana Turine. Desni bek Mandzjuk matirao ga je za drugi egal na susretu, a asistirao mu je još jedan hrvatski reprezentativac, Ivan Strinić, pri postizanju tog pogotka. Dnipro je do kraja ogleda uspio i upotpuniti preokret jer je za konačnih 3:2 Ukrajinaca zabio Seleznjov, čime je donio trobod svom klubu. Kalinić je bio ponajbolji pojedinac susreta kod pobjednika.


PSV - Napoli 3:0 (2:0)
(Lens 19', Mertens 41', Marcelo 52')

Neočekivano visok i uvjerljiv poraz doživio je Napoli u Eindhovenu kod ponajboljeg nizozemskog predstavnika, uvijek opasnog PSV-a. Na Phillips stadionu je u veliko vodstvo od 2:0 PSV došao relativno rano, još u prvom dijelu. Mrežu Talijana načeo je perspektivni Nizozemac Jermain Lens, a "trpati" je nastavio Dries Mertens, na asistenciju drugog krila PSV-a, nizozemskog reprezentativca Luciana Narsingha.

Na njih se u nastavku nadovezao brazilski stoper Marcelo, koji je zabio glavom nakon Mertensova kornera za 3:0 i potpuni potop gostiju. Walter Mazzarri pokušao je promijeniti igru svoje ekipe uvođenjem Cavanija, međutim, ofenzivna linija PSV-a s Mertensom, Narsinghom i Lensom bila je besprijekorna, opasna i ubojita. Zbog toga Napoli u nastavku susreta nije mogao napraviti ništa konkretno i PSV je lakoćom upisao nova tri boda.

Europska liga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Club Brugge2:0Marítimo
Newcastle3:0Bordeaux
1Bordeaux 610:5+513
2Newcastle 67:5+29
3Marítimo 64:6-26
4Club Brugge 66:11-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!