Košarka

Cedevita pred teškom zadaćom, dolazi Žalgiris u velikoj formi

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 15.11.2012.
Cedevita pred teškom zadaćom, dolazi Žalgiris u velikoj formi
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U šestom kolu skupine C Eurolige Cedevita dočekuje Žalgiris. Jedina neporažena momčad u dosadašnjem dijelu natjecanja u ovoj skupini igra u velikoj formi i pred Cedevitom je izuzetno teška zadaća...

Najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela Eurolige je svakako momčad Žalgirisa. Ne iz razloga što je na vrhu skupine C već iz razloga što je pokazala nevjerojatnu lakoću pobjeđivanja i to na vrlo teškim gostovanjima. Dalo bi se raspravljati o slabijem ulasku u sezonu Olympiakosa i Caje Laboral, ali na gostovanjima kod njih baš nikome nije lako doći do pobjede.

Takav Žalgiris koji je deklasirao većinu svojih protivnika dolazi u Zagreb s omjerom 5-0 i svojim najboljim startom otkako se igra ovo elitno natjecanje.

Cedevita se na startu Eurolige upoznala sa Žalgirisovom snagom. Na gostovanju u Kaunasu ubilježila je visok poraz 90:62 u susretu u kojem je odigrala baš suprotno od onog kako se treba igrati protiv sjajnih Litavaca. Tamo je nedostajalo agresivnosti, obrana je bila vrlo loša, nije spriječena brza tranzicija i domaćin je došao do velikog broja laganih poena.

Da bi se spriječilo ponavljanje litavskog scenarija, to su prvi preduvjeti koji se moraju ispuniti. Cedevita će morati biti puno agresivnija i ne smije dopustiti Litavcima lake poene iz kontre, dakle broj izgubljenih lopti se mora svesti na minimum.

Joan Plaza, trener Žalgirisa: "Ako Cedevita želi proći dalje, mora dobivati domaće utakmice i zato očekujem tešku utakmicu. Puno su napredovali od našeg posljednjeg susreta prije pet tjedana i očekujemo daleko težu utakmicu. U momčadi je i Marko Tomas koji će nam sigurno otežati posao, a i Mickael Gelabale i Marques Green su bolji nego što su bili na početku sezone. Faktor iznenađenja kod nas više ne postoji, sada smo jedna od tri neporažene momčadi i svi nas drugačije gledaju. Ako u utakmicu uđemo na pravi način, imat ćemo šansu osigurati prolaz u Top 16 već u ovoj utakmici. Igrači moraju shvatiti da ne igraju protiv posljednjeplasirane momčadi u skupini već protiv opasnog protivnika i sve će biti lakše."

"Uništili su nas u prvoj utakmici. Moramo se boriti, igrati vrlo čvrsto i posebno dobro odraditi posao u obrani. Obrana je ključ svega, moramo ponoviti sve ono dobro iz susreta protiv Caje Laboral", rekao je uoči susreta Miro Bilan kojeg nije bilo u tom prvom dvoboju.

Opasni Litavci u Zagreb dolaze nakon neočekivanog poraza u VTB ligi protiv VEF Rige što je jedan od rijetkih kikseva ove sezone. Ostale susrete su odradili manje-više na najvišoj razini i takvi žele biti i u Zagrebu.

"Taj poraz se neće osjetiti, svaki pobjednički niz mora doći kraju i možda i bolje da smo ga doživjeli u Rigi nego u Euroligi. Ne treba previše miješati našu prvu utakmicu s Cedevitom i ovu. Pobijedili smo s visokom prednosti, međutim igrali smo na svom parketu dok je za Cedevitu to bila prva utakmica u klupskoj povijesti u Euroligi. Sada Cedevita igra bolje, igra na svom parketu i bit će puno teže", smatra Darjuš Lavrinovič.

Upravo braća Lavrinovič zajedno s Markom Popovićem i Pauliusom Jankunasom bili su najzaslužniji za pobjedu Žalgirisa u tom prvom dvoboju. Popović je ubacio tri trice i podijelio pet asistencije, a zanimljivo je da je hrvatski reprezentativac od posljednje 41 utakmice u Euroligi na njih čak 40 ubacio barem jednu tricu.

Da je u odličnoj formi pokazao je i u prošlom euroligaškom susretu u kojem je Žalgiris u gostima svladao Anadolu Efes u Istanbulu uz Popovićevih 7/10 za tricu. Opasnost ne prijeti samo od njega, niz je tu igrača koji imaju visoku kvalitetu, igrača poput Lavrinoviča, Dardena, Jankunasa, Lafayettea, Kaukenasa, što posebno naglašava i Božo Maljković.

"Žalgiris u svom sastavu ima najbolje litavske igrače i sjajne strance. Bit će to vrlo teška utakmica za nas, Žalgiris je bolji od nas u svakom aspektu igre. No kako smo naglasili na početku sezone, nećemo gledati tko je na suprotnoj strani već ćemo se fokusirati na našu igru i pokušati napraviti što više."

U odnosu na prvu utakmicu ova dva protivnika, Cedevita će biti jača za Marka Tomasa i Miru Bilana, kako iz Žalgirisa i naglašavaju momčad je uigranija i bolja i pokazala je protiv Caje Laboral napredak. No oscilacije u igri su još uvijek ogromne i teško je procijeniti u kakvom izdanju će se pojaviti igrači Cedevite u ovom susretu.

U svakom slučaju, ukoliko žele ostati u igri za prolaz, morat će slaviti protiv dosad neporaženog Žalgirisa. Poraz bi vjerojatno značio i oproštaj od nadanja u prolaz u drugi krug stoga u Cedeviti i nemaju previše izbora.

Dvoboj je na rasporedu u Domu Dražena Petrovića od 20 sati i 30 minuta.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Cedevita108:106 *Žalgiris
Anadolu Efes77:71Armani Milano
Baskonia72:89Olympiakos
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Cedevita108:106 *Žalgiris
Anadolu Efes77:71Armani Milano
Baskonia72:89Olympiakos
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 16:16
    žalgiris je prije svega ISKUSNA momčad....brača lavrinović, kaukenas, jankunas i pop skupa imaju valjda preko 500 euroligaških tekmi! a ni ostali igrači nisu neiskusni. uz to imaju talent, igraju brzo, imaju izvrsnog trenera. stvarno su nakon dosta godina lutanja posložili momčad za F4! teško će ih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik