Rukomet

Onesta: "Španjolska i Danska mogu do titule, a ne smijemo zaboraviti niti Hrvatsku"

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 07.01.2013.
Onesta: "Španjolska i Danska mogu do titule, a ne smijemo zaboraviti niti Hrvatsku"
Foto: Kristijan Komarica

U tjednu u kojem će njegova vrsta osim dvije pripremne utakmice odraditi i jednako toliko susreta u sklopu Skupine A Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, francuski izbornik Claude Onesta otkrio je za službenu stranicu Les Expertsa dio svojih razmišljanja i metoda rada. Kako u prisjećanju na ostvarene uspjehe tako i kod pogleda u budućnost nije mogao izbjeći spomen hrvatske reprezentacije...

Unazad nekoliko godina, pred svako veliko natjecanje, francuska vrsta suočena je s istim pitanjima. Jedno od njih je i ono da li je došlo do zasićenja ove trofejne generacije što bi eventualno moglo dovesti do slabijih predstava, odnosno slabijih rezultata. Izbornik Claude Onesta pojasnio je, uoči samog početka svjetske smotre, kako zajedno s ostalim članovima reprezentacije na svaku medalju gleda drugačije, pa se drugačijima tretiraju i one koje imaju mogućnost tek osvojiti. Stoga, zasićenju kao takvom u redovima Francuske nema.

"Sjećam se svakog našeg trijumfa, svaka priča je na svoj način važna. No bez obzira na mišljenje većine, Francuska se u periodu od 2006. do 2013. godine ipak izmijenila. Način na koji smo stizali do medalja, priča koju smo ispisali, svaki je put bila drugačija. Jedini put kada se nismo uspjeli mobilizirati do kraja skupo smo platili. Olimpijske medalje su one koje sjaje najviše. Peking nas je ispunio u potpunosti, to je bio naš zadatak do maksimuma, to se zlato moralo dogoditi. London je opet drugačiji, zaključio je nevjerojatnu seriju, ali i stigao direktno nakon neuspjeha u Srbiji. Pobjeda nad Hrvatskom 2009. bila je magična u toj domaćinskoj atmosferi. No nama najuže povezanima s tim uspjesima najvažnija je ipak ljudska avantura, značaj harmonije koju smo uspjeli izgraditi kroz sve ove godine. To je nešto iznimno."

Pritisak također ne predstavlja problem ovom 55-godišnjem stručnjaku. U odnosu na pripremno razdoblje pred odlazak u London prisutan je u puno manjim količinama, no i da se na njega gledalo kao na neizostavan dio svakodnevice profesionalca. "Ja osobno sam miran oko svega. Davno sam prihvatio i prenio na druge da je boravak pod stalnim povećalom javnosti, kao i velika očekivanja od nas, dio ovoga što radimo. Uostalom, za razvoj francuskog rukometa potrebni su nam i mediji, i poslovni partneri i navijači. Pritisak je nešto s čim smo naučili živjeti."

Francuska javnost najmanje je od svih zabrinuta za nastavak svijetle budućnosti ove reprezentacije. Posljednjih godina Onestin sustav pokazao se ispravnim, a tek protivnici u nešto manjoj mjeri godine pojedinih članova ove vrste vide kao njenu slabu točku. I oko toga francuski izbornik ostaje pri svom mišljenju i već prokušanom receptu.

"Moja zadaća kao izbornika je između ostalog i prepoznati pravi trenutak kada ću i u kolikoj mjeri najmlađim pojedincima davati odgovorne uloge. 2006. godine to sam učinio s generacijom '84, sada su važan dio naše momčadi i momci poput Accambraya i Baracheta koji su '88 godište, a na vrata polako kucaju i mlađi poput Mahéa, Grébillea i Gérarda. Uostalom, s nama je na pripremama i N'Guessan koji je rođen 1992. godine. Činimo sve kako bi smjena generacija, taj prijelazni period, bio što bezbolniji. Ovo Svjetsko prvenstvo bit će posebno u toj našoj tranziciji jer znamo da je nekim igračima to zadnje natjecanje, ali to je također neizbježno u ovom poslu."

Na pitanje u čemu se krije tajna ovako dugovječnih uspjeha njegove izabrane vrste Onesta je bio kratak, ali jasan. Zajedništvo se pokazalo gotovo jednako bitnim koliko i kvaliteta igrača koje posjeduje u kadru. "Nekoliko komponenti osim talenta igrača i njihove gladi za stalnim uspjesima poklopilo nam se kroz sve ove godine. Ravnoteža i kemija stvari su koje su nam u velikoj mjeri pomogle osigurati održivost rezultata. Na vrijeme koje provodimo zajedno gledamo kao na vrijeme provedeno s obitelji, uživamo u svim našim okupljanjima, pripremama i to je možda i najveća pobjeda na ovom našem zajedničkom putovanju."

Iako poznat kao osoba koja ne voli davati prognoze, kako one vezane za svoju momčad tako i konkurenciju, ipak je izdvojio tri reprezentacije od kojih očekuje najbolja izdanja. U tom se društvu, kako je tamošnji mediji znaju prozvati, našao i "francuski najveći 'neprijatelj'", Hrvatska.

"Osim Španjolske kao domaćina i s pojedincima o kojima ne treba posebno trošiti riječi, izglede da osvoji titulu ima i Danska, zlatna s Eura i sa sjajnim mladim igračima. Ovo je reprezentacija koja će biti sve bolja i bolje jer oni mlađi igrači sada dosežu svoju igračku zrelost. Propustili su Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo poslužit će ima, slikovito rečeno, kao osveta. Ne smijemo u toj skupini zaboraviti niti Hrvatsku, momčad stalno prisutnu u vrhu i sposobnu pretvoriti se u ozbiljan problem u bilo kada i bilo kome. Na pitanje koga bih volio s druge strane terena u finalu ne mogu odgovoriti iz više razloga. Prvo i osnovno, koncentriran sam na svoju momčad, generalno gledano ne zanimaju me drugi osim pred međusobne susrete s nama, a drugo, značilo bi to da nas već vidim tamo, a nitko od nas ne razmišlja tako. Idemo od utakmice do utakmice i na taj način postavljamo stvari na svoje mjesto."

Jedinstveni su Francuzi i po načinu priprema pa će tako za razliku od većine reprezentacija koje su već odigrale svoje pripremne susrete, oni svoja dva protiv Argentine odraditi u tjednu u kojem i starta Svjetsko prvenstvo. Prva utakmica na rasporedu je u ponedjeljak navečer, druga dva dana kasnije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.01.2013. u 19:48
    Claude Onesta ti inače vodi Francuze a SP je u Španjolskoj.. što se tiče nas bojim se da zaobilazimo postolje ove godine
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.01.2013. u 19:01
    da,da.favoriti ste zato što se uvijek navlači za domaćine.treba hrvatska napokon neko zlato osvojit.
    Obrisan korisnik