Nogomet

Video: Fascinantni Cavani "okrenuo" preokret Dnipra, Turina sačuvao pobjedu AIK-a nad PSV-om

Ivan Dominik • četvrtak, 08.11.2012.
Video: Fascinantni Cavani "okrenuo" preokret Dnipra, Turina sačuvao pobjedu AIK-a nad PSV-om
Foto: FaH

U skupinama D, E i F bilo je vrlo uzbudljivo i napeto, a u nekim i vrlo efikasno. Najzanimljivije je bilo u Napulju gdje je fantastični Edinson Cavani s četiri pogotka "okrenuo" preokret Dnipra, koji je igrao bez hrvatskih reprezentativaca. Ivan Turina ubilježio je pobjedu nad jakim PSV-om, dok je sjajni Bosanac Vedad Ibišević srušio Dance na Parken stadionu...

Grupa D

Bordeaux - Maritimo 1:0 (1:0)
(Bellion 16')

U svoju utakmicu četvrtog kola Europske lige francuski je Bordeaux ušao vrlo dobro te je relativno rano poveo; u 16. minuti, bivši igrač Manchester Uniteda i Francuz senegalskog podrijetla rođen u povijesnom francuskom gradu Sevresu, David Bellion. On je na ubacivanje Nicolasa Maurice-Belaya glavom zatresao mrežu Portugalaca za, kako se kasnije pokazalo, konačan rezultat poluvremena u kojem je dominirao i postojao samo domaći sastav, koji je imao i pogođenu stativu preko glave stopera Carlosa Henriquea.

Drugo poluvrijeme utakmice provedeno je u nešto slabijem ritmu i smanjenom tempu, ali uz kontrolu utakmice domaćih Žirondinaca. Maritimo je ostao bez šansi i bio je kroz čitav susret potpuno podređen Francuzima, koji se do kraja dvoboja nisu previše namučili za očuvanje minimalnog vodstva, kojim su na kraju i slavili.


Club Brugge - Newcastle 2:2 (2:2)
(Tričkovski 14', Jorgensen 19'/ Anita 42', Ameobi 44')

Fenomenalno i "vatreno" prvo poluvrijeme u jednoj vrhunskoj utakmici priuštile su gledateljima na stadionu Jan Breydel momčadi domaćeg Club Bruggea i engleskog Newcastlea. Na odmor se otišlo rezultatom 2:2, nakon što su Svrake dostigle "minus" od dva pogotka u koje su ih bacili Makedonac Ivan Tričkovski u 14. minuti na dodavanje Ryana Donka te Jesper Jorgensen pet minuta kasnije.

No, pogotkom tamnoputog nizozemskog desnog beka, Vurnona Anite, Svrake smanjuju vodstvo tri minute prije kraja poluvremena, a nedugo zatim krajnjih 2:2 na odmoru postavlja Nigerijac Shola Ameobi na asistenciju svog mlađeg brata, 20-godišnjeg engleskog reprezentativca, Sammyja Ameobija. U drugom poluvremenu se nastavila žustra utakmica, ali bez novih pogodaka te drugi dio sraza nije bio toliko produktivan. Stoga je rezultat s poluvremena ostao i do kraja pa su Belgijci i Englezi remizirali uz 2:2.


Grupa E

Kobenhavn - Stuttgart 0:2 (0:0)
(Ibišević 76', Harnik 90+1')

Interesantan je susret gledan i na Parken stadionu gdje je domaći Kobenhavn dočekao Stuttgart, koji je od starta utakmice silovito krenuo po pobjedu, jer mu je ona jedina igrala za opstanak u Europskoj ligi s obzirom na poziciju u skupini. No, u prvom dijelu susreta pogodaka nije bilo, unatoč velikom broju šansi, jako turbulentnim događajima i dobrom nogometu te odličnim i aktivnim partijama Vedada Ibiševića s jedne i Andreasa Corneliusa s druge, domaće strane.

U drugom se dijelu nastavila vrlo dobra i otvorena utakmica, no bez pogodaka sve do ulaska u samu završnicu dvoboja. A tada se napokon otvorilo bosanskohercegovačkom reprezentativcu, Vedadu Ibiševiću, koji je kroz čitav susret prednjačio po aktivnosti i opasnosti, i koji je na centaršut Arthura Boke glavom donio pobjedu svojoj ekipi. Koju je kasnije, u sučevoj nadoknadi, drugim golom Nijemaca upotpunio Martin Harnik na asistenciju Christiana Gentnera, dok je pobjedom Stuttgart ostao u igri za četvrtfinale Europske lige.


Molde - Steaua 1:2 (0:2)
(Chima Chukwu 56'/ Chipciu 21', Latovlevici 37')

Na samom sjeveru Starog kontinenta norveški je Molde ugostio veliko ime europskog nogometa - rumunjsku Steauu. I nije se dobro proveo. Steaua je već do pauze izgradila vrlo dobro vodstvo od 2:0 za koje su zabijali Alexandru Chipciu i Iasmin Latovlevici, obojica na asistencije Cristiana Tanasea. Steaua je cijelo prvo poluvrijeme dominirala i igrala mnogo bolje od domaćina, čija je pobjednička serija od devet domaćih pobjeda zaredom tada bila vrlo ugrožena.

Takvu igru iz prvog dijela Rumunji su prenijeli i u nastavak, premda se i Molde nešto više "probudio" i zaigrao bolje pa se utakmica i sasvim otvorila. Međutim, ipak je do pogotka prvi stigao domaći sastav koji je zahvaljujući zgoditku Daniela Chima Chukwua smanjio svoj zaostatak. No, to je bilo sve od Norvežana do kraja dvoboja, više nisu uspjeli poentirati i pobjedu je odnio bivši europski prvak iz Bukurešta.

Grupa F

Napoli - Dnipro 4:2 (1:1)
(Cavani 7', 77', 88, 90+3'/ Fedetskiy 33', Zozulja 52')

Vrlo napet dvoboj viđen je u Napulju gdje je karizmatični domaći klub dočekao uvijek neugodni ukrajinski Dnipro, za koji u Italiji nisu u kadru bili Hrvati Ivan Strinić i Nikola Kalinić. Napoli je poveo golom Edinsona Cavanija u sedmoj minuti utakmice, ali je do poluvremena poravnao Artem Fedetskiy, da bi početkom drugog dijela Roman Zozulja napravio preokret i zabio za 2:1 gostiju.

No, "ludoj" utakmici niti tu nije bio kraj jer je novi preokret u posljednjih 15 minuta susreta polučio Napoli, odnosno, točnije rečeno, Cavani. Urugvajac je u samoj završnici susreta, kada su domaći sve bacili u napad, reagirao izvrsno te je zabio hat-trick, a time i utakmicu završio s četiri zgoditka. Za jedan od ključnih, onaj za 3:2 asistirao mu je džoker s klupe, Slovak Marek Hamšik.


AIK Stockholm - PSV Eindhoven 1:0 (1:0)
(Bangura 12')

AIK-u iz Stockholma bivšeg Dinamova vratara Ivana Turine na noge je stigao jaki PSV iz Eindhovena, ali mu, unatoč statusu blagog favorita, u Švedskoj nije dobro išlo. Mohamed Bangura doveo je domaće u vodstvo nakon upošljavanja Celsa Borgesa, Turina je mrežu ostavio sačuvanom te se kraj prvog poluvremena dočekao uz minimalnu prednosti AIK-a.

PSV je, ipak, bio bolja momčad, i u prvom i u drugom poluvremenu s više šansi, ali AIK je imao bolje prilike za gol. Tako je Helgi Danielsson pogodio prečku Nizozemaca u 64. minuti, dok su svi udarci napadača PSV-a, posebno Driesa Mertensa, prolazili bez učinka. Kako je takva situacija ostala na terenu do posljednjeg sučeva zvižduka, tako je i švedski sastav uknjižio i sva tri boda protiv jakog protivnika i to sasvim zasluženo.

Europska liga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Club Brugge2:2Newcastle
Bordeaux1:0Marítimo
1Bordeaux 610:5+513
2Newcastle 67:5+29
3Marítimo 64:6-26
4Club Brugge 66:11-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.11.2012. u 11:12
    Cavani pokazao kakav je igrač, mislim da Napoli da bi konkurirao za vrh Italije treba momčad koja nije toliko dobra ko njen pojedinac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2012. u 02:39
    Pogle golmana Dnipra kod zadnjeg gola, a onda izjavu onog nizozemskog smeća koje je raspalilo da Kelava namjerno loše reagira.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 22:27
    svaka cast napoli samo nema on kvalitetu momcadski gledano da igra za naslovu u italiji;)
    Obrisan korisnik