Košarka

Cedevita debitira u Euroligi na gostovanju kod litavskog starosjedioca

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 11.10.2012.
Cedevita debitira u Euroligi na gostovanju kod litavskog starosjedioca
Foto: Bruno Karadža

Došao je dan koji su u Cedeviti sanjali otkako su krenuli u ovaj projekt. Emil Tedeschi i njegovi ljudi kada su kretali s projektom Cedevite naglašavali su kako im je želja i cilj stvoriti euroligašku momčad i u tome su uspjeli. San će postati javom u četvrtak u 18:45 kada Guerrino Cerebuch podbaci loptu u Žalgirio Areni...

Posljednji nastupi za hrvatske klubove u Euroligi bili su daleko od uspješnih. Realno, niti snaga Cibone i Zagreba u posljednjim sezonama nije bila takva da se mogao očekivati neki značajniji rezultat, međutim Cedevita bi to mogla promijeniti. Momčad pod vodstvom velikog trenera Bože Maljkovića iako je debitant u ovom natjecanju, puna je igrača koji posjeduju iskustvo igranja na visokoj razini. U Cedevitinom slučaju s igračkog aspekta ne možemo govoriti o neiskustvu, neiskusan nije niti trener i nema razloga da na otvaranju Eurolige u Kaunasu dođe do neke "blokade" iz tog razloga.

Predrag Šuput, Cedevita: "Žalgiris je vrlo iskusna momčad s odličnim Litavcima i Amerikancima te Markom Popovićem. Bit će to teška utakmica i morat ćemo dati 120 posto od sebe ako želimo doći do šanse za pobjedu. Nikada nisam slavio u Kaunasu i nadam se da će se ta tradicija prekinuti. Mi smo dobri, imamo jaku momčad i nikad ne znate tko će taj dan biti u boljoj formi. Nadam se da možemo do pobjede."

Žalgiris će biti vrlo težak protivnik. Momčad je to koja je za razliku od Cedevite već godinama sudionik Eurolige, ima vrlo kvalitetan roster, dobro izbalansiran, a to je pokazala i tijekom proteklih tjedana u seriji pripremnih utakmica, a zatim i u Superkupu protiv Lietuvos Rytasa.

Bit će to ujedno dvoboj trenera učitelja i učenika. Na klupi Cedevite sjedi iskusni Božo Maljković koji je radio i u madridskom Realu gdje mu je pomoćnik bio Joan Plaza, aktualni trener Žalgirisa. "Kada pričamo o Cedeviti, prvo moram spomenuti posebnog trenera Božu Maljkovića. Prije nekoliko godina bio sam mu pomoćnik i on je jedan od trenera koji su najviše utjecali na mene i od kojeg sam najviše naučio. Cedevita je opasan protivnik, ali će biti još opasniji kroz nekoliko tjedana nakon dužeg rada s Maljkovićem stoga trebamo sada iskoristiti to što još uvijek nisu uspjeli prihvatiti baš sve njegove zamisli", rekao je Plaza.

Otvaranje u Moskvi, poslastica u Madridu

Uz dvoboj Žalgirisa i Cedevite, u novom terminu četvrtkom i petkom igrat će se još 11 utakmica prvog kola. Euroliga će službeno biti otvoreno u 18 sati susretom u Moskvi gdje igraju CSKA i Radoševićev Lietuvos Rytas. Ipak, tri susreta u četvrtak će posebno buditi pozornost europske javnosti. U Istanbulu Bogdanovićev Fenerbahče igra protiv tradicionalno jakih Rusa, Himkija, za koje i ove sezone nastupaju Zoran Planinić i Krešo Lončar. Hrvatska kolonija u Malagi na startu će imati težak posao jer ugošćuju jaki Maccabi dok se zanimljiv dvoboj očekuje i u Pireju gdje igraju Olympiakos i Caja Laboral.

U petak će svakako najzanimljiviji dvoboj biti onaj između madridskog Reala i Panathinaikosa. Ukićevi Grci dolaze u Madrid iznenaditi i ove sezone jaki Real, vidjet ćemo hoće li u tome uspjeti nakon što su podosta redizajnirali klub. Zanimljiv dvoboj odigrat će se i u Milanu gdje Armani dočekuje Baraćev Anadolu Efes.

Četvrtak:
CSKA Moskva - Lietuvos Rytas 18:00
Žalgiris Kaunas - Cedevita Zagreb 18:45
Elan Chalon - Asseco Prokom 20:00
Olympiakos - Caja Laboral 20:00
Fenerbahče Ulker - BC Himki 20:45
Mapooro Cantu - Union Olimpija 20:45
Unicaja Malaga - Maccabi Electra 20:45

Petak:
Barcelona Regal - Brose Baskets 18:30
Bešiktaš JK - Partizan mt:s 19:00
Montepaschi Siena - Alba Berlin 20:45
EA7 E. Armani - Anadolu Efes 20:45
Real Madrid - Panathinaikos 21:30

Žalgiris u ovaj dvoboj ulazi oslabljen u visokoj liniji neigranjem visokih Robertasa Javtokasa i Tadasa Klimavičiusa, međutim tu su Jeff Foote, Paulius Jankunas i braća Lavrinovič tako da se izostanak ove dvojice igrača ne bi trebao posebno osjetiti.

"Prva utakmica je vrlo važna i trebat ćemo punu dvoranu da nas odvede do pobjede. Nalazimo se u teškoj skupini i ako želimo proći dalje, morat ćemo ubilježiti sve domaće pobjede. Neće nam biti lako, nema Javtokasa i Klimavičiusa zbog ozljeda, Kalnietis je napustio Žalgiris i očekujemo težak dvoboj", dodao je Plaza.

Cedevita će trebati posebno pripaziti na opasnu vanjsku liniju Litavaca u kojoj se nalaze Marko Popović, novopridošli Ibrahim Jaaber, Adas Juskevičius, Oliver Lafayette i Rimantas Kaukenas, odreda igrači koji u pozitivnoj seriji mogu lakoćom prelomiti utakmicu.

S druge strane i Cedevita ima svoje adute. Božidar Maljković je predobar i preiskusan trener da bi dopustio da mu nešto promakne i da ne prouči dobro protivnika. Recept za pobjedu ima i on je vrlo jasan. "Da bi pobijedili u Kaunasu, moramo igrati osam puta bolje nego u Splitu. Možemo li to? Ne znam, ali znam da ćemo dati sve od sebe", u svom stilu je kratko najavio Maljković.

Kako Maljković najavljuje, Cedevita će, logično, pokušati usporiti utakmicu, zaustaviti tranziciju Žalgirisa i natjerati Litavce na igru na postavljene obrane. Ukoliko se upuste u jurnjavu s domaćinom, teško da će doći do pobjede.

Pred vjerojatno 15 tisuća navijača, najveći doprinos će se očekivati od onih europski gledano najiskusnijih igrača - Mickaela Gelabalea, Lukše Andrića, Marquisa Greena, Vlade Ilievskog i Braceya Wrighta. To su igrači koji posebno plijene pozornost i kod protivnika i teret bi najvećim dijelom trebao pasti na njih. No Cedevita u svom rosteru ima još niz imena poput Predraga Šuputa, Marina Baždarića, Mire Bilana, Gorana Sutona, Luke Babića koji garantiraju širinu momčadi i omogućuju svom klubu visoke ambicije.

Gostovanje kod Žalgirisa, institucije europske košarke za start u Euroligi nije loš izbor za Cedevitu. Žalgiris je veliko ime, Cedevita će osjetiti euroligašku atmosferu u paklenom ozračju Žalgirio Arene, a opet će igrati protiv jakog, ali ne i nedodirljivog protivnika. Ne treba niti govoriti što bi pobjeda značila za Cedevitu u debitantskom nastupu.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Žalgiris90:62Cedevita
Olympiakos85:81Baskonia
Armani Milano80:75Anadolu Efes
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Žalgiris90:62Cedevita
Olympiakos85:81Baskonia
Armani Milano80:75Anadolu Efes
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.10.2012. u 09:48
    Sretno, vitamini! :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2012. u 09:16
    ps. bolji su mi termini četvrtak i petak, nego utorak, srijeda i četvrtak...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2012. u 09:14
    kakav poraz... cedevita dobija u gusto... :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2012. u 09:04
    cedevita ima puno iskusnih igrača i izvrsnog trenera, no još uvijek su neuigrani, pa bi svaki poraz do 10 razlike u ovom trenutku bio super za njih. sretno dečki!
    Obrisan korisnik