Nogomet

Video: Liverpool prošao minimalnom pobjedom u Udinama, Young Boysima nedovoljno deset bodova

Josip Piršljin • četvrtak, 06.12.2012.
Video: Liverpool prošao minimalnom pobjedom u Udinama, Young Boysima nedovoljno deset bodova
Foto: EPA

Peterostruki prvak Europe Liverpool uspio je proći teško gostovanje u Italiji i minimalnom pobjedom osigurati šesnaestinu finala Europske lige. Iako je imao isti broj bodova kao i Englezi i Rusi, švicarski Young Boys ispada iz natjecanja. U skupini B Viktoria je pobijedila branitelja naslova Atletico, a u skupini C Fenerbahče je na domaćem terenu izgubio s 3:0.

Skupina A

Udinese - Liverpool 0:1
(Henderson 23')

Engleski je predstavnik u ovom natjecanju na vrlo dramatičan način izborio prolaz u drugi krug. Liverpoolu je trebala pobjeda u Udinama kako bi završio na drugom mjestu ispred Young Boysa u čemu je i uspio, ali navijači Redsa morali su strahovati sve do posljednjeg sučevog zvižduka. Gol vrijedan pobjede i šesnaestine finala djelo je Hendersona.

Brendan Rodgers je na teren stadiona Friuli izveo dosta jaku postavu s očitom namjerom da nadjača "žilave" Talijane. U 23. minuti Englezi su uspjeli prvi doći go gola, strijelac je bio Henderson, a kasnije će se pokazati da je taj pogodak bio presudan. Pred kraj prvog dijela odličnu je priliku propustio Suso, a Udinese je mogao izjednačiti na samom završetku. Di Natale je bio u dobroj poziciji da izbaci Liverpool, ali udarac mu je bio previsok. Od 79. minuti domaći su igrali bez isključenog Pasqualea.

Young Boys - Anži 3:1
(Zarate 38', Costanzo 52', Gonzalez 90'/Ahmedov 45')

Švicarska je momčad tražila pobjedu i kiks Liverpoola kako bi prošla skupinu. Svoj dio Young Boysi su odradili vrlo uspješno, no zakazala je pomoć koju su očekivali od Udinesea. Na kraju su prve tri momčadi u ovoj grupi imale deset bodova, a zbog bolje gol-razlike u drugi krug putuju Liverpool i Anži koji je izgubio s 3:1.

Švicarci su odlučili dati sve od sebe kako bi prošli dalje. Na teškom terenu kojeg je zameo snijeg u vodstvo su došli nakon zbrke u šesnaestercu, a strijelac je bio Zarate. Anži je izjednačio golom Ahmedova poslije lijepe akcije, a početkom nastavka Young Boysi ponovno vode. Sjajno je volejem pogodio Costanzo, a pitanje pobjednika riješio je Gonzalez. Ipak, nije bilo dovoljno za prolaz.

Skupina B

Hapoel Tel Aviv - Academica 2:0
(Maree 56', Maman 80')

U skupini B sve je bilo riješeno još prije. U zadnjem, šestom kolu snage su odmjerile momčadi koje će ispasti i one koje prolaze u drugi krug. Hapoel i Academica su se oprostili od Europske lige, no u međusobnom dvoboju htjeli su pobijediti i na pozitivan način završiti europsku sezonu.

Izraelci su uspjeli pobijediti s 2:0 što im je bio prvi trobod u skupini, ali nedovoljno da se maknu s posljednjeg mjesta. U prvom poluvremenu nije bilo golova, a početkom nastavka Maree je bio precizan za 1:0 u Tel-Avivu. Konačni rezultat postavio je deset minuta prije kraja Maman, te je portugalska momčad upisala treći poraz u ovoj grupi.

Viktoria - Atletico Madrid 1:0
(Prochazka 26')

Nakon poraza u gradskom derbiju od Reala, madridski Atletico izgubio je i posljednji susret u skupini Europske lige. To ga je koštalo prvog mjesta, ali Španjolci i dalje prolaze među 32 najbolja kluba u ovom natjecanju. Viktoria je minimalno svladala prošlogodišnjeg pobjednika i s velikim optimizmom dočekuje ždrijeb šesnaestine finala.

Diego Simeone mogao je odmoriti nekoliko važnijih igrača za susret u Plzenu na Doosan Areni. U napad je stavio Adriana i Diega Costu, Falcao nije bio niti na klupi. Češka momčad do vodstva je došla u 26. minuti preko Prochazke i nije ga ispuštala do kraja. U sudačkoj nadoknadi Diego Costa je zaradio crveni karton.

Skupina C

AEL Limassol - Marseille 3:0
(Orlando Sa 41', Edmar Silva 79', Dossa Junior 82')

Marseille je na Cipru imao nekakve šanse da izbori drugo mjesto u skupini ispred Borussije Mönchengladbach, no Francuzi su prikazali vrlo loš nogomet protiv domaćeg AEL-a koji je upisao prvu pobjedu, i to s 3:0. No, čak i da su pobijedili, igrači Eliea Baupa ne bi prošli dalje jer je Borussia istim rezultatom svladala Fenerbahče u Turskoj.

Utakmicu u Strovolosu obilježio je Brazilac Edmar Silva s dvije asistencije i pogotkom. Promjene rezultata nije bilo do 41. minute, a tada je Portugalac Orlando Sa donio AEL-u 1:0. Do novog gola čekalo se do 79. minute kada je precizan bio Edmar Silva, a samo tri minute kasnije konačan udarac Marseilleu zadao je Dossa Junior, jedan od samo tri Ciprana u početnoj postavi kluba iz Limassola.

Fenerbahče - Borussia M. 0:3
(Cigerci 23', Hanke (11m) 28', De Jong 79')

S obzirom kako je već prije osigurao prolaz u šesnaestinu finala Europske lige Fenerbahče je igrao opuštenije protiv Borussije iz Mönchengladbacha. To je rezultiralo visokim porazom Turaka od 3:0 čemu se vjerojatno nisu nadali niti Nijemci. Time su definitivno potvrdili drugo mjesto koje je ugrožavao Marseille, ali Francuzi su kiksali u zadnjem kolu.

Igrači Luciena Favrea ozbiljno su pristupili utakmici, a do vodstva su došli u 23. minuti kada je asistenciju Mlape iskoristio Cigerci. Gosti su na stadionu Sükrü Saracoglu vrlo brzo povisili svoju prednost kada je jedanaesterac realizirao Hanke. Istanbulski je klub pokušao barem smanjiti poraz, ali desetak minuta prije kraja Borussia je zabila novi gol preko Luuka de Jonga koji je ušao kao zamjena.

Europska liga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Young Boys3:1Anži Mahačkala
Udinese0:1Liverpool
1Liverpool 611:9+210
2Anži Mahačkala 67:5+210
3Young Boys 614:13+110
4Udinese 67:12-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.12.2012. u 22:36
    Marseille je ispao jos i prije zadnjeg kola,zbog losijeg medjusobnog omjera sa borussiom.
    Obrisan korisnik