Košarka

Prvak Europe razbijen u Istanbulu, sjajni Žalgiris slavio na vrućem gostovanju

Branimir Korać • petak, 19.10.2012.
Prvak Europe razbijen u Istanbulu, sjajni Žalgiris slavio na vrućem gostovanju
Foto: EPA

Nakon dva kola skupine C Eurolige Žalgiris se nalazi na vrhu ljestvice s dvije pobjede. Nakon Cedevite, pala je i Caja Laboral i to u Vitoriji što dodatno podiže vrijednost ovom rezultatu. Vrlo uvjerljiv bio je Anadolu Efes koji je pregazio aktualnog prvaka Europe, momčad Olympiakosa...

Anadolu Efes - Olympiakos 98:72

Košarkaši Anadolu Efesa upisali su visoku pobjedu protiv branitelja naslova prvaka Europe, momčadi Olympiakosa. Klub Stanka Baraća odigrao je sjajnu utakmicu, posebno u otvaranju kada je potpuno razbio goste i gurnuo ih u ponor.

Prvo poluvrijeme domaćini su odradili kao iz snova. Trener Efesa Oktay Mahmuti mogao je uživati u onome što je pružala njegova ekipa dok su s druge strane na klupi Grka imali razloga samo za zabrinutost.

Već nakon četiri minute igre Efes je stigao do dvoznamenkaste prednosti, poveo je s 14:4 na krilima raspoloženog Jordana Farmara i to je bio znak za minutu odmora gostiju. Nije pomoglo, nastavilo se u istom ritmu, prednost domaćina je nastavila rasti i nakon prve četvrtine iznosila je već ogromnih 30:13.

Očekivalo se kako će se gosti malo probuditi u drugoj dionici i pokušati spustiti visok zaostatak, međutim dok je napad još kako-tako profunkcionirao, obrana je i dalje bila vrlo loša. Na poluvremenu je bilo sve jasno, Turci su vodili 54:43 i bilo je jasno da će Olympiakos jako teško nešto izvući u ovom susretu.

Drugo poluvrijeme je proteklo u pokušajima gostiju da smanje zaostatak, uspjeli su se najviše spustiti do minus devet u 25. minuti, ali nakon toga Efes radi 9:0 i ponovno vraća visoku prednost na svoju stranu. U posljednjoj dionici pobjeda je samo dodatno potvrđena.

Briljirao je Jordan Farmar s 25 koševa, osam skokova i devet asistencija, Saša Vujačić je dodao 15 poena, a Stanko Barać za 18 minuta ubacio je 11 poena (3/4 za dva, 5/7 slobodna) uz četiri skoka. Kod gostiju Vasilis Spanoulis je ubilježio 14 poena, a Kyle Hines 13 poena uz devet skokova.

Caja Laboral - Žalgiris 71:77

Žalgiris je na najbolji mogući način odradio vruće gostovanje u Vitoriji. Caja Laboral je momčad koju baš i nije tako lako svladati na njezinom parketu, međutim Žalgirisu je to uspjelo i upisao je veliku pobjedu 77:71.

Još u prvom kolu i dvoboju s Cedevitom vidjelo se da je Juan Plaza odlično posložio momčad Žalgirisa, a potvrda je stigla u Španjolskoj. Vrlo miran i samouvjeren nastup Žalgirisa iznenadio je domaćina koji još uvijek igra dosta promjenjivo i tijekom susreta previše oscilira.

Da Žalgiris neće samo tako položiti oružje, vidjelo se već u prvom poluvremenu kada je u drugoj dionici gostujuća momčad preuzela kontrolu nad utakmicom i do kraja susreta više nije ispuštala konce igre iz ruke. Odlično prvo poluvrijeme odradio je Marko Popović koji je imao važnu ulogu u preokretu Žalgirisa i u prvih 20 minuta Pop je s 11 poena bio prvo ime kod gostiju.

Na odmor se otišlo s vodstvom Žalgirisa 40:35, a gosti su u istom ritmu nastavili i u nastavku susreta te su sredinom treće dionice po prvi puta stigli do dvoznamenkaste prednosti povevši 51:41. U 27. minuti bilo je već visokih 55:41, no uoči posljednje četvrtine ipak su domaćini malo smanjili zaostatak i vratili nadu da mogu do preokreta smanjivši na 57:51.

U posljednjih deset minuta vrlo brzo je Caja spustila na svega dva poena zaostatka, međutim Žalgiris odgovara serijom Dardena i Lafayettea i ponovno bježi na plus devet na nešto više od tri minute prije kraja susreta. U posljednjoj minuti Cabezas i San Emeterio su vratili nadu Caji smanjivši na 73:71, no Jankunas odgovara u sljedećem napadu i nakon promašene trice San Emeteria, bilo je jasno da bodovi odlaze u Litvu.

Popović je susret završio s 11 poena iz prvog dijela (2/5 za dva, 1/4 za tri, 4/4 slobodna) čemu je dodao četiri skoka. Prvo ime Žalgirisa bio je Tremmell Darden sa 17 poena i pet skokova, dobar posao odradio je Rimantas Kaukenas koji je dodao 15 poena, Lafayette je ubacio 12, a Darjuš Lavrinovič deset uz po četiri skoka i asistencije. Mario Delaš igrao je 12 minuta i ostao bez poena uz promašen jedan pokušaj iz igre i jednu dodanu loptu. Kod Caje Andres Nocioni i Brad Oleson su ubacili po 13 poena.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Cedevita71:83Armani Milano
Anadolu Efes98:72Olympiakos
Baskonia71:77Žalgiris
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!