Košarka

Nakon dva produžetka Cedevita napravila ono što nisu uspjeli Efes, Caja i Olympiakos!

Branimir Korać • četvrtak, 15.11.2012.
Nakon dva produžetka Cedevita napravila ono što nisu uspjeli Efes, Caja i Olympiakos!
Foto: FaH

Košarkaši Cedevite upisali su veliku pobjedu u šestom kolu skupine C Eurolige. U Domu Dražena Petrovića poražen je Žalgiris koji je bio jedina momčad sa stopostotnim učinkom u skupini. Dva produžetka trebala su hrvatskom predstavniku za konačnih 108:106 nakon 50 minuta velike borbe...

Velika večer Cedevite u Domu Dražena Petrovića! U goste je stigao Žalgiris, momčad koja igra sjajnu košarku i koja je odnijela pobjede s gostovanja kod Olympiakosa, Caje Laboral i Anadolu Efesa, međutim Dom Dražena Petrovića je ostao neosvojiv. Cedevita je u sjajnom susretu nakon dva produžetka odnijela ogromnu pobjedu 108:106.

Momčad Bože Maljkovića je dosta dobro otvorila utakmicu, posebno u napadu gdje je odličan posao odrađivao Mickael Gelabale. Sve do posljednje dvije minute prve dionice domaćin je bio u rezultatskom egalu, a onda su uslijedile neke nepotrebne pogreške i Žalgiris se po prvi put odvojio na 26:17.

Prva četvrtina završila je vodstvom Žalgirisa 28:17 nakon što su Litavci u završnici serijom 12:2 kaznili sve pogreške domaćina kojih je bilo prilično puno. Sve dobro što su igrači Cedevite napravili u prvih sedam-osam minuta brzo su prosuli i Žalgiris je lakše nego što je očekivao došao do velike prednosti.

U drugoj dionici Cedevita je zaigrala angažiranije u obrani i Žalgiris je imao dosta više problema. Serijom 9:2 sredinom druge četvrtine Cedevita je uspjela smanjiti zaostatak na 35:32, zatim je Šuput spustio na 38:37, a Wright s linije slobodnih bacanja 44 sekundi prije poluvremena doveo Cedevitu do prvog vodstva u drugoj dionici 39:38.

Goste izdalo najjače oružje

U dosadašnjem dijelu Eurolige igru Žalgirisa su obilježili čvrsta i agresivna obrana te odličan vanjski šut. Ovaj put niti jedan uvjet nije bio ispunjen, posebno u drugom poluvremenu obrana na vanjskim igračima Cedevite nije bila dobra, a šuterski su gosti potpuno podbacili. Za tricu su šutirali tek 5/21, a osim toga promašivali su i slobodna bacanja onda kada se rezultat lomio.

Na poluvrijeme se otišlo s minimalnom prednosti Žalgirisa 40:39 i Cedevita je mogla biti vrlo zadovoljna s tim rezultatom. Posebno dobro prvih 20 minuta odradili su Gelabale i Šuput kojem očito odgovara Žalgiris jer je i najbolju euroligašku utakmicu odigrao upravo protiv Žalgirisa i to dok je nosio dres Bamberga. Cedevitu su u utakmicu vratili bolja obrana i bolja kontrola lopte, nisu ponavljali početničke pogreške u vođenju i izvođenju lopte i situacija na parketu se promijenila.

Početak drugog poluvremena je bio nakratko u znaku gostiju, no neprimjetni u prvih 20 minuta Wright i Green serijom 8:0 vraćaju Cedevitu u utakmicu i donose joj vodstvo 49:46.

Nastavila je Cedevita s dobrom igrom, prvenstveno u obrani, te je uspjela sredinom treće dionice nakon dobre reakcije raspoloženog Gelabalea doći do najviših 56:50.

Do kraja treće četvrtine Cedevita je uspješno kontrolirala rezultat i nije dozvolila gostima da kreiraju neku seriju koja bi donijela preokret. Treća dionica je završila s prednosti Cedevite 63:60, a Žalgiris je sa sirenom promašio tricu za poravnanje kada je otvoren šut propustio realizirati Darjuš Lavrinovič.

Nije bilo pomaka na bolje po Žalgiris niti u posljednjoj dionici. Dobrom igrom u drugoj i trećoj četvrtini Cedevitini igrači su dobili samopouzdanje, igrali su sve bolje i u posljednjoj dionici se brzo vratili na šest poena prednosti.

Pet minuta prije kraja susreta pojavila se prilika za domaćina da prelomi utakmicu u potpunosti na svoju stranu, imala je Cedevita 76:70 i napad, međutim Wright je isforsirao šut i nije pogodio. Tek nešto više od minute kasnije Žalgiris je bio na 76:75, a dvije minute prije kraja ubačajima Lavrinoviča s linije slobodnih bacanja gosti poravnavaju na 80:80.

Wright i Ilievski proradili u pravo vrijeme

Prvo poluvrijeme Braceya Wrighta bilo je za zaborav. Američki šuter nije pokazao baš ništa, no što je susret više odmicao, tako je postajao sve opasniji. Uostalom, njegova trica je donijela Cedeviti prvi produžetak, a u drugom produžetku je zabio važnu tricu za 106:106. S druge strane Ilievski je loše krenuo, ali i on se s vremenom sve više dizao i uz Wrighta i briljantnog Gelabalea bio čovjek odluke.

U završnici s velikim ulozima obje momčadi promašuju i teško dolaze do čiste prilike za realizaciju, a nakon kraće suše što se tiče poena, Jankunas s linije slobodnih bacanja 49 sekundi do kraja dovodi Žalgiris u vodstvo 81:80. Drugo bacanje je promašio, no Žalgiris uzima skok u napadu i na isteku napada, 24 sekunde prije kraja Tomas radi faul na trici na Dardenu. Međutim Darden ubacuje samo treće bacanje i Žalgiris uoči napada Cedevite ima prednost 82:80, a mogao je riješiti utakmicu.

Cedevita je krenula u brzu realizaciju, Wright je otišao u prodor, međutim nije išao na obruč već je pronašao Sutona koji 19 sekundi prije kraja poravnava na 82:82. Na drugoj strani Ilievski radi brzi prekršaj, no Popović ubacuje tek jedno bacanje 16 sekundi prije kraja za 83:82.

Međutim kod izvođenja lopte Tomas griješi, Popović krade loptu i ovaj put ubacuje oba bacanja za 85:82 11 sekundi prije kraja. U posljednjem napadu Cedevite Wright se diže preko neodlučnog Dardena i sprema tricu za poravnanje tri sekunde prije kraja susreta. Gosti uzimaju minutu odmora nakon čega tragičar susreta Tremmell Darden kod izvođenja lopte griješi, Cedevita uzima loptu i odlazi se u produžetak.

U produžetku su se momčadi cijelo vrijeme izmjenjivale u minimalnom vodstvu i čekala se pogreška koja će odlučiti utakmicu. U posljednjoj minuti, na ulasku u nju, Tomas je izgubio loptu, a na drugoj strani Jankunas ubacuje za prvo osjetnije vodstvo Žalgirisa u produžetku, 96:93. Zatim Wright ne pogađa, a Darden podiže na 97:93. Nadu Cedeviti dalekometnom tricom je vratio Ilievski 12 sekundi prije kraja. Nakon prekršaja nad Popovićem, hrvatski reprezentativac ponovno nema mirnu ruku i ubacuje jedno bacanje, Wright pokušava ubaciti za pobjedu, promašuje, ali priskače Gelabale i 2.2 sekunde do kraja poravnava na 100:100. U posljednjem napadu odgovornost na sebe preuzima Popović, ali ne ubacuje i odlazi se u drugi produžetak.

U drugom produžetku nastavio je s dobrom igrom Vlado Ilievski koji je loše krenuo, ali što se susret više bližio kraju, to je igrao bolje. Na kraju je njegova trica vratila Cedevitu u igru na 104:103, Wright je novom tricom poravnao na 106:106 da bi Ilievski s linije slobodnih bacanja donio Cedeviti 108:106. U posljednjem napadu Jaaber je probao donijeti pobjedu gostima, ali nije pogodio i započelo je zasluženo veliko slavlje u Domu Dražena Petrovića!

U ovakvoj večeri Cedevite svi su zaslužili čestitke, no posebno treba istaknuti Mickaela Gelabalea koji je na terenu proveo čak 44 minute i ubacio 23 poena te uhvatio deset skokova. Bracey Wright je dodao 20 poena, Predrag Šuput 18, a Vlado Ilievski 16 i to sve u vrlo važnim trenucima. Kod gostiju Darjuš Lavrinovič je ubacio 24 poena, Marko Popović 19, a Jankunas i Kaukenas po 15. Mario Delaš je za sedam minuta ostao bez poena.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Cedevita108:106 *Žalgiris
Anadolu Efes77:71Armani Milano
Baskonia72:89Olympiakos
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 13:45
    Na žutom a pogotovo na zelenom sektoru se pojavili ljudi !!! Nadam se da če protiv EFESA I OLYMPIAKOSA biti puna dvorana . Zaslužili su!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 10:23
    Cestitke Cedeviti na velikoj pobjedi a jos vise na odlicnoj borbi i ne odustajanju do kraja! Da nije bilo nekih gluposti u zadnjim minutama mogli su to dobit i u regularnom dijelu ali ovak je ispalo jos i slađe!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 09:17
    stvarno veliko iznenađenje! ključ je relativno mala minutaža andrića, neigranje baždarića, 'pripitomljeni' wright i vjera u vlastite mogućnosti, koju božu očito polako usađuje u igrače cede.kako je netko dobro primjetio....nigdje nema naših igrača....francz 23p, amer 20, srbin 16, makedonac... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 08:30
    imaju kapacitet, konačno da su stekli i inat !
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 07:43
    http://www.youtube.com/watch?v=_kumzPI5OR8
    Obrisan korisnik