Košarka

Bogdanović s 18 poena vodio Fenerbahče do pobjede u gradskom derbiju protiv Bešiktaša

Igor Šestak • utorak, 06.11.2012.
Bogdanović s 18 poena vodio Fenerbahče do pobjede u gradskom derbiju protiv Bešiktaša
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Četvrto kolo turskog košarkaškog prvenstva donijelo je gradski derbi Fenerbahčea i Bešiktaša. Bio je to okršaj i hrvatskih košarkaša, Bogdanovića i Markote, a iako su obojica ostvarila dobar učinak, više razloga za slavlje imao je Bogdanović. Sjajnim se učinkom u ovom kolu istaknuo i Pašalić, ali je njegov Turk Telekom doživio domaći poraz. Galatasaray je nastavio s pobjedničkim nizom, a prvi poraz u sezoni doživjeli su košarkaši Pinar Karsiyake.

U ponedjeljak je u sklopu četvrtog kola turskog košarkaškog prvenstva odigran veliki derbi glavnog grada između Fenerbahčea i Bešiktaša. Zapažene su uloge odigrali hrvatski košarkaši Bojan Bogdanović i Damir Markota, a pobjedu je rezultatom 83:74 odnio Fenerbahče.

Bešiktaš je bolje započeo gradski derbi i predvođen Christopherom, Vidmarom i Jarrellsom poveo s 10:0. Probudili su se tada i igrači Fenerbahčea te brzo stigli na samo poen zaostatka (17:18), ali su prvu četvrtinu završili u minusu od tri poena. Gosti su tricama Cetina i Markote još jednom ostvarili veću prednost (34:25), a na veliki odmor su odnijeli prednost od pet poena.

Fenerbahčeu je izjednačenje donio Bogdanović ubačajem za 60:60, a treća je četvrtina pripala domaćinima s 29:20 te su u njenoj završnici prvi put došli do vodstva. U posljednjih deset minuta i jedni i drugi su bili prilično neefikasni. Šest minuta prije kraja Fener je vodio sa šest poena prednosti, a do kraja utakmice je uspio stvoriti zalihu od devet poena i ubilježiti svoju četvrtu ovosezonsku pobjedu.

Bogdanović je predvodio svoju momčad u odigranim minutama, ali i poenima. Na parketu je proveo 30 minuta i ubacio 18 poena. Za dva poena je gađao 3/5, a za tri poena odličnih 4/6. Upisao je još i tri skoka te tri asistencije. U momčadi Fenerbahčea još su se istaknuli Andersen sa 17, Onan s 14 te Preldžić s 12 poena i sedam asistencija. Najbolji strijelac Bešiktaša bio je Jarrells s 15 poena, a imao je i pet asistencija. Po 12 poena su ubacili Ozer i Markota. Hrvatski igrač za dva poena je šutirao 3/6, za tri poena 2/4, a prikupio je i odličnih sedam skokova.

Vrh turskog prvenstva zajedno s Fenerbahčeom drži još jedan klub iz Istanbula. Riječ je o Galatasarayu, koji također ima omjer 4-0. U četvrtom kolu Galatasaray je s uvjerljivih 81:62 bio bolji od Olin Edirnea. Najraspoloženiji igrač Galatasaraya u toj pobjedi bio je Ndong Boniface s 20 poena.

Anadolu Efes je bez ozlijeđenog Stanka Baraća u gostima pobijedio Antalyju rezultatom 74:65 uz 21 poen Jordana Farmara. Efes je prvo poluvrijeme završio u zaostatku od osam poena, ali je sjajnom trećom dionicom (22:11) izbio u vodstvo i upisao treću prvenstvenu pobjedu.

Najuvjerljiviju pobjedu kola ostvario je Banvit protiv Ankara Kolejlilera s čak 112:76, a čak je šest igrača Banvita imalo dvoznamenkasti broj poena. Prvi strijelac bio je Kieth Simmons s 20 poena. Banvit ima isti omjer kao i Anadolu Efes (3-1), a nakon prvog poraza u sezoni na tom je učinku i Pinar Karsiyaka. Niti 19 poena Dieblera i Thomasa nije bilo dovoljno Pinaru za pobjedu kod Tofaša. Domaće su do pobjede 95:94 vodili Steven Burtt s 25 i Josh Heytvelt s 24 poena. Tomislav Ružić za Tofaš je odigrao 30 minuta i postigao šest poena.

Još jedan hrvatski igrač briljirao je u ovom kolu, ali njegova momčad nije mogla do pobjede. Turk Telekom je na svom parketu sa 66:77 poražen od Aliage Petkim, a Drago Pašalić predvodio je svoju momčad s čak 24 poena. Za dva poena je šutirao 7/9, a za tri 3/7. Ubilježio je još sedam skokova i dvije asistencije. Goste je do pobjede vodio Francis s 18 poena.

Royal Hali Gaziantep je sa 79:74 nadigrao Mersin za prvu ovosezonsku pobjedu, a Hacettepe je na svom terenu pobijedio Erdemir sa 75:70.

TBL, rezultati četvrtog kola:
Banvit - TED Ankara Kolejliler 112:76
Royal Hali Gaziantep - Mersin 79:74
Galatasaray - Olin Edirne 81:62
Tofaš - Pinar Karsiyaka 95:94
Antalya - Anadolu Efes 65:74
Hacettepe - Erdemir 75:70
Turk Telekom - Aliaga Petkim 66:77
Fenerbahče Ülker - Bešiktaš 83:74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 14:34
    nadam se da je pianigiani uvidio da bojan NIJE igrač za 15-20 minuta. on da bi bio koristan momčadi, da bi trpao suparnički koš mora imati 25+ minuta. ovi današnji treneri zaista pretjeruju s tim 'rotacijama' koje su postale svrha same sebi. odmarati igrače se može i na drugi način. jednu tekmu ti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik