Košarka

Cedevita bez obrane za Armani, novi euroligaški poraz

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 19.10.2012.
Cedevita bez obrane za Armani, novi euroligaški poraz
Foto: Davor Sajko

Uz veliki pad u igri u posljednjoj četvrtini, Cedevita je pretrpjela svoj drugi euroligaški poraz, prvi na domaćem parketu. U drugom kolu skupine C je od momčadi Božidara Maljkovića jači bio milanski Emporio Armani, koji je u potpunosti došao na svoje tek u posljednjim minutama. U završnu dionicu ušlo se s tri razlike za goste, a minutu i pol do kraja bilo je +16...

Cedevitin početak prve klupske euroligaške avanture nije postao puno ljepši niti nakon druge utakmice. Osam dana nakon što su uvjerljivo izgubili od Žalgirisa u Kaunasu, igrači koje vodi Božidar Maljković su u debiju na domaćem terenu u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju pali protiv gostujućeg Emporio Armanija, koji je iz Zagreba otišao s pobjedom s 83:71, uz odlučujuće trenutke u ranoj fazi i završnici četvrte četvrtine.

Poslije 56:53 za Armani na ulasku u posljednju dionicu, gosti su tu četvrtinu otvorili tricama Stipčevića i Basilea na Cedevitinu zonu i otišli do dotad najvećih 62:53 devet minuta do kraja. Nadu da bi se Cedevita mogla vratiti prvo je ozbiljno načeo Keith Langford, sa sedam poena u kratkom razdoblju kojima je odveo svoju momčad do 71:61 u 34. minuti, da bi gosti sve dvojbe otklonili u završnici susreta, odlaskom do najvećih 83:67 Fotsisovom tricom minutu i pol prije kraja.

Početak utakmice gostima je bio u stilu prošlotjednog domaćeg nastupa protiv Anadolu Efesa, kada su ubacili 15 trica na putu do pobjede s 80:75. U Zagrebu su krenuli uz trice Fotsisa i Cooka, pa daleku dvicu Langforda, za rano odvajanje do četiri poena prednosti. Poslije dva slobodna bacanja Bourousisa, ta Armanijeva prednost ubrzo je još i narasla, do 12:4 u petoj minuti.

Prilika i za najmlađega

Božidar Maljković je ove večeri dao priliku gotovo svima koji su bili u sastavu, na klupi je cijelo vrijeme ostao jedino Marko Car, a svoje prve minute u Cedevitinoj momčadi upisao je i 18-godišnji Jusuf Nurkić. Mladi košarkaš iz BiH ušao je u završnici treće četvrtine i u malo više od tri i pol minute dvaput dobro reagirao u napadu u koprodukciji s Marquesom Greenom, iza pick&rolla, zabijajući uz prekršaje gostujućih igrača. Jedini minus ostao mu je što nije ubacio nijedno od dva dodatna bacanja.

Tempom kako su gostujući igrači rano pogađali, u ovom susretu bi vrlo lako stigli do barem 100 poena, no u nastavku je Cedevita ipak živnula i uspjela ih usporiti, potpuno se vrativši u susret. Prvo Andrić, a potom Wright i Gelabale doveli su domaće do 14:14 u sedmoj minuti, nakon čega je momčad Božidara Maljkovića imala priliku i za prvo vodstvo. No, Wright je kod zaostatka od 15:14 bio neprecizan iz slobodnih bacanja, zatim i prekratak na polaganju, pa je Armani dočekao kraj prve dionice s vodstvom na svojoj strani.

Ta gostujuća prednost nije bila velika, u drugu četvrtinu ušlo se s 19:16, a u toj dionici nije bilo značajnijeg odvajanja ni na kojoj strani. Poslije ranih 22:16 za Armani, Cedevita je uzvratila svojom serijom od 11:0, zaključenom tricom Gelabalea, za preokret na 27:22 u 14. minuti, no momčad iz Milana odmah je reagirala. Napravivši 8:0 u samo 30 sekundi, uz dvije Cookove trice u tom razdoblju, ekspresno su se vratili u vodstvo (30:27).

Do kraja prvog poluvremena, Cedevita nije dopustila da taj pad potraje dugo. Uz tricu Wrighta i poene Andrića, minutu i pol prije odlaska na predah u svlačionicama domaći su stigli do 37:34, da bi Armani svojom serijom od 6:0, s četiri Bourousisova poena, okrenuo na 40:37 na velikom odmoru.

Cijela treća četvrtina prošla je bez izrazitijeg odvajanja bilo koje momčadi. Gosti su uglavnom držali prednost na svojoj strani, najviše sa šest razlike, a nakon +3 na ulasku u završnu dionicu, još uvijek se činilo da bi moglo biti napeto, puno izjednačenije nego je na kraju ispalo. No, posljednjih 10 minuta promijenilo je sve.

Glavni Armanijevi aduti na putu do pobjede bili su Keith Langford (17 poena, četiri asistencije) i Omar Cook (15 poena, 5/7 za tricu, šest asistencija). Antonis Fotsis dodao je 13 poena i osam skokova, a Ioannis Bourousis 11 poena i osam skokova.

Cedevitu su vodili Mickael Gelabale (20 poena, osam skokova) i Bracey Wright (14 poena). Nitko drugi nije zabio više od osam, koliko su imali Predrag Šuput i prekršajima opterećeni Lukša Andrić, koji je petu osobnu zaradio rano u posljednjoj četvrtini.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Cedevita71:83Armani Milano
Anadolu Efes98:72Olympiakos
Baskonia71:77Žalgiris
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 17:30
    Šta fali Stipčeviću?Pa čoek je pravi igrač.Ko kaže nešto protiv njega kao da je rekao protiv mene.
    Obrisan korisnik
  • penetrisac20.10.2012. u 13:45
    Ovaj Milano bi komotno mogo otic do kraja , Langford je fantastičan scorer , Cook isto....Basile i Gentile kao backup su super , a unutarnja linija je priča za sebe , imaš Hairstona na trojci , pa Bourousis i Fotsis i onda kad misliš da ne može bolje bam Richard Hendrix koji je zvijer od igrača.....
    penetrisac
  • penetrisac20.10.2012. u 13:33
    Još mi nije jasno kako Bob Rok igra u tako dobroj ekipi poput Milana , valjda im je on maskota kad treba pumpat loptu , jer zna se da on to voli više od ičega , to i titranje mu najbolje ide....
    penetrisac
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 04:39
    kako me vesele ove budaletine koje pljuju nakon poraza.. a još vrijeđaju Maljkovića kako je njegovo vrijeme prošlo prije 15 godina.. nigdje rezultati ne dolaze preko noći i za njih je potrebno puno rada.. Cedevita može biti prezadovoljna ako u prvoj sezoni najelitnijeg natjecanja izbori 2-3 pobjede... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 03:00
    Ivaduj spusti se s oblaka, Cedevita je klub u usponu ali jos nije dovoljno jaka za financijski puno jace klubove, ali treba im dati vremena i igracima i treneru i Tedeshiu. A bilo bi dobro i da dovedu nekoliko "trecerazrednih hrvata".
    Obrisan korisnik