Nogomet

Video: Athletic pred ispadanjem, Inter i Lyon osigurali prolaz

Branimir Korać • četvrtak, 08.11.2012.
Video: Athletic pred ispadanjem, Inter i Lyon osigurali prolaz
Foto: EPA

Četvrto kolo Europske lige u skupinama G, H i I donijelo je i osiguranje prolaza u sljedeću rundu natjecanja za tri momčadi. Proljeće u Europi doživjet će Lyon, Inter i Rubin, a sve je izglednije da u nokaut fazi neće biti prošlosezonskog finaliste momčadi Athletica...

Skupina G

Sporting - Genk 1:1 (Van Wolfswinkel 64'/Plet 91')

Bez ozlijeđenog Danijela Pranjića Sporting je ugostio na svom travnjaku momčad Genka i tražio pobjedu koja bi mu povećala šanse za prolaz. Nije ju na kraju upisao, morao se zadovoljiti remijem i to primivši izjednačujući pogodak u samoj završnici susreta.

Domaćin je nakon manje od sat vremena igre ostao s desetoricom na travnjaku nakon što je Schaers zaradio drugi žuti karton, međutim unatoč tome stigao je vodstva. Vodeći pogodak postigao je u 64. minuti Nizozemac Van Wolfswinkel odličnim udarcem glavom nakon ubačaja Diega Capela.

Iako nije igrao loše, domaćin nije uspio zadržati prednost. Kada se činilo da će sva tri boda ostati u Lisabonu i da će se situaciju u skupini posve zakomplicirati, Genk je u 91. minuti stigao do poravnanja i to mora se reći zasluženog zahvaljujući pogotku Glynora Pleta na dodavanje Thomasa Buffela.

Unatoč tek remiju, Sporting kao posljednjeplasirani još uvijek ima šanse za prolaz, a Genk kao prvoplasirani nije osigurao prolaz što pokazuje koliko je komplicirana situacija u ovoj skupini.

Basel - Videoton 1:0 (Streller 80')

Baselu je na svom stadionu protiv Videotona nasušno trebala pobjeda kako bi ostao u igri za prolaz dalje. Videoton igra jako dobro ove sezone u Europi i pokazao se kao vrlo čvrst protivnik i u Švicarskoj.

Dugo je Basel lomio otpor Mađara, bio je aktivniji i opasniji, međutim nije mogao pogoditi mrežu dobrog Božovića. Onda je stigla 80. minuta kada Mohamed Salah odlično proigrava Marca Strellera, a ovaj mirno pogađa mrežu gostujućeg gola.

Do kraja susreta Švicarci su uspjeli zadržati stečenu prednost i povećati si šanse za prolaz u nokaut fazu.

Skupina H

Neftči - Rubin 0:1 (Djadjun 16')

Rubin je u skupini H osigurao prolazak dalje pobjedom u gostima kod Neftčija 1:0. Očekivana pobjeda za rusku momčad u susretu u kojem su i jedni i drugi igrali otvoreno, no viđen je samo jedan pogodak. Rubin je dominirao cijelim tijekom susreta, mogao je slaviti i uvjerljivije, ali se na kraju zadovoljio s konačnih 1:0.

Pogodak za goste postigao je glavom u 16. minuti Djadjun na asistenciju Natcha i to je bilo dovoljno. Neftči se ovim porazom oprostio od nadanja u prolazak skupine.

Partizan - Inter 1:3 (Tomić 91'/Palacio 51', 75', Guarin 87')

Partizan nije imao previše izbora. Morao je svladati u Beogradu Inter, u svakoj drugoj kombinaciji nije imao šanse za prolaz. Međutim, bila je to prevelika zadaća za beogradsku momčad.

Inter je do vodstva stigao u 51. minuti. Slično kao i u Milanu, Partizan je propustio veliku priliku pred vratima Handanoviča, uslijedio je napad na drugoj strani i ponovno Rodrigo Palacio zabija za vodstvo Intera.

U 75. minuti sve je riješeno. Ponovno je u središtu pozornosti Rodrigo Palacio koji je još jednom nadmudrio Petrovića i zabio za 2:0 što Inter poput Rubina odvodi u sljedeću rundu natjecanja dok Partizan uz Neftči ostaje bez prolaza.Kod oba pogotka velik dio posla obavio je i Fredy Guarin koji se u 87. minuti uspio upisati i među strijelce. Sve što je Partizan uspio napraviti je smanjiti na konačnih 3:1 pogotkom Tomića u sudačkoj nadoknadi.

Završilo je 3:1 za goste iz Milana koji tako idu dalje dok će Partizan još samo odraditi preostale dvije utakmice u skupini i oprostiti se od Europe. Na gostovanju u Beogradu Marko Livaja je zaigrao od prve minute i na travnjaku bio sve do 76. minute kada ga je zamijenio Antonio Cassano.

Skupina I

Hapoel Kiryat Shmona - Sparta Prag 1:1 (Taševski 3'/Kweuke 24')

U nezavidnoj situaciji bio je Hapoel koji nikako nije smio izgubiti na svom terenu protiv Sparte. Pobjeda bi mu dobro došla, približio bi se tako Česima, međutim na kraju je uspio izvući tek remi.

Hapoel je stigao do vodstva već u trećoj minuti kada je László Lencse odlično proigrao Taševskog koji šalje loptu iza leđa Tomáša Vaclíka. Nisu domaćini uspjeli zadržati tu prednost na duže vrijeme, već u 24. minuti Sparta je došla do poravnanja pogotkom Leonarda Kweukea i to lijepim udarcem iz daljine.

Završilo je bez pobjednika 1:1 što Sparte daje dobre šanse za prolazak skupine. Manuel Pamić nije bio među kandidatima za nastup zbog ozljede.

Athletic Bilbao - Lyon 2:3 (Herrera 48', Aduriz 55'-11m/Gomis 22', Gourcuff 45', Lacazette 63')

Athleticu je igrala samo pobjeda protiv Lyona i od samog početka susreta momčad Marcela Bielse je krenula po sva tri boda. Malo je nedostajalo da domaćin već u prvih deset minuta dođe do vodstva nakon što je poslije nespretne reakcije obrane Lyona lopta pogodila vratnicu.

Iako je Bilbao izgledao opasnije, Lyon je stigao do vodstva. Prekid s desne strane je izveo Gourcuff, lopta je prošla kroz peterac domaćina, glavom ju je zakačio Bafetimbi Gomis i pogodio mrežu za vodstvo gostiju u 22. minuti. Nakon primljenog pogotka Athletic je nastavio napadati, obrana Lyona je bila na mukama, ali do poluvremena pogodaka više nije bilo. A moglo je biti da Vercoutre nije bio raspoložen, da je bilo malo više preciznosti kod De Marcosa, Iraole, Gurpegija, realno po šansama, domaćin je već do odmora trebao imati prednost na svojoj strani.

Kako to obično bude, nakon silnih promašaja stigla je kazna. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Lyon slaže dobru kontru, Gomisov pokušaj jedva brani Iraizoz, međutim lopta se odbija do Gourcuffa koji s ruba 16 metara zabija za velikih 2:0.

Odmah na startu drugog dijela Athletic dolazi do smanjenja zaostatka. U 48. minuti Ander Herrera nakon gužve u kaznenom prostoru smanjuje nakon čega slijede burni prosvjedi igrača Lyona i to čini se opravdani zbog prekršaja nad Vercoutreu.

U 54. minuti domaćin se potpuno vraća u utakmicu. Gonalons je skrivio kazneni udarac koji Aduriz pretvara u pogodak za vraćanje nade za domaćina. Niti deset minuta kasnije Lyon vraća prednost na svoju stranu. Pogriješio je Muniain, Fofana je stigao do lopte i odlično proigrao Lacazettea koji zabija za 3:2.

Do kraja susreta nije bilo promjena, Francuzi su zadržali prednost i prošli u nokaut fazu dok je Athletic daleko od prolaza. Dejan Lovren je u dresu Lyona odradio svih 90 minuta i zaradio žuti karton u 53. minuti.

Europska liga, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Basel1:0MOL Fehervar
Sporting1:1Genk
1Genk 69:4+512
2Basel 67:4+39
3MOL Fehervar 66:8-26
4Sporting 64:10-65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 17:16
    očekivano od Intera i Lyona. Mislim da bi oni mogli igrati u finalu EL-a
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2012. u 11:05
    Hahaha :) Forza Inter, ali budimo realno tek sada počinje natjecanje kad se ukljače 3. plasirani iz LP
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 23:50
    najprije dinamo izgubi prekjučer a sad i partizan,franjo tuđman se okreće u grobu
    Obrisan korisnik