Nogomet

Dnipro triput pogodio mrežu Napolija za nastavak uspješnog niza, Newcastle bolji od Bruggea

Igor Šestak • četvrtak, 25.10.2012.
Dnipro triput pogodio mrežu Napolija za nastavak uspješnog niza, Newcastle bolji od Bruggea
Foto: EPA

Ukrajinski Dnipro u četvrtak je nastavio svoj odličan put u ovoj sezoni Europske lige. Na svom je stadionu ugostio talijanski Napoli i slavio s 3:1. U skupini F još su igrali PSV i AIK te podijelili bodove. U skupini D pobjedu je upisao Newcastle protiv Club Bruggea, dok su Maritimo i Bordeaux remizirali. Stuttgart je propustio na svom terenu svladati Kobenhavn, a svoju drugu pobjedu u skupini E ubilježila je rumunjska Steaua.

Skupina D

Newcastle United - Club Brugge 1:0 (0:0)
(Obertan 48')

Nogometaši Newcastlea dočekali su utakmicu trećeg kola Europske lige na prvom mjestu u skupini D s četiri osvojena boda. U trećem kolu im je u goste stigao belgijski Club Brugge, a engleski klub je novom pobjedom napravio veliki korak prema drugom krugu natjecanja.

Newcastleov napad predvodio je Cisse, dok su Demba Ba i Ben Arfa ostali na klupi. Veliku priliku Englezi su imali u 15. minuti kada je Cisse iz blizine pucao glavom, ali je srpski vratar Jorgačević uspio obraniti taj udarac. U 31. minuti s ruba kaznenog prostora je pokušao Sammy Ameobi, ali je lopta otišla malo pored vratnice. Dobru priliku za goste imao je Lestienne u 35. minuti nakon pogreške u dodavanju igrača Newcastlea, ali je Brugge nakon njegovog udarca zaradio tek korner.

Mreža se napokon zatresla u 48. minuti i to gostujuća nakon odlične kontre Newcastlea. Ameobi je odlično uposlio Obertana, a Francuz je snažnim i preciznim udarcem pogodio mrežu Jorgačevića. Gosti su pokušali preko Refaelova u 53. minuti, ali je Harper njegov pokušaj odbio u korner. Club Brugge je u drugom dijelu imao dobar period igre i stvorio nekoliko dobrih prilika, ali do pogotka ipak nije došao te nakon trećeg kola ostaje na tri osvojena boda.

Maritimo - Bordeaux 1:1 (1:1)
(Roberge 36'/ Gouffran 30')

Portugalski Maritimo u prva dva kola je osvojio jedan bod, a u trećem mu je u goste stigao francuski Bordeaux s tri boda na kontu. Njihov dvoboj okončan je podjelom bodova pa su Francuzi trenutno drugi na tablici, dok Maritimo i dalje drži posljednje mjesto na tablici.

Francuska momčad povela je u nakon pola sata igre golom Gouffrana nakon odlične asistencije Tremoulinasa s lijeve strane. No, njihovo vodstvo trajalo je samo šest minuta. Ruben Ferreira pucao je iz daljine i pogodio gredu, a odbijenu loptu u mrežu je pospremio Roberge.

U drugih 45 minuta mreže su mirovale, a nije bilo ni mnogo prilika pa se neodlučeni rezultat čini kao realni ishod.

Skupina E

Stuttgart - Kobenhavn 0:0

U prva dva kola Europske lige Stuttgart nije uspio doći do pobjede i osvojio je tek bod u utakmici sa Steauom. Zbog toga mu je dvoboj trećeg kola protiv danskog predstavnika bio izuzetno važan kako bi zadržao šanse za prolazak u iduću fazu natjecanja.

No, unatoč nastojanjima i brojnim prilikama, njemački klub nije uspio doći do pobjede. U udarcima na gol prednjačili su Ibišević, Molinaro, Harnik i Gentner, ali vrata danskog kluba uspješno je sačuvao Wiland i donio bod svojoj momčadi. Stuttgart nakon tri kola ima samo dva boda i drži četvrto mjesto na tablici, dok je Kobenhavn drugi s dva boda više.

Steaua - Molde 2:0 (2:0)
(Chiriches 30', Rucescu 32')

Bukureštanska Steaua je u prva dva kola osvojila četiri boda, a u trećem je protiv norveškog predstavnika upisala svoju drugu pobjedu u natjecanju.

Već u trećoj minuti Latovlevici je pogodio okvir gola, a s nekoliko se obrana u početnoj fazi utakmice iskazao vratar Moldea Söderberg. Otpor norveške momčadi Steaua je lomila 30 minuta, a tada je za vodstvo pogodio Chiriches sjajnim volejem. Samo dvije minute kasnije na 2:0 je povisio Rucescu. Iz daljine je pucao Latovlevici, a Rucescu je promijenio smjer lopti i prevario gostujućeg vratara.

U 58. minuti Steaua je imala najbolju moguću priliku za 3:0 kada je Simonsen srušio Chipciua i zaradio najstrožu kaznu. Ipak, udarac Tanasea obranio je Söderberg. U posljednjih pola sata nije bilo novih golova pa je dvoboj završio pobjedom rumunjske momčadi rezultatom 2:0. Veliki je to korak Steaue prema proljeću u Europi jer nakon tri kola predvodi skupinu E sa sedam osvojenih bodova. Molde je trenutno treći s tri osvojena boda.

Skupina F

Dnipro - Napoli 3:1 (2:0)
(Fedetskij 5', Matheus 42', Giuliano 64'/ Cavani 75' 11m)

Ukrajinski Dnipro u kojem igraju hrvatski reprezentativci Ivan Strinić i Nikola Kalinić osvojio je maksimalnih šest bodova u prva dva kola, a svoj je sjajan niz europskih nastupa nastavio i u dvoboju protiv Napolija. U odličnoj utakmici Ukrajinci su slavili s 3:1.

Strinić je počeo utakmicu za Dnipro na lijevoj strani obrambenog reda, dok je Kalinić ostao na klupi. Prednost pred njim dobili su Seleznjov i Zozulja. Iako je Napoliju ova utakmica trebala biti važna jer je do nje osvojio tri boda, trener Walter Mazzari je na teren poslao prilično izmijenjenu postavu bez Cavanija, Pandeva i Hamšika, a napad su predvodili Vargas i Insigne.

Domaćini su poveli iz prvog napada. Zaradili su slobodni udarac na desnoj strani, izveo ga je Rotan, a u gužvi pred golom najbolje se snašao Fedetskij. Dnipro je nastavio s dobrom igrom i nakon vodstva. U 23. minuti se s dobrim udarcem istaknuo Strinić, ali je lopta otišla malo pored vratnice. U 31. minuti je opasno zaprijetio Seleznjov, a u šest minuta kasnije Juande Ramos je morao zamijeniti ozlijeđenog Zozulju. Umjesto njega ušao je Kankava.

Tri minute prije poluvremena Dnipro je uspio doći do drugog pogotka na vrlo sličan način kako je postigao i prvi. Nakon slobodnog udarca s desne strane nastala je gužva u kaznenom prostoru Napolija, Seleznjov je uposlio Matheusa koji je do lopte stigao prije vratara Rosatija i pogodio za 2:0.

Uvidjevši da njegova momčad izgleda vrlo bezopasno, Mazzari je u 52. minuti utakmice na teren poslao Pandeva i Cavanija kako bi pokušao doći barem do izjednačenja. Samo pet minuta kasnije Cavani je pogodio vratnicu, a u nastavku napada pokušao je i Insigne, ali je obranio Laštuvka. Juande Ramos tada je u igru uveo i Kalinića, a teren je napustio Seleznjov.

U 63. minuti Kalinić se našao u dobroj prilici, ali je s loptom otišao previše u desno. Pucao je iz teške situacije, a lopta je odsjela na stativi. Minutu kasnije Dnipro je stigao do trećeg pogotka. Giuliano je pucao prvi put, a njegov udarac je obranio Rosati. Loše je na odbijenu loptu reagirala obrana talijanske momčadi pa je lopta ponovno došla do Giuliana koji je iz drugog pokušaja bio precizniji.

U 75. minuti na 3:1 je smanjio Cavani iz kaznenog udarca kojeg je sam izborio. Skrivio ga je Mazuch i pritom zaradio žuti karton. Blizu drugog pogotka Urugvajac je bio u 89. minuti, ali je Laštuvka obranio njegov pokušaj. Rezultatom 3:1 Dnipro je nastavio svoj stopostotni učinak u Europskoj ligi i uvjerljivo drži prvo mjesto u skupini F.

PSV - AIK 1:1 (0:0)
(Lens 80'/ Karikari 61')

Nizozemski PSV nije uspio svladati švedski AIK, nakon dva kola posljednju momčad skupine F bez osvojenog boda. Šveđani su odigrali vrlo dobru utakmicu i osvojili svoj prvi bod u ovogodišnjoj Europskoj ligi, a svih 90 minuta za AIK je branio hrvatski vratar Ivan Turina.

Već u petoj minuti PSV se umalo našao u zaostatku kada je Johansson pogodio stativu. Turinu je također u prvom dijelu spasio okvir gola i to u 20. minuti kada je pucao Strootman. Izjednačeno prvo poluvrijeme završilo je bez golova, a prvi pogodak pao je u 61. minuti. Zabio ga je Kwame Karikari nakon što je nadmudrio protivničku obranu i vratara Tytona.

PSV se nakon primljenog gola dosta mučio i nije uspio stvoriti posebno dobre prilike sve do 80. minute kada je Turina konačno kapitulirao. Mertens je uposlio Lensa, a on loptom prebacio hrvatskog vratara za 1:1. U samoj završnici PSV je mogao i do pobjede, ali nije pronašao put do drugog pogotka. U trećoj minuti sudačke nadoknade žuti karton je zaradio Turina.

Europska liga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Newcastle1:0Club Brugge
Marítimo1:1Bordeaux
1Bordeaux 610:5+513
2Newcastle 67:5+29
3Marítimo 64:6-26
4Club Brugge 66:11-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!