Nogomet

Genk osigurao prolaz, Basel nastavio agoniju Pranjićeva Sportinga

Damir Žbulj • četvrtak, 22.11.2012.
Genk osigurao prolaz, Basel nastavio agoniju Pranjićeva Sportinga
Foto: EPA

Odigrane su gotovo sve utakmice u skupinama G i I Europske lige. Basel je 'razbio' lisabonski Sporting u kojem je Pranjić odigrao čitav susret, Genk je slavio u Mađarskoj kod Videotona, dok su praška Sparta i Lyon odigrali bez pobjednika 1:1. Pamić je na terenu proveo svih 90 minuta, dok Lovren nije niti doputovao u Prag. Hapoel Kiryat Shmona i Athletic Bilbao nisu odigrali svoj susret, koji je zbog sigurnosne situacije u Izraelu odgođen...

Skupina G

Basel - Sporting 3:0 (1:0)
Schär 23', Stocker 66', David Degen 71'

Nastavlja se ovosezonska kalvarija lisabonskog Sportinga pa tako i bivšeg hrvatskog reprezentativca Danijela Pranjića, koji je ovaj dvoboj Europske lige započeo od prve minute na poziciji lijevog krila.

Basel je pobjedom mogao izbaciti Sporting iz kombinacija za prolazak skupini i osigurati veliku šansu da u posljednjem kolu kod Genka potvrdi 'proljeće u Europi'.

Postavili su se napadački od prve minute, što im se obilato isplatilo protiv nesigurnog protivnika. U otvaranju su se kod domaćih istaknuli braća blizanci Philipp i David Degen, s dvije jako lijepe prigode, ali je s druge strane pokušao i Pranjić, no samo za pozitivnu statistiku vratara Basela Sommera.

Švicarci su do vodstva stigli u 23. minuti, nakon kornera legende kluba 33-godišnjeg Alexandera Freia, najbolje se u kaznenom prostoru snašao Schär.

Iako se igralo napadački, nije bilo novih pogodaka sve do 66. minute. Nakon što je u 58. minuti 'pocrvenio' Baselov Cabral očekivalo se kako će gosti iskoristiti brojčanu prednost, no, lopta je iz mreže do kraja dvoboja u dva navrata morao vaditi Rui Patricio.

Odličnu akciju sa Salahom u 66. minuti je u pogodak pretvorio Stocker da bi u 71. minuti veliku pobjedu švicarskog sastava potvrdio David Degen, nakon brzinske kontre u kojoj su sudjelovali vratar Sommer, asistent kod prvog pogotka Salah.

Videoton - Genk 0:1 (0:1)
Barda 19'

Genk je mogao pobjedom osigurati nastavak natjecanja u Europskoj ligi, a upravo su to i ostvarili nakon minimalnog slavlja u Mađarskoj kod Videotona.

Domaćin je dominirao u pokušajima prema protivničkim vratima, ali Belgijci su u 19. minuti stigli do pogotka, koji je na kraju bio i odlučujući.

Gorius je ubacio iz kornera, a Barda je bio precizan. U posljednjem kolu Videoton gostuje kod Sportinga te se uz pobjedu mora nadati negativnom rezultatu Basela kako bi završio na drugoj poziciji.

Skupina I

Sparta Prag - Lyon 1:1 (0:0)
Husbauer 53' /Benzia 46'

Mogao je to biti 'obračun' Manuela Pamića u dresu Sparte i Dejana Lovrena u dresu Lyona, no reprezentativac na privremenom radu u Francuskoj nije se našao u sastavu koji je doputovao u Prag.

Pamić je standardno zauzeo poziciju u posljednjoj liniji, a odigrao je svih 90 minuta.

Dvoboj je završen bez pobjednika, a nakon što su mreže mirovale u prvom dijelu, odmah početkom nastavka, na asistenciju Gourcuffa u strijelce se upisao Benzia .

na konačnih 1:1 samo sedam minuta kasnije poravnao je Husbauer

U posljednjem kolu Lyon će ugostiti izraelski Hapoel, dok će Sparta gostovati kod Athletica.

Hapoel Kiryat Shmona - Athletic Bilbao

Utakmica koja se trebala odigrati u Izraelu odgođena je zbog sigurnosno-političkih razloga. Još u srijedu je na hitnom sastanku nadležnih tijela Uefe donesena odluka o neigranju.

Prema prvim informacijama, susret bi trebao biti odigran za tjedan dana, točnije 29 . studenog.

Predsjednik baskijskog kluba Josu Urrutia izjavio je kako nakon eksplozije bombe u autobusu u srijedu Tel Avivu u ovom trenutku "nitko im ne može garantirati potpunu sigurnost".

Europska liga, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

MOL Fehervar0:1Genk
Basel3:0Sporting
1Genk 69:4+512
2Basel 67:4+39
3MOL Fehervar 66:8-26
4Sporting 64:10-65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!