Rukomet

Ivan Pešić: "Vjerujem kako će za mene biti još prilike u reprezentaciji"

Razgovarao: Damir Žbulj • srijeda, 26.12.2012.
Ivan Pešić: "Vjerujem kako će za mene biti još prilike u reprezentaciji"

Rukometaši Maribora uspješno su zaključili polusezonu. Proteklog vikenda slavili su na gostovanju kod Ribnice i tako učvrstili svoju četvrtu poziciju u slovenskom prvenstvu, iza dva sudionika Lige prvaka, Gorenja iz Velenja i Celja Pivovarne Laško te Cimosa iz Kopra, koji se poput Mariborčana također plasirao u skupine Kupa EHF. Za jako dobre rezultate važan je i doprinos četvorice hrvatskih rukometaša koji su u Mariboru na privremenom radu, a odličnim partijama pažnju na sebe je skrenuo i Nikola Špelić, koji je zaslužio mjesto na širem spisku izbornika hrvatske rukometne reprezentacije Slavka Goluže.

Hrvatskim ljubiteljima rukometa sigurno su zanimljive vijesti iz Maribora, gdje čak četvorica hrvatskih rukometaša daje svoj doprinos dobrim rezultatima, što u tamošnjem slovenskom prvenstvu, što na europskoj sceni, u natjecanju u Kupu EHF-a.

Već standardnom trojcu Nikoli Špeliću, Mati Svalini i Marku Tarabochiji pred početak ove sezone priključio se i donedavni Zagrebaš, vratar Ivan Pešić, koji je odmah pokazao kako će biti veliko pojačanje za klub.

Svojim dobrim ovosezonskom partijama na poziciji lijevog vanjskog iskazao se i mladi 21-godišnji Nikola Špelić, koji se tako okolnim putem probio do šireg reprezentativnog spiska izbornika Slavka Goluže za nadolazeće pripreme za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj.

Maribor je ovu kalendarsko godinu zaključio na stabilnoj četvrtoj poziciji slovenskog prvenstva, iza trenutno vodećeg trojca Gorenja, Celja i Cimosa te je u dobroj poziciji pred nastavak sezone i doigravanje.

Na europskoj sceni Mariborčani mogu također biti izuzetno zadovoljni postignutim rezultatom. Nakon tri uvodna kola, gdje im je jedna od prepreka bila i sisačka Siscia, plasirali su se u skupine Kupa EHF-a. Nalaze se u atraktivnoj grupi, ali ne bez izgleda za prolaz u četvrtinu finala. Za jedno od prva dva mjesta nadmetat će se s poljskom Orlen Wislom iz Plocka Marina Šege, donedavnog Pešićeva suigrača iz Zagreba, s norveškim Elverumom, gdje se skrasio još jedan hrvatski vratar, Goran Rajković te s danskim Team Tvis Holstebrom.

Pešić: "Drago mi je što ću vidjeti Šegu"

Nakon tri sezone provedenih u Zagrebu, 23-godišnji Ivan Pešić odlučio se promjenu sredine, a novi klub našao je u susjedstvu, u ambicioznom slovenskom Mariboru. Branio je odlično ove polusezone, često s dvoznamenkastim brojem uspješno zaustavljenih protivničkih udaraca.

Izgleda kako se jako dobro priviknuo na novu sredinu, a u kratkom razgovoru za Sportnet ovako je analizirao obavljeni posao: Nakon pobjede nad Ribnicom u posljednjem ovogodišnjem kolu može se reći kako je ove sezone dosta dobro prošla. Osim jedino kiksa na početku sezone protiv Trebnja."

Pešić će u europskom natjecanju snage odmjeriti s donedavnim suigračem, jer u poljskoj Wisli odlično brani i Marin Šego: "Ostvarili smo plasman i u skupine Kupa EHF-a, što nam je bio europski cilj na početku sezone. Našli smo se u solidnoj skupini i nadamo se što boljem plasmanu. Mislim da je poljska Wisla ipak favorit u grupi, a drago mi je što ću vidjeti Šegu i našeg trenera vratara Bojića od prošle sezone."

Iako Ivan Pešić već ima reprezentativnog iskustva i izuzetno dobru jesen iza sebe, poziv za okupljanje nacionalne selekcije na pripreme za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj je izostao. Međutim mladi vratar svjestan je kako će u budućnosti biti prilike i za njegove usluge: "Što se tiče moje forme i predstava u Mariboru, ja sam jako zadovoljan cijelom polusezonom. Odradio sam ju na visokoj razini, a mislim kako mogu biti još bolji."

"Što se tiče reprezentacije, ja treniram, dobro branim u klubu, a na izborniku je odluka o pozivu. No, vjerujem kako će biti još prilike za mene."

Tarabochia: "Siguran sam da će mladi igrači opravdati poziv u reprezentaciju"

Marko Tarabochia još je jedan bivši Zagrebaš koji je za svoj rukometni put izabrao Maribor, a 24-godišnjak je u ovu sezonu i pol postao važna karika u sustavu tamošnjeg trenera Marka Šibile.

U razgovoru za Sportnet Tarabochia je naglasio: "Pred početak ove sezone u klub su stigla tri, četiri odlična pojačanja i odmah su se odlično uklopila u naš sistem igre. Maribor je jako blizu vodećem trojcu i svaka utakmica s njima neizvjesna do posljednje minute."

"Ove godine smo tako na domaćem terenu pobijedili Cimos Koper, a s Gorenjem i Celjem smo zabilježili minimalne poraze. Jedino smo na početku sezone kiksali protiv Trebnja i da smo tu utakmicu dobili mogao bih reći kako je polusezona bila odlična," kazao je.

Europske ambicije Maribora sigurno se neće zaustaviti samo na plasmanu u skupine Kupa EHF. Protiv poljske Wisle, norveškog Elveruma i danskog Holstebroa i Mariborčani vide svoju priliku za prolaz u četvrtinu finala. Natjecanje započinje u veljači, a traje do kraja ožujka. Nakon četvrtfinalnih obračuna igra se završni turnir, Final Four, koji je na rasporedu 18. i 19. svibnja naredne godine u Nantesu, a velikom reorganizacijom sustava ovog natjecanja sigurno je povećana atraktivnost, što će i za ljubitelje rukometa biti odlična stvar.

Tarabochia također smatra kako će im ove sezone odlična poljska Wisla Plock, gdje brani Marin Šego, biti najteži protivnik u skupini: "Što se tiče naših ambicija u skupini Kupa EHF, složio bih se s Ivanom kako je Wisla favorit, dok o Elverumu i Holstebrou ne znamo još puno. Međutim, očekujem klasični skandinavski, brzi rukomet, s obranom 6-0."

Reprezentacija se 26. prosinca okuplja u Karlovcu, a na širem spisku našla se nekolicina mlađih imena, među kojima je i njegov kolega iz kluba, Nikola Špelić. Ovako je Marko prokomentirao očekivanja od nastupa izabrane vrste u Španjolskoj na Svjetskom prvenstvu: "Što se tiče reprezentacije, vidi se da izbornik radi dobar posao u klubu i da mladi igrači jako napreduju. Siguran sam kako će opravdati poziv u krug reprezentativaca. Ostali, 'stariji' igrači nositelji su igre u svojim klubovima i mislim da uz takav spoj mladosti i iskustva možemo očekivati medalju iz Španjolske.".

Slovensko prvenstvo nastavlja se početkom veljače, u regularnom dijelu sezone treba se odigrati još pet kola, a tada šest prvoplasiranih ekipa, među kojima će se sasvim sigurno naći i Maribor, ulazi u doigravanje i borbu za slovenskog rukometnog prvaka.

Foto: www.rk-maribor.si

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!