Košarka

Maljković: "Staro pravilo je da za dobru košarku moraš napasti napadača, to nismo radili u kontinuitetu"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 19.10.2012.
Maljković: "Staro pravilo je da za dobru košarku moraš napasti napadača, to nismo radili u kontinuitetu"
Foto: Davor Sajko

Cedevita je u drugoj utakmici u Euroligi pružila jači otpor nego u debitantskom nastupu, ali konačni rezultat nije donio sreću Božidaru Maljkoviću i njegovim igračima. Hrvatski predstavnici u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju pretrpjeli su poraz od Emporio Armanija u Domu Dražena Petrovića, uz rezultatski pad u posljednjoj četvrtini, a tražeći razloge za takav ishod, Cedevitin trener je u prvi plan gurnuo nedostatak agresivnosti kroz cijelu utakmicu...

Još uvijek tražeći da momčad zaigra onako kako sugerira sastav koji ima na raspolaganju, Božidar Maljković nije mogao biti zadovoljan niti nakon drugog Cedevitinog susreta u Euroligi.

Mickael Gelabale: "Teška utakmica, igrali smo dobro 25 minuta, ali u zadnjih 15 minuta smo im dali previše otvorenih šuteva. Moramo biti agresivniji, trebamo raditi, mlada smo ekipa i fali iskustva u Euroligi, morat ćemo pokazati više u sljedećoj utakmici."

Bilo je bolje nego u Kaunasu, kada se veliki pad dogodio ranije, a završilo je s 28 poena zaostatka, no i ogled s gostima iz Milana pokazao je da Cedevita zasad nije dovoljno dobra da bi u kontinuitetu parirala euroligaškim suparnicima.

"Staro pravilo je da ako hoćeš igrati dobru košarku, moraš napasti napadača. To smo radili u nekoj mjeri, ali ne kroz 40 minuta, bilo je momenata kad smo to izvodili dosta uspješno, no umjesto da to bude val koji nas gura naprijed, stalno smo se vraćali nazad", opisao je Maljković poslije utakmice: "I ja i klupa smo stalno tražili da izađemo naprijed i igramo agresivnije na što većem dijelu terena, nismo to napravili koliko je trebalo."

Početkom posljednje četvrtine Božidar Maljković pokušao je poremetiti goste zonskom obranom, koja je bila plodonosna nekoliko dana ranije u ABA ligi protiv Crvene zvezde, ali ovog puta ju je Armani odmah kaznio tricama Stipčevića i Basilea za odlazak na +9. "U zoni smo napravili velike greške na koje ne računaš. Tom zonom smo napravili break protiv Zvezde, ali današnja nije bila pokretljiva i agresivna, a bilo je očito gdje će ići lopta, dogodila se velika, školska greška", osvrnuo se Cedevitin trener.

Osim što je pokudio svoje zbog nedovoljnog obrambenog pritiska, Cedevitin trener odao je priznanje suparnicima: "Imaju odličnu momčad, iskusne igrače koje je teško navesti na grešku. Pokazali su euroligašku košarku koju mislim da će još više pokazati Efes i Caja Laboral, to su ekipe za ovakva natjecanja. Mi smo igrali kao pravi domaćin, nazvao bih to festivalskom košarkom, a oni su imali dobar šuterski dan i to su kaznili."

"Imaju godinu dana prednosti pred nama, bili su duže zajedno s istim trenerom, nije to lako složiti za natjecanja koja imamo. Ove utakmice su nam putokaz kako treba trenirati, ekipa igra onako kako trenira", zaključio je Maljković priču o Armaniju i svojoj momčadi.

Gostujući trener Sergio Scariolo bio je zadovoljan rezultatom. "Ovo je zbilja dobra pobjeda za nas, dobili smo u gostima kvalitetnu ekipu s odličnim trenerom, to će biti važno na kraju natjecanja i s time smo zadovoljni", kazao je Scariolo: "Igra je išla gore-dolje, no obrana nam je bila dobra, a skok solidan."

Rok Stipčević: "Bilo je lijepo vratiti se doma, nije Zadar, ali ponovno sam bio u Hrvatskoj. Odigrali smo dobru utakmicu, ali to nije odlično ili najbolje što Milano može pokazati. Milano je stvorio izvrsnu ekipu s igračima i s vodstvom trenera, a najbolje se očekuje kako sezona bude odmicala. Kada se stvori taj 'klik', mislim da možemo stvarati probleme svim ekipama i u Euroligi i u talijanskom prvenstvu."

Armani je došao do pobjede s 19/28 za dvicu i 11/22 za tricu, a razlog za tako dobar šut njihov je trener našao u pravoj momčadskoj igri: "Lopta nam ide dobro, pojedinačno gledano nismo ekipa sa specijalistima za trice, ali imamo puno igrača koji mogu šutirati ako im šut stvori suigrač, ako su u pravo vrijeme na pravom mjestu. No, tek smo na početku, trebamo puno raditi, ali ova pobjeda je nešto s čime trebamo biti zadovoljni."

"Cedevita ima dobre i talentirane igrače, igraju organiziranu košarku, Gelabale je ovog puta odigrao odlično. Bilo nam je jako bitno uvesti Andrića u probleme s prekršajima, to je bio vrlo važan faktor u ovoj utakmici", zaključio je Scariolo.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Cedevita71:83Armani Milano
Anadolu Efes98:72Olympiakos
Baskonia71:77Žalgiris
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 11:05
    strpljenja ljudi, pa tek im je prva sezona, dajte im vremena, ne stvara se ekipa preko noći i nije euroliga ABA liga.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 09:11
    Maknite Maljkovica, dovedite Dzikica i idete u TOP 16
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2012. u 22:59
    maljkoviću,ti kao pravi stari deda samo znaš poslovice pričat.. znači da te ne slušaju ako si im govorio da budu agresivniji a oni izuzev andrića koji po defaultu radi 5 prekršaja i bilana sa 4, osatak ekipe ima, svi skupa 9 faula..a dva playa koji bi trebali pokrenuti agresivnost, green za 25... [više na forumu]
    Obrisan korisnik